Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy

Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakładu pracy na innego pracodawcę", czy w takim razie obowiązuje mnie trzymiesięczny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
22-10-2023
jeżeli pracownik jest zatrudniony u pracodawcy co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi 3 miesiące. Kluczowym zagadnieniem w Pańskiej sytuacji jest, czy okres zatrudnienia w NZOZ może być zaliczony do stażu pracy po przekształceniu firmy w spółkę z o.o.

Zacytowany przez Panią fragment odnosi się do sytuacji, w której zakład pracy zostaje przeniesiony na innego pracodawcę. Zgodnie z art. 231 § 1 Kodeksu Pracy, jeżeli zakład pracy lub jego część przechodzi na innego pracodawcę, prawa i obowiązki z umowy o pracę zawartej między pracodawcą przenoszącym a pracownikiem, który w nim pozostaje, przechodzą na nowego pracodawcę. Oznacza to, że okres zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy jest zaliczany do stażu pracy u nowego pracodawcy.

W kontekście Pani opisu, jeżeli przekształcenie NZOZ w spółkę z o.o. wiązało się z przeniesieniem zakładu pracy na innego pracodawcę (w tym przypadku na spółkę z o.o.), to okres zatrudnienia w NZOZ będzie zaliczany do stażu pracy w spółce z o.o. W takim przypadku, jeśli łączny okres zatrudnienia przekracza 3 lata, obowiązuje Panią trzymiesięczny okres wypowiedzenia.

Warto jednak dokładnie przeanalizować umowy i okoliczności przekształcenia, aby mieć pewność co do statusu prawno-pracowniczego. Jeśli Pani umowa z NZOZ została faktycznie rozwiązana, a następnie została zawarta nowa umowa z nowo powstałą spółką z o.o. (bez nawiązania do przeniesienia zakładu pracy), wówczas okres zatrudnienia w NZOZ nie będzie się liczył do stażu pracy w spółce z o.o. i okres wypowiedzenia wynosiłby miesiąc.

anonim cytuj
25-10-2023

Sugerowane Tematy

Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.
W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...

Wyszukiwarka