Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.

Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła.
Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca.
Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności).
Co mogę zrobić?
Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostaniem spadkobiercą u notariusza ani by przepisać mi tę umowę.
anonim cytuj
31-08-2023
A masz umowę najmu z osobą zmarłą? To powinno wystarczyć, umowa wygasa po śmierci najemcy przecież.
nie mam umowy, to była moja babcia, mieszkała za darmo u mnie.
piszę maile, wydzwaniam, chodzę po oddziałach.
wszędzie mi mówią, że ich nic nie interesuje, że tylko spadkobierca może coś zrobić z tą starą umową.
jedna babka mi nawet zaczęła cytować kodeks cywilny, że jest ustawa o ochronie lokatorów i dlatego nie mogą zerwać umowy, no to mówię jej kogo chcecie chronić jak ona nie żyje!
nie dociera nic, kamieniem o ścianę.

anonim cytuj
31-08-2023
Mam podobny problem :( też chodziłem po oddziałach i nie chcą przepisać umowy. Powiedzieli że umowę rozwiążą dopiero jak będą zaległości, ale nie wiem czy potem od razu zdejmą licznik, tak żebym mógł korzystać z gazu ponownie, już z nowym dostawcą i nowym licznikiem. Chyba, że dostanę jakieś wezwanie do zapłaty wcześniej... w końcu to ja korzystam z gazu...

anonim cytuj
12-11-2023

Sugerowane Tematy

Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Wypłata na L4
Witam piszę w sprawie wypłaty na L4 Od 31 grudnia jestem na L4 ze względu na zagrożona ciążę pierwsze l4 od 31grudnia do 20 stycznia i od 20 przedłużone do 17 lutego . Umowa na pół etatu czyli 1070 zł na rękę , a dostałam wypłatę 740 zł .. kierowniczka nie potrafi mi tego wylumaczyc .. a z tego co się zorientowałam to L4 jest 100 procent płatne , co mam zrobić w takiej sytuacji?...
Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy? Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia? ...

Wyszukiwarka