Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
anonim cytuj
07-08-2022
Dziedziczy Y 1/2 i rodzice X 1/2 jeśli rodzice nie żyją ich udział dziedziczy rodzeństwo.

anonim cytuj
09-08-2022
Tak stanowi przepis. Art. 932. Kc Spadkobiercy ustawowi powoływani w drugiej kolejności.
§ 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice. § 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.

anonim cytuj
09-08-2022
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?

W opisanym przypadku dziedziczenie następuje na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego, które stanowią o dziedziczeniu ustawowym.

Gdy spadkodawca (w tym przypadku X) nie pozostawił testamentu, spadkobiercami są, w pierwszej kolejności, zstępni spadkodawcy. Skoro X i Y nie mają dzieci, przechodzimy do spadkobierców ustawowych powoływanych w drugiej kolejności.

Zgodnie z art. 932 Kodeksu cywilnego, jeśli spadkodawca nie pozostawił zstępnych, do spadku z ustawy powołani są jego małżonek i rodzice. Jeśli rodzice spadkodawcy nie żyją, ich udział w spadku dziedziczy rodzeństwo spadkodawcy w równych częściach.

Tak więc, w opisanej sytuacji, majątek X będzie podzielony w następujący sposób:

1/2 majątku przejdzie na małżonka Y;
1/2 majątku, które normalnie przeszłoby na rodziców X (jeżeli nie żyją), przejdzie na rodzeństwo X w równych częściach.
Zachowek dla rodzeństwa X nie przysługuje, chyba że X zdysponował swoim majątkiem w taki sposób (np. przez testament), że rodzeństwo zostało pozbawione całości lub części udziału, jaki by im przypadał w drodze dziedziczenia ustawowego. W takim przypadku rodzeństwo miałoby prawo żądać zachowku tylko wtedy, gdyby wartość ich udziału w spadku była mniejsza niż wartość udziału, jaki przypadałby im w drodze dziedziczenia ustawowego. Ale w opisanym przypadku, skoro nie ma mowy o testamencie, zachowek nie wchodzi w grę.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Dział spadku i zniesienie współwłasności
Dział spadku i zniesienie współwłasności Proszę o pomoc- założyłam sprawę o zniesienie wspolwlasnosci w 2019, w trakcie zmarła 1 osoba. Zrobiłam postępowanie spadkowe po niej i dalam kopię prawomocnego postanowienia z udziałami do dokumentów w sprawie o zniesienie wspolwlasnosci. Obecnie Sąd pisze "... Zobowiązuje wnioskodawczynie do zmodyfikowania wniosku poprzez wniesienie o dział spadku po zmarłym... Pod rygorem zawieszenia postępowani...
Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.
Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo na...
Ulga mieszkaniowa
Dzień dobry Mam możliwość skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Spełniam warunki , ale niestety nie bardzo wiem co z czym :( Pomożecie? przychód 100494,8 kup 3600 zaliczka 6424 społeczne 7613 Mieszkanie sprzedane za 390tys., po sprzedaży został spłacony kredyt hipoteczny w wysokości 226835,85. Nowe mieszkanie kupione za 390800zł. Po sprzedaży i spłacie kredytu zostało 163 tys., z którego 100 tys. przeznaczone zostało na wkład własny na nowe ...
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...

Wyszukiwarka