Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy

Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakładu pracy na innego pracodawcę", czy w takim razie obowiązuje mnie trzymiesięczny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
22-10-2023
jeżeli pracownik jest zatrudniony u pracodawcy co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi 3 miesiące. Kluczowym zagadnieniem w Pańskiej sytuacji jest, czy okres zatrudnienia w NZOZ może być zaliczony do stażu pracy po przekształceniu firmy w spółkę z o.o.

Zacytowany przez Panią fragment odnosi się do sytuacji, w której zakład pracy zostaje przeniesiony na innego pracodawcę. Zgodnie z art. 231 § 1 Kodeksu Pracy, jeżeli zakład pracy lub jego część przechodzi na innego pracodawcę, prawa i obowiązki z umowy o pracę zawartej między pracodawcą przenoszącym a pracownikiem, który w nim pozostaje, przechodzą na nowego pracodawcę. Oznacza to, że okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy jest zaliczany do stażu pracy u nowego pracodawcy.

W kontekście Pani opisu, jeżeli przekształcenie NZOZ w spółkę z o.o. wiązało się z przeniesieniem zakładu pracy na innego pracodawcę (w tym przypadku na spółkę z o.o.), to okres zatrudnienia w NZOZ będzie zaliczany do stażu pracy w spółce z o.o. W takim przypadku, jeśli łączny okres zatrudnienia przekracza 3 lata, obowiązuje Panią trzymiesięczny okres wypowiedzenia.

Warto jednak dokładnie przeanalizować umowy i okoliczności przekształcenia, aby mieć pewność co do statusu prawno-pracowniczego. Jeśli Pani umowa z NZOZ została faktycznie rozwiązana, a następnie została zawarta nowa umowa z nowo powstałą spółką z o.o. (bez nawiązania do przeniesienia zakładu pracy), wówczas okres zatrudnienia w NZOZ nie będzie się liczył do stażu pracy w spółce z o.o. i okres wypowiedzenia wynosiłby miesiąc.

anonim cytuj
25-10-2023

Sugerowane Tematy

Odstąpienie od umowy zakupu samochodu.
Witam, czy jest możliwość odstąpienia od umowy zakupu pojazdu? Kolega około 30 dni temu kupił pojazd który ma podłożnice wypchane pianką od osoby prywatnej, wcześniej tego nie było widać jeśli tak to na jaką podstawę prawną można się powołać?...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
Jakie dokumenty są potrzebne do pozwu o alimenty?
Witam mam pytanie, pierwszy raz będę pisać pismo o alimenty na dziecko w jakiej wysokości o alimenty mogę się starać ? I co potrzeba za dokumenty do sądu ?...
Zadłużenie mieszkania sprawa do sądu.
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...

Wyszukiwarka