Widzenia z dzieckiem.

Witam Wszystkich. Z obecna jeszcze żona w styczniu zawarliśmy ugodę pozasądową, że miejscem pobytu naszego syna jest miejsce jej zamieszkania/pobytu. Prawa rodzicielskie mamy takie same. I tu pojawia się problem natury takiej że syna mogę widywać codziennie ale w miejscu zamieszkania żony. Jeśli chce to zabrać chociaż na godzinę do swojego domu słyszę "nie" czy żona ma prawo do tego żeby ustalać mi formę wpisywania z dzieckiem ? Czy skoro mam takie same prawa do dziecka to mogę ja poinformować że np. jadę na godzinę/dwie do swojego domu z dzieckiem i o konkretnej porze go zostawię?
anonim cytuj
19-11-2023
Władza rodzicielska to nie kontakty.
Jeśli nie było postanowienia sądu (albo ugody przed mediatorem, zatwierdzonej przez sąd) - ustalającej "zawsze w miejscu zamieszkania matki" oraz "kontakty tylko w obecności matki" to oboje macie takie same prawa.
Tyle teorii.
Praktyka - składasz wniosek o kontakty z zabezpieczeniem kontaktów.
Znów teoria - sprawa do 30 dni, praktyka - 3-4 m-ce zostanie wyznaczony pierwszy termin, w zależności od tego jak bardzo matka dziecka Cię obsmaruje, po pół do roku - dostaniesz co drugi weekend z noclegiem i kawałki świąt / wakacji.
Sugeruję nie działać na niekorzyść dziecka, to że jego matka ewidentnie nadużywa swojego prawa, to jeszcze nie powód abyś robił to też Ty, i choć w sądzie i KRiO masz te same prawa, to w praktyce sędziowie (w 99% płci żeńskiej) i tak orzekną - dziecko z matką, ojciec co drugi weekend, tak wygląda statystyka.
Im szybciej zdobędziesz postanowienie sądu, tym szybciej będziesz miał kontakt z dzieckiem bez obecności matki.
Dla sądu ważne może być iż próbowałeś poza sądem dojść do kontaktów bez obecności matki ale to się nie udało.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia.
Hej, Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie. Pytanie, co w takiej umowi...
Czy syn, który opiekował się jako jedyny matką może liczyć na większy spadek ?
Zmarła matka 4 dorosłych dzieci. Pozostawiła olbrzymi dom i kawał ziemi. Czy syn, który jako jedyny opiekował się matka(mieszkał z nią), ma jakiekolwiek szansę na uzyskanie większego spadku niż pozostałe rodzeństwo? Nie ma testamentu....
złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
Wyrok sądu i zwrot kosztów.
1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony? 2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?...

Wyszukiwarka