ZUS żąda oddania renty po mężu.

Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył.
anonim cytuj
07-11-2023
Podjechać do ZUS z aktem zgonu i sprawę wyjaśnić. Od dnia złożenia wniosku do dnia śmierci mężowi widocznie należało się świadczenie, którego nie dożył. Natomiast wchodzi ono w skład masy spadkowej i tylko na tej podstawie(akt poświadczenia dziedziczenia) możecie dysponować tymi pieniędzmi.

anonim cytuj
07-11-2023
Czy mąż stawał przed lekarzem orzecznikiem i uzyskał orzeczenie o niezdolności do pracy? Czy w związku z tym składał do ZUS wniosek o przyznanie renty inwalidzkiej? Z jakim skutkiem?
Czy wydana została przez ZUS decyzja o przyznaniu renty, od kiedy i w jakiej wysokości?
Zadziwia przewlekłość postępowania ZUS-u w sprawie przyznania renty. Kiedy wreszcie zapadła decyzja, by wyrównać świadczenie, ktoś inny zadecydował o jego zwrocie. Dlaczego? Bo nie wydano na czas decyzji? Niech Pani zażąda nadesłania decyzji wraz z uzasadnieniem, gdyż zamierza się Pani od niej odwołać. Gdzie mąż pracował przed zachorowaniem? Od zakładu pracy należy się rodzinie odprawa pośmiertna. Jej wysokość jest uzależniona od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Chcę wymeldować z mieszkania członka rodziny bez jego zgody
Dzień dobry Chcę wymeldować z mieszkania członka rodziny, która jednak pozostaje w tym domu, ja jestem właścicielem. Czy jest taka możliwość? I czy da się to załatwić mimo, że ona może się na to nie zgadzać?...
Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
pieniądze na życie
Szukam ratunku. Od 9lat po ślubie dziecko mamy 1 w wieku 4lat leczone onkologicznie. Maz pijący alkoholik z orzeczeniem na piśmie od biegłego psychiatry i psychologa. Pracuje na tzw. "czarno" zarabia, ale nie daje nam na życie, nie płacić na dziekco nie dokłada się do rachunków do raty kredytu za dom,samej na prawdę jest mi ciężko utrzymac dom rachunki i leczenie dziecka. Jak mogę zmusić męża do dokladania się do budżetu i płacenia na d...

Wyszukiwarka