Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
anonim cytuj
07-08-2022
Dziedziczy Y 1/2 i rodzice X 1/2 jeśli rodzice nie żyją ich udział dziedziczy rodzeństwo.

anonim cytuj
09-08-2022
Tak stanowi przepis. Art. 932. Kc Spadkobiercy ustawowi powoływani w drugiej kolejności.
§ 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice. § 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.

anonim cytuj
09-08-2022
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

W opisanym przypadku dziedziczenie następuje na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego, które stanowią o dziedziczeniu ustawowym.

Gdy spadkodawca (w tym przypadku X) nie pozostawił testamentu, spadkobiercami są, w pierwszej kolejności, zstępni spadkodawcy. Skoro X i Y nie mają dzieci, przechodzimy do spadkobierców ustawowych powoływanych w drugiej kolejności.

Zgodnie z art. 932 Kodeksu cywilnego, jeśli spadkodawca nie pozostawił zstępnych, do spadku z ustawy powołani są jego małżonek i rodzice. Jeśli rodzice spadkodawcy nie żyją, ich udział w spadku dziedziczy rodzeństwo spadkodawcy w równych częściach.

Tak więc, w opisanej sytuacji, majątek X będzie podzielony w następujący sposób:

1/2 majątku przejdzie na małżonka Y;
1/2 majątku, które normalnie przeszłoby na rodziców X (jeżeli nie żyją), przejdzie na rodzeństwo X w równych częściach.
Zachowek dla rodzeństwa X nie przysługuje, chyba że X zdysponował swoim majątkiem w taki sposób (np. przez testament), że rodzeństwo zostało pozbawione całości lub części udziału, jaki by im przypadał w drodze dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku rodzeństwo miałoby prawo żądać zachowku tylko wtedy, gdyby wartość ich udziału w spadku była mniejsza niż wartość udziału, jaki przypadałby im w drodze dziedziczenia ustawowego. Ale w opisanym przypadku, skoro nie ma mowy o testamencie, zachowek nie wchodzi w grę.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu na czas określony bez możliwości wypowiedzenia.
Czy można tak spisać umowę najmu na czas określony by lokator nie mógł jej wypowiedzieć? Mam w tym interes by jako właściciel zawrzeć umowę najmu mieszkania na czas określony, co najmniej na rok ale tak, by lokator nie mógł jej wypowiedzieć wcześniej. Mieszkam w innym mieście i wyszukiwanie lokatorów wiąże się dla mnie z dużą stratą czasu (co za tym idzie pieniędzy). Chcę tego uniknąć. Czy prawo pozwala na zawarcie takiej umowy tak by lokator...
Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....
Szkoła wystąpiła do Sądu Rodzinnego.
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...
Dopłata za dojazd do pracy.
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...

Wyszukiwarka