Kto dziedziczy?

Witam, czy po śmierci właścicieli domu, dom przechodzi w spadku na dzieci czy również na mężów /żony tych dzieci?
anonim cytuj
19-10-2021
Dziedziczenie jest ustawowe jeśli nie ma testamentu. Co oznacza, że pierwsi w kolejności do dziedziczenia są małżonkowie i dzieci. Małżonków dzieci dziedziczenie ustawowe nie dotyczy.

anonim cytuj
19-10-2021
Po śmierci właściciela dziedziczą jego dzieci i ewentualnie małżonek, jeśli żyje ? synową czy zięć nie mają praw do spadku po teściu/teściowej

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
Umowa B2B - rozwiązanie umowy.
Witam, Byłem zatrudniony na umowie B2B w ramach której świadczyłem usługi doradcze dla innej firmy. Umowa skończyła się z dniem 31.06.2023, jednak po jej trwaniu wspólnie ustaliliśmy że będziemy ją przedłużać (słownie, posiadam screenshot rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej jak codziennie dojeżdżam do biura) Świadczyłem usługi do 14.07 wtedy też z mojej strony pojawiła się inna opcja zatrudnienia bardziej dochodowego. Wystawi...
Spadek i zachowek po dziadku.
Sprawa dotyczy spadku i zachowku po dziadku. Mój teść i dziadek moich dzieci wraz ze swoją drugą żoną w 2009 r. jednocześnie złożyli przed notariuszem testamenty. W testamencie żony teścia jest zapisane że powołuje do całości swojego małżonka a na wypadek gdyby nie chciał lub nie mógł dziedziczyć, do całości spadku powołuje bratanicę (nazwisko i imię). Teść powołuje do całości spadku małżonkę (nazwisko i imię). Żona teścia zmarła zmarła w cze...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...

Wyszukiwarka