ZUS żąda oddania renty po mężu.

Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył.
anonim cytuj
07-11-2023
Podjechać do ZUS z aktem zgonu i sprawę wyjaśnić. Od dnia złożenia wniosku do dnia śmierci mężowi widocznie należało się świadczenie, którego nie dożył. Natomiast wchodzi ono w skład masy spadkowej i tylko na tej podstawie(akt poświadczenia dziedziczenia) możecie dysponować tymi pieniędzmi.

anonim cytuj
07-11-2023
Czy mąż stawał przed lekarzem orzecznikiem i uzyskał orzeczenie o niezdolności do pracy? Czy w związku z tym składał do ZUS wniosek o przyznanie renty inwalidzkiej? Z jakim skutkiem?
Czy wydana została przez ZUS decyzja o przyznaniu renty, od kiedy i w jakiej wysokości?
Zadziwia przewlekłość postępowania ZUS-u w sprawie przyznania renty. Kiedy wreszcie zapadła decyzja, by wyrównać świadczenie, ktoś inny zadecydował o jego zwrocie. Dlaczego? Bo nie wydano na czas decyzji? Niech Pani zażąda nadesłania decyzji wraz z uzasadnieniem, gdyż zamierza się Pani od niej odwołać. Gdzie mąż pracował przed zachorowaniem? Od zakładu pracy należy się rodzinie odprawa pośmiertna. Jej wysokość jest uzależniona od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe dziecko.
Dzień dobry. Córka skończyła 19 lat, zaszła w ciążę dodam, że się uczy. Mam zasądzone alimenty, czy w takim wypadku nadal mnie obowiązuje płatność tych alimentów? Jeśli tak to do kiedy?...
Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...
Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią
Cześć, mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części. 1.Czy można jeździć normalnie autem, które je...
Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy
Witam wszystkich, mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek. Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4). Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni? Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie): Pracownica była na zwolnie...

Wyszukiwarka