Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
anonim cytuj
07-08-2022
Dziedziczy Y 1/2 i rodzice X 1/2 jeśli rodzice nie żyją ich udział dziedziczy rodzeństwo.

anonim cytuj
09-08-2022
Tak stanowi przepis. Art. 932. Kc Spadkobiercy ustawowi powoływani w drugiej kolejności.
§ 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice. § 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.

anonim cytuj
09-08-2022
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

W opisanym przypadku dziedziczenie następuje na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego, które stanowią o dziedziczeniu ustawowym.

Gdy spadkodawca (w tym przypadku X) nie pozostawił testamentu, spadkobiercami są, w pierwszej kolejności, zstępni spadkodawcy. Skoro X i Y nie mają dzieci, przechodzimy do spadkobierców ustawowych powoływanych w drugiej kolejności.

Zgodnie z art. 932 Kodeksu cywilnego, jeśli spadkodawca nie pozostawił zstępnych, do spadku z ustawy powołani są jego małżonek i rodzice. Jeśli rodzice spadkodawcy nie żyją, ich udział w spadku dziedziczy rodzeństwo spadkodawcy w równych częściach.

Tak więc, w opisanej sytuacji, majątek X będzie podzielony w następujący sposób:

1/2 majątku przejdzie na małżonka Y;
1/2 majątku, które normalnie przeszłoby na rodziców X (jeżeli nie żyją), przejdzie na rodzeństwo X w równych częściach.
Zachowek dla rodzeństwa X nie przysługuje, chyba że X zdysponował swoim majątkiem w taki sposób (np. przez testament), że rodzeństwo zostało pozbawione całości lub części udziału, jaki by im przypadał w drodze dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku rodzeństwo miałoby prawo żądać zachowku tylko wtedy, gdyby wartość ich udziału w spadku była mniejsza niż wartość udziału, jaki przypadałby im w drodze dziedziczenia ustawowego. Ale w opisanym przypadku, skoro nie ma mowy o testamencie, zachowek nie wchodzi w grę.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

zrzeczenie dziedziczenia
Witam, Nie ma testamentu. Umiera matka zostawiając siostrę i brata. Brat 20 lat temu (nieświadomie, zmanipulowany) podpisał zrzeczenie dziedziczenia. Co w sytuacji gdy umrze siostra? Zrzeczenie staje się nieważne? Siostra nie ma dzieci....
Zachowek
Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku ...
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników? I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego? Umowa na czas nieokreślony o pracę. Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa. Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
Podatek od sprzedaży mieszkania.
Dobry wieczór. Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie: 2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania; 2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania. 2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie. Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadko...

Wyszukiwarka