Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy

Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakładu pracy na innego pracodawcę", czy w takim razie obowiązuje mnie trzymiesięczny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
22-10-2023
jeżeli pracownik jest zatrudniony u pracodawcy co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi 3 miesiące. Kluczowym zagadnieniem w Pańskiej sytuacji jest, czy okres zatrudnienia w NZOZ może być zaliczony do stażu pracy po przekształceniu firmy w spółkę z o.o.

Zacytowany przez Panią fragment odnosi się do sytuacji, w której zakład pracy zostaje przeniesiony na innego pracodawcę. Zgodnie z art. 231 § 1 Kodeksu Pracy, jeżeli zakład pracy lub jego część przechodzi na innego pracodawcę, prawa i obowiązki z umowy o pracę zawartej między pracodawcą przenoszącym a pracownikiem, który w nim pozostaje, przechodzą na nowego pracodawcę. Oznacza to, że okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy jest zaliczany do stażu pracy u nowego pracodawcy.

W kontekście Pani opisu, jeżeli przekształcenie NZOZ w spółkę z o.o. wiązało się z przeniesieniem zakładu pracy na innego pracodawcę (w tym przypadku na spółkę z o.o.), to okres zatrudnienia w NZOZ będzie zaliczany do stażu pracy w spółce z o.o. W takim przypadku, jeśli łączny okres zatrudnienia przekracza 3 lata, obowiązuje Panią trzymiesięczny okres wypowiedzenia.

Warto jednak dokładnie przeanalizować umowy i okoliczności przekształcenia, aby mieć pewność co do statusu prawno-pracowniczego. Jeśli Pani umowa z NZOZ została faktycznie rozwiązana, a następnie została zawarta nowa umowa z nowo powstałą spółką z o.o. (bez nawiązania do przeniesienia zakładu pracy), wówczas okres zatrudnienia w NZOZ nie będzie się liczył do stażu pracy w spółce z o.o. i okres wypowiedzenia wynosiłby miesiąc.

anonim cytuj
25-10-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za błąd medyczny.
Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawn...
Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku
Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?...
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?...
Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...

Wyszukiwarka