Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył.
Podjechać do ZUS z aktem zgonu i sprawę wyjaśnić. Od dnia złożenia wniosku do dnia śmierci mężowi widocznie należało się świadczenie, którego nie dożył. Natomiast wchodzi ono w skład masy spadkowej i tylko na tej podstawie(akt poświadczenia dziedziczenia) możecie dysponować tymi pieniędzmi.
anonim cytuj
07-11-2023
Czy mąż stawał przed lekarzem orzecznikiem i uzyskał orzeczenie o niezdolności do pracy? Czy w związku z tym składał do ZUS wniosek o przyznanie renty inwalidzkiej? Z jakim skutkiem?
Czy wydana została przez ZUS decyzja o przyznaniu renty, od kiedy i w jakiej wysokości?
Zadziwia przewlekłość postępowania ZUS-u w sprawie przyznania renty. Kiedy wreszcie zapadła decyzja, by wyrównać świadczenie, ktoś inny zadecydował o jego zwrocie. Dlaczego? Bo nie wydano na czas decyzji? Niech Pani zażąda nadesłania decyzji wraz z uzasadnieniem, gdyż zamierza się Pani od niej odwołać. Gdzie mąż pracował przed zachorowaniem? Od zakładu pracy należy się rodzinie odprawa pośmiertna. Jej wysokość jest uzależniona od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy.
Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku....
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: