Adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska, umowa adopcyjna na narzeczonego. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną?

Dzień dobry! Otóż 2 lata temu adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska.
Umowa adopcyjna została spisana na narzeczonego.
W związku z zakończeniem związku partner wyprowadza się ze wspólnego mieszkania, w którym mieszkaliśmy od początku razem, bierze psy ze sobą.
Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną lub inne, przychylne dla mnie rozwiązanie tej sprawy?
Dziękuję.
anonim cytuj
24-07-2022
Tylko pozew sądowy, jeśli się nie dogadacie.

anonim cytuj
24-07-2022
Tylko pozew sądowy, jeśli się nie dogadacie.

A mam podstawy aby wnioskować żeby psy były ze mną? Tylko on jest wpisany na umowie

anonim cytuj
24-07-2022
Jest jedno przytaczane orzeczenie, w którym sąd przyznał psa osobie, która nie widniała w umowie, ze względu na dobro zwierzęcia i niewyrywanie go z miejsca zamieszkania. "Zgodnie z z art. 1 ustawy o ochronie praw zwierząt stosuje się do nich odpowiednio przepisy o rzeczach ruchomych. Mimo to trudno uznać, aby zwierzęta mogły być traktowane na równi z rzeczami. Są one bowiem istotami żyjącymi, zdolnymi do odczuwania cierpienia. Sąd podkreślił, że pies nie jest rzeczą, którą można dowolnie przestawiać i oczekiwać, że dostosuje się do planów i zmian w życiu swojego właściciela. Zdaniem Sądu negatywny wpływ miałoby „wyrwanie” psa ze środowiska, w którym przebywał. Ponadto, jako istota zdolna do odczuwania, pies również odczuwa tęsknotę, czy stres. Zmiana miejsca zamieszkania po takim czasie miałaby więc z pewnością negatywny wpływ na poczucie jego bezpieczeństwa, zachowanie.
Sąd poinformował także, że z zasad doświadczenia życiowego wynika, iż pary, decydując się na opiekę nad zwierzęciem, podejmują taką decyzję wspólnie. Nierzadko zwierzę traktowane jest niemal jak członek rodziny i nie stanowi wyłącznej własności jednej z osób pozostających w związku.
Z tego względu powództwo o wydanie psa zostało przez ww. sąd oddalone." Sąd dla Warszawy-Woli, I C 1855/19

anonim cytuj
24-07-2022

Sugerowane Tematy

Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
Podwyższenie alimentów.
Płacę alimenty na syna 14 lat. Była partnerka, wniosła o podwyższenie alimentów na kwotę 1000zł i zabezpieczenie które na tą chwilę przyznał Sąd w kwocie 800zł, rozprawa koniec stycznia, czy jest taka możliwość aby Sąd na rozprawie zszedł poniżej zabezpieczenia? Czy kwestia tylko teraz tych 200zł? Z góry dziękuję za odpowiedź. ...
Służebność mieszkania/domu
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu. Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
Jaka to kategoria wierzytelności.
Posiadam prawomocny wyrok sądowy z klauzulą wykonalności. w wyroku zasądzone są: 1) odszkodowanie za niesłuszne zwolnienie z pracy 2) odprawa 3) koszty postępowania 4) odsetki ustawowe Sąd ogłosił upadłość obejmującą likwidację majątku spółki. Teraz powinienem zgłosić moją wierzytelność do Sędziego Komisarza mam jednak mały (wielki) problem Nie wiem, w której kategorii mieszczą się moje wierzytelności....

Wyszukiwarka