Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył.
Podjechać do ZUS z aktem zgonu i sprawę wyjaśnić. Od dnia złożenia wniosku do dnia śmierci mężowi widocznie należało się świadczenie, którego nie dożył. Natomiast wchodzi ono w skład masy spadkowej i tylko na tej podstawie(akt poświadczenia dziedziczenia) możecie dysponować tymi pieniędzmi.
anonim cytuj
07-11-2023
Czy mąż stawał przed lekarzem orzecznikiem i uzyskał orzeczenie o niezdolności do pracy? Czy w związku z tym składał do ZUS wniosek o przyznanie renty inwalidzkiej? Z jakim skutkiem?
Czy wydana została przez ZUS decyzja o przyznaniu renty, od kiedy i w jakiej wysokości?
Zadziwia przewlekłość postępowania ZUS-u w sprawie przyznania renty. Kiedy wreszcie zapadła decyzja, by wyrównać świadczenie, ktoś inny zadecydował o jego zwrocie. Dlaczego? Bo nie wydano na czas decyzji? Niech Pani zażąda nadesłania decyzji wraz z uzasadnieniem, gdyż zamierza się Pani od niej odwołać. Gdzie mąż pracował przed zachorowaniem? Od zakładu pracy należy się rodzinie odprawa pośmiertna. Jej wysokość jest uzależniona od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy.
Witam.
W styczniu zmarła moja babcia.
Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane.
Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem.
Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem.
Ja już wszy...
Dzień dobry, cześć.
Pewnego dnia robiłem przelew blik na numer telefonu.
Pech chciał, że pomyliłem niestety jedną z cyfr.
Bank niewiele w tej kwestii może zrobić, prócz podania danych odbiorcy po reklamacji. Tak też się stało.
Przegadałem temat z niewłaściwym odbiorcą telefonicznie, natomiast nadal nie dostałem zwrotnego przelewu. Wykonałem już dwa telefony.
Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...
Czy mogę dostać NK z wf z powodu braku frekwencji mając zwolnienie cało roczne ?
Wf to 1 i ostania lekcja wszystkie nieobecności są usprawiedliwione....
Witam pisze do was z porada pomocą gdyż
Pracuje jako kierowca w firmie produkcyjnej która ma swój transport.
Mamy grupę kierowców 10 osób i mieliśmy wspólny grafik gdzie każdy widział co ma dają osoba ewidentnie dało się dostrzec że pewni kierowcy otrzymują lepsze roboty jednodniowe roboty a Ci którzy mają własne zdanie i czasem coś zakwestionują dostają z gola inne roboty.
Po zgłoszeniu zauważonego problemu w postaci rozmowy gościowi któr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: