Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.

Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła.
Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca.
Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności).
Co mogę zrobić?
Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostaniem spadkobiercą u notariusza ani by przepisać mi tę umowę.
anonim cytuj
31-08-2023
A masz umowę najmu z osobą zmarłą? To powinno wystarczyć, umowa wygasa po śmierci najemcy przecież.
nie mam umowy, to była moja babcia, mieszkała za darmo u mnie.
piszę maile, wydzwaniam, chodzę po oddziałach.
wszędzie mi mówią, że ich nic nie interesuje, że tylko spadkobierca może coś zrobić z tą starą umową.
jedna babka mi nawet zaczęła cytować kodeks cywilny, że jest ustawa o ochronie lokatorów i dlatego nie mogą zerwać umowy, no to mówię jej kogo chcecie chronić jak ona nie żyje!
nie dociera nic, kamieniem o ścianę.

anonim cytuj
31-08-2023
Mam podobny problem :( też chodziłem po oddziałach i nie chcą przepisać umowy. Powiedzieli że umowę rozwiążą dopiero jak będą zaległości, ale nie wiem czy potem od razu zdejmą licznik, tak żebym mógł korzystać z gazu ponownie, już z nowym dostawcą i nowym licznikiem. Chyba, że dostanę jakieś wezwanie do zapłaty wcześniej... w końcu to ja korzystam z gazu...

anonim cytuj
12-11-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego.
Witam. Proszę o poradę. Chce rozwieźć się z mężem. Mamy mieszkanie kupione w trakcie małżeństwa, oraz dom który odziedziczyłam po rodzicach w trakcie małżeństwa, dwa auta jedno na mnie drugie na męża. Jak wygląda moja sytuacja, czy mas może domagać się spłaty rzeczy ruchomych tj. tv, suszarka. Zaznaczę że praktycznie nie ma faktur VAT ale dochody z zagranicy. Jak z autami ?...
Pozew
Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą. Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?...
zakup wspólnego mieszkania
Czesc. Mam pytanie odnosnie mieszkania. Za czasow trwania zwiazku partnerskiego "kupilismy " z partnerem mieszkanie. Z uwagi na brak mojej zdolnosci- on wziął kredyt na mieszkanie. W akcie rowniez widnieje on jak rowniez bank. My spisalismy umowe w ktorej jest napisane ,ze mieszkanie jest nasza wspolna wartoscia i oboje partycypujemy w kosztach zwiazanych z w/w mieszkaniem. Czy ten dokument ma jakas moc prawna?...
Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024
Dzień dobry, Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...

Wyszukiwarka