Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
anonim cytuj
07-08-2022
Dziedziczy Y 1/2 i rodzice X 1/2 jeśli rodzice nie żyją ich udział dziedziczy rodzeństwo.

anonim cytuj
09-08-2022
Tak stanowi przepis. Art. 932. Kc Spadkobiercy ustawowi powoływani w drugiej kolejności.
§ 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice. § 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.

anonim cytuj
09-08-2022
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

W opisanym przypadku dziedziczenie następuje na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego, które stanowią o dziedziczeniu ustawowym.

Gdy spadkodawca (w tym przypadku X) nie pozostawił testamentu, spadkobiercami są, w pierwszej kolejności, zstępni spadkodawcy. Skoro X i Y nie mają dzieci, przechodzimy do spadkobierców ustawowych powoływanych w drugiej kolejności.

Zgodnie z art. 932 Kodeksu cywilnego, jeśli spadkodawca nie pozostawił zstępnych, do spadku z ustawy powołani są jego małżonek i rodzice. Jeśli rodzice spadkodawcy nie żyją, ich udział w spadku dziedziczy rodzeństwo spadkodawcy w równych częściach.

Tak więc, w opisanej sytuacji, majątek X będzie podzielony w następujący sposób:

1/2 majątku przejdzie na małżonka Y;
1/2 majątku, które normalnie przeszłoby na rodziców X (jeżeli nie żyją), przejdzie na rodzeństwo X w równych częściach.
Zachowek dla rodzeństwa X nie przysługuje, chyba że X zdysponował swoim majątkiem w taki sposób (np. przez testament), że rodzeństwo zostało pozbawione całości lub części udziału, jaki by im przypadał w drodze dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku rodzeństwo miałoby prawo żądać zachowku tylko wtedy, gdyby wartość ich udziału w spadku była mniejsza niż wartość udziału, jaki przypadałby im w drodze dziedziczenia ustawowego. Ale w opisanym przypadku, skoro nie ma mowy o testamencie, zachowek nie wchodzi w grę.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Oględziny nieruchomości przez komornika.
Mam skomplikowany problem i proszę o opinię. 14 lat temu zginął mój ojciec, miał na sobie spore długi, cała rodzina zrzekła się spadku po nim, w tym własności 1/4 nieruchomości. W dniu dzisiejszym dostaliśmy zawiadomienie o oględzinach nieruchomości wystawionym na jedyną właścicielkę (3/4 nieruchomości) od rzeczoznawcy majątkowego o treści: "Działając w oparciu o postanowienie komornika sądowego przy sądzie rejonowym XXX - XXX z dnia 12.0...
Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
Uchylenie alimentów.
Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje ( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące: 1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje) 2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów. 3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może w...

Wyszukiwarka