Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.

Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła.
Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca.
Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności).
Co mogę zrobić?
Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostaniem spadkobiercą u notariusza ani by przepisać mi tę umowę.
anonim cytuj
31-08-2023
A masz umowę najmu z osobą zmarłą? To powinno wystarczyć, umowa wygasa po śmierci najemcy przecież.
nie mam umowy, to była moja babcia, mieszkała za darmo u mnie.
piszę maile, wydzwaniam, chodzę po oddziałach.
wszędzie mi mówią, że ich nic nie interesuje, że tylko spadkobierca może coś zrobić z tą starą umową.
jedna babka mi nawet zaczęła cytować kodeks cywilny, że jest ustawa o ochronie lokatorów i dlatego nie mogą zerwać umowy, no to mówię jej kogo chcecie chronić jak ona nie żyje!
nie dociera nic, kamieniem o ścianę.

anonim cytuj
31-08-2023
Mam podobny problem :( też chodziłem po oddziałach i nie chcą przepisać umowy. Powiedzieli że umowę rozwiążą dopiero jak będą zaległości, ale nie wiem czy potem od razu zdejmą licznik, tak żebym mógł korzystać z gazu ponownie, już z nowym dostawcą i nowym licznikiem. Chyba, że dostanę jakieś wezwanie do zapłaty wcześniej... w końcu to ja korzystam z gazu...

anonim cytuj
12-11-2023

Sugerowane Tematy

Emerytura honorowa.
Witam Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babc...
Zadłużenie za lokal.
Dostałem zadłużenie za opłaty lokalowe za rok 2014r. Z racji że nie mieszkałem pod wskazanym adresem od 01 listopada 2011 ( zgłoszone w administracji), o tego czasu mieszkam w Niemczech dlatego też nie mogli mnie znaleźć, w lokalu mieszka moja była żona. Złożyłem sprzeciw z racji przedawnienia. Sąd przychylił się do niego. Natomiast dziś dostałem wyrok z posiedzenia niejawnego gdzie ma zapłacić ok. 32 tys. W uzasadnieniu wyroku jest że nie ma mow...
Wyrejestrowanie samochodu.
Wraz z mamą byliśmy współwłaścicielami samochodu. Po śmierci mamy w 2016r. samochód jest nieużywany i stoi na niestrzeżonym parkingu. W międzyczasie wszyscy spadkobiercy (w tym ja) zrzekli się spadku (nadal trwa postępowanie spadkowe). Samochód nie posiada przeglądu technicznego, posiada wykupione ubezpieczenie OC. Chciałbym go przepisać na siebie i wyrejestrować aby móc go sprzedać lub zezłomować. Wydział Komunikacji poinformował mnie, że dopóki...
Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?
Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy....

Wyszukiwarka