Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
anonim cytuj
07-08-2022
Dziedziczy Y 1/2 i rodzice X 1/2 jeśli rodzice nie żyją ich udział dziedziczy rodzeństwo.

anonim cytuj
09-08-2022
Tak stanowi przepis. Art. 932. Kc Spadkobiercy ustawowi powoływani w drugiej kolejności.
§ 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice. § 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.

anonim cytuj
09-08-2022
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

W opisanym przypadku dziedziczenie następuje na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego, które stanowią o dziedziczeniu ustawowym.

Gdy spadkodawca (w tym przypadku X) nie pozostawił testamentu, spadkobiercami są, w pierwszej kolejności, zstępni spadkodawcy. Skoro X i Y nie mają dzieci, przechodzimy do spadkobierców ustawowych powoływanych w drugiej kolejności.

Zgodnie z art. 932 Kodeksu cywilnego, jeśli spadkodawca nie pozostawił zstępnych, do spadku z ustawy powołani są jego małżonek i rodzice. Jeśli rodzice spadkodawcy nie żyją, ich udział w spadku dziedziczy rodzeństwo spadkodawcy w równych częściach.

Tak więc, w opisanej sytuacji, majątek X będzie podzielony w następujący sposób:

1/2 majątku przejdzie na małżonka Y;
1/2 majątku, które normalnie przeszłoby na rodziców X (jeżeli nie żyją), przejdzie na rodzeństwo X w równych częściach.
Zachowek dla rodzeństwa X nie przysługuje, chyba że X zdysponował swoim majątkiem w taki sposób (np. przez testament), że rodzeństwo zostało pozbawione całości lub części udziału, jaki by im przypadał w drodze dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku rodzeństwo miałoby prawo żądać zachowku tylko wtedy, gdyby wartość ich udziału w spadku była mniejsza niż wartość udziału, jaki przypadałby im w drodze dziedziczenia ustawowego. Ale w opisanym przypadku, skoro nie ma mowy o testamencie, zachowek nie wchodzi w grę.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak napisać zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia?
Witam Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi ...
Jak wymeldować syna z mieszkania spółdzielczego?
Jak wymeldować syna z mieszkania spółdzielczego jeżeli wyjechał za granicę, aby już nie płacić za niego mediów....
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...

Wyszukiwarka