Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy

Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakładu pracy na innego pracodawcę", czy w takim razie obowiązuje mnie trzymiesięczny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
22-10-2023
jeżeli pracownik jest zatrudniony u pracodawcy co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi 3 miesiące. Kluczowym zagadnieniem w Pańskiej sytuacji jest, czy okres zatrudnienia w NZOZ może być zaliczony do stażu pracy po przekształceniu firmy w spółkę z o.o.

Zacytowany przez Panią fragment odnosi się do sytuacji, w której zakład pracy zostaje przeniesiony na innego pracodawcę. Zgodnie z art. 231 § 1 Kodeksu Pracy, jeżeli zakład pracy lub jego część przechodzi na innego pracodawcę, prawa i obowiązki z umowy o pracę zawartej między pracodawcą przenoszącym a pracownikiem, który w nim pozostaje, przechodzą na nowego pracodawcę. Oznacza to, że okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy jest zaliczany do stażu pracy u nowego pracodawcy.

W kontekście Pani opisu, jeżeli przekształcenie NZOZ w spółkę z o.o. wiązało się z przeniesieniem zakładu pracy na innego pracodawcę (w tym przypadku na spółkę z o.o.), to okres zatrudnienia w NZOZ będzie zaliczany do stażu pracy w spółce z o.o. W takim przypadku, jeśli łączny okres zatrudnienia przekracza 3 lata, obowiązuje Panią trzymiesięczny okres wypowiedzenia.

Warto jednak dokładnie przeanalizować umowy i okoliczności przekształcenia, aby mieć pewność co do statusu prawno-pracowniczego. Jeśli Pani umowa z NZOZ została faktycznie rozwiązana, a następnie została zawarta nowa umowa z nowo powstałą spółką z o.o. (bez nawiązania do przeniesienia zakładu pracy), wówczas okres zatrudnienia w NZOZ nie będzie się liczył do stażu pracy w spółce z o.o. i okres wypowiedzenia wynosiłby miesiąc.

anonim cytuj
25-10-2023

Sugerowane Tematy

czy komornik ma prawo zabrać bezpośrednio z US ulgę na dzieci.
Chciałem zapytać czy komornik ma prawo zabrać bezpośrednio z US ulgę na dzieci. Chodzi oczywiście o odliczenie od podatku....
pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...
Zadłużenie w urzędzie skarbowym.
Witam, mężowi zajęli konto z urzędu skarbowego na ponad 8 tys. ze względu na długi jego matki, która nie opłaca podatku za budynki. Dodam, że mąż jest tam tylko zameldowany, nic nie jest na niego zapisane. Jest szansa odzyskać te pieniądze?...
Zlecenie wykonania drogą mailową.
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF. Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześnie...

Wyszukiwarka