Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.

Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła.
Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca.
Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności).
Co mogę zrobić?
Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostaniem spadkobiercą u notariusza ani by przepisać mi tę umowę.
anonim cytuj
31-08-2023
A masz umowę najmu z osobą zmarłą? To powinno wystarczyć, umowa wygasa po śmierci najemcy przecież.
nie mam umowy, to była moja babcia, mieszkała za darmo u mnie.
piszę maile, wydzwaniam, chodzę po oddziałach.
wszędzie mi mówią, że ich nic nie interesuje, że tylko spadkobierca może coś zrobić z tą starą umową.
jedna babka mi nawet zaczęła cytować kodeks cywilny, że jest ustawa o ochronie lokatorów i dlatego nie mogą zerwać umowy, no to mówię jej kogo chcecie chronić jak ona nie żyje!
nie dociera nic, kamieniem o ścianę.

anonim cytuj
31-08-2023
Mam podobny problem :( też chodziłem po oddziałach i nie chcą przepisać umowy. Powiedzieli że umowę rozwiążą dopiero jak będą zaległości, ale nie wiem czy potem od razu zdejmą licznik, tak żebym mógł korzystać z gazu ponownie, już z nowym dostawcą i nowym licznikiem. Chyba, że dostanę jakieś wezwanie do zapłaty wcześniej... w końcu to ja korzystam z gazu...

anonim cytuj
12-11-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy.
Co zrobić, jeśli pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy, który wykorzystałam po urlopie macierzyńskim? Grozi, że da wypowiedzenie z pracy jeśli nie podpisze mu listy, że otrzymałam pieniążki za urlop wypoczynkowy ?...
jak zabezpieczyć siebie i dzieci podczas trwania rozwodu?
Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej. Odciął nasze dzieci od zasilku, nie chce płacić alimentów oraz zadłuża się na coraz większe sumy.. jak wiadomo trwając w małżeństwie długi są wspólne a tym bardziej moje jeśli on przestanie płacić… Rozprawa rozwodowa za rok lub półtora. Do tego czasu to będzie już duża kwota, a ja chciałam zacząć sta...
Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...
zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...

Wyszukiwarka