ZUS żąda oddania renty po mężu.

Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył.
anonim cytuj
07-11-2023
Podjechać do ZUS z aktem zgonu i sprawę wyjaśnić. Od dnia złożenia wniosku do dnia śmierci mężowi widocznie należało się świadczenie, którego nie dożył. Natomiast wchodzi ono w skład masy spadkowej i tylko na tej podstawie(akt poświadczenia dziedziczenia) możecie dysponować tymi pieniędzmi.

anonim cytuj
07-11-2023
Czy mąż stawał przed lekarzem orzecznikiem i uzyskał orzeczenie o niezdolności do pracy? Czy w związku z tym składał do ZUS wniosek o przyznanie renty inwalidzkiej? Z jakim skutkiem?
Czy wydana została przez ZUS decyzja o przyznaniu renty, od kiedy i w jakiej wysokości?
Zadziwia przewlekłość postępowania ZUS-u w sprawie przyznania renty. Kiedy wreszcie zapadła decyzja, by wyrównać świadczenie, ktoś inny zadecydował o jego zwrocie. Dlaczego? Bo nie wydano na czas decyzji? Niech Pani zażąda nadesłania decyzji wraz z uzasadnieniem, gdyż zamierza się Pani od niej odwołać. Gdzie mąż pracował przed zachorowaniem? Od zakładu pracy należy się rodzinie odprawa pośmiertna. Jej wysokość jest uzależniona od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska.
Witam! Chciałabym zmienić nazwisko, na nazwisko moich dziadków (panieńskie Matki). Moi rodzice są po rozwodzie, jednak ojciec się mną nie interesował. Kiedyś zabierał mnie do siebie, jednak po czasie stwierdził, ze nie ma pieniędzy. Od około 2 lat nie mam z nim żadnego kontaktu, i chciałabym zmienić nazwisko, czy jest to możliwe?...
Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Co trzeba zrobić aby zrzec się spadku?
Po zmarłym (7 miesięcy temu) w grono spadkobierców weszły 4 osoby - żona oraz trójka dzieci. Czy we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku można już na tym etapie umieścić zapis, że matka i syn zrzekają się spadku na rzecz pozostałej dwójki dzieci? Czy poczekać do działu spadku?...
Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji.
Sytuacja miała miejsce w sierpniu 2020. Zostałem pobity kilka dni przed wylotem. Policja, karetka i obdukcja. Kilka dni później miałem wylatywać na wycieczkę. Ze względu na zły stan zdrowia (obrażenia głowy) postanowiłem skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (TU Europa). Po bardzo długim procesie, odwołaniach itd itd. Środki nie zostały zwrócone. Powód? Policja wykazała że w momencie zderzenia byłem pod wpływem alkoholu. Uważam że nie...

Wyszukiwarka