sprzedaż samochodu - zaliczka

Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je kupi. O stanie samochodu oczywiście był poinformowany. Czekałam 3 jak nie 4 tygodnie. Owy Pan przyjechał i zrezygnował z zakupu. Chce zwrotu pieniędzy które mi wpłacił na poczet kupna i rezerwacji. Byłam przez niego zblokowana cały ten czas, nie podejmowałam żadnych innych czynności aby auto sprzedać. Czy faktycznie muszę oddać mu te pieniądze ?
anonim cytuj
29-09-2020
Przelew byl nazwany jako zaliczka czy zadatek? Jeśli zaliczka, to musisz zwrócić. Jeśli zadatek to nie musisz.

anonim cytuj
29-09-2020
zaliczka, tylko to było w tytule przelewu

anonim cytuj
29-09-2020
to do zwrotu.

anonim cytuj
29-09-2020
Zaliczka podlega zwrotowi w przypadku, gdy umowa nie dojdzie do skutku, niezależnie od tego, która ze stron zawiniła

anonim cytuj
29-09-2020
zaliczkę trzeba zwrócić , zadatku się nie zwraca jeżeli dojdzie do takiej sytuacji jak u Ciebie . A ze tytuł to zaliczka to musisz zwrócić pieniądze

anonim cytuj
29-09-2020
zaliczka, tylko to było w tytule przelewu

Po pierwsze, zaliczka, zgodnie z art. 394 § 1 Kodeksu cywilnego, podlega zwrotowi, jeżeli umowa nie dojdzie do skutku. To oznacza, że jeśli strony ustalą kwotę jako "zaliczkę" i umowa nie zostanie wykonana z jakiegokolwiek powodu (nawet jeśli jedna ze stron zrezygnuje), strona, która wpłaciła zaliczkę, ma prawo do jej zwrotu.

Po drugie, w przypadku zadatku, zgodnie z art. 394 § 2 Kodeksu cywilnego, jeżeli umowa nie zostanie wykonana z winy jednej ze stron, strona ta traci zadatek, jeżeli był wpłacony przez nią, albo może żądać podwójnej kwoty zadatku, jeżeli zadatek został wpłacony przez drugą stronę. W praktyce oznacza to, że zadatek działa jako forma odszkodowania i zabezpieczenia umowy.

Biorąc pod uwagę przedstawione informacje, skoro w tytule przelewu określono kwotę jako "zaliczka", wówczas należy ją zwrócić, niezależnie od powodów niewykonania umowy.

anonim cytuj
20-08-2023
A jeśli byśmy ustalili wcześniej, że nie będę zwracać tej kwoty, jeżeli Pan się wycofa z zakupu? Czy taki ustny układ też by obowiązywał, mimo że w tytule przelewu jest napisane "zaliczka"? W końcu rozmawialiśmy o tym przed jego wpłatą. Czy mogłabym wtedy zatrzymać te pieniądze mimo tego, co jest w tytule przelewu?

anonim cytuj
20-08-2023
Ustne porozumienie pomiędzy stronami jest również formą umowy i może być wiążące. Jednak problemem jest udowodnienie, że takie ustne porozumienie rzeczywiście miało miejsce i jakie były jego dokładne warunki.

Odnosząc się do Kodeksu cywilnego:
Art. 60 Kodeksu cywilnego stanowi, że oświadczenie woli może być dokonane w dowolnej formie, chyba że ustawa stanowi inaczej. To oznacza, że umowy ustne są w Polsce ważne i skuteczne, chyba że dla danego rodzaju umowy ustawa wymaga innej formy, na przykład formy pisemnej.

Jeżeli jednak w tytule przelewu napisano "zaliczka", w przypadku sporu sądowego to właśnie ten dokument stanowiłby pisemny dowód w sprawie, co miałoby przewagę nad ustnymi twierdzeniami. Chyba że posiadasz inne dowody potwierdzające ustalenia, takie jak nagranie rozmowy czy świadków.

Zatem, nawet jeżeli doszło do ustnego porozumienia odnośnie niewracania kwoty w przypadku rezygnacji z zakupu, wydaje się, że w świetle prawa, będąc w posiadaniu dowodu w postaci tytułu przelewu z napisem "zaliczka", kupujący miałby mocne podstawy do domagania się zwrotu pieniędzy.

anonim cytuj
20-08-2023

Sugerowane Tematy

mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Za duża kwota w przelewie (prośba o zwrot)
Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG. Oczywiście nie wstrzymał przelewu w banku, bo nie widział, że tak można. Dwa tygodnie temu napisaliśmy wiadomość do PGNiG o zwrot pieniędzy, ale do dziś brak odpowiedzi z ich strony a także brak przelanych pieniędzy. Co w takiej sytuacji? Czy te pieniądze ja już stracone ? Czy można ich jako...
Podatek od nieruchomości.
Nie złożyłam informacji o nieruchomości in-1 o której istnieniu nie miałam pojęcia i przyszło mi wezwanie z wydziału podatków i opłat żeby złożyć formularz in-1 w ciągu 7 dni. Czy złożenie tego formularza będzie równoznaczne z nałożeniem horrendalnej kary o jakiej czytam w internecie (do 720 stawek dziennych)?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...

Wyszukiwarka