Widzenia z dzieckiem.

Witam Wszystkich. Z obecna jeszcze żona w styczniu zawarliśmy ugodę pozasądową, że miejscem pobytu naszego syna jest miejsce jej zamieszkania/pobytu. Prawa rodzicielskie mamy takie same. I tu pojawia się problem natury takiej że syna mogę widywać codziennie ale w miejscu zamieszkania żony. Jeśli chce to zabrać chociaż na godzinę do swojego domu słyszę "nie" czy żona ma prawo do tego żeby ustalać mi formę wpisywania z dzieckiem ? Czy skoro mam takie same prawa do dziecka to mogę ja poinformować że np. jadę na godzinę/dwie do swojego domu z dzieckiem i o konkretnej porze go zostawię?
anonim cytuj
19-11-2023
Władza rodzicielska to nie kontakty.
Jeśli nie było postanowienia sądu (albo ugody przed mediatorem, zatwierdzonej przez sąd) - ustalającej "zawsze w miejscu zamieszkania matki" oraz "kontakty tylko w obecności matki" to oboje macie takie same prawa.
Tyle teorii.
Praktyka - składasz wniosek o kontakty z zabezpieczeniem kontaktów.
Znów teoria - sprawa do 30 dni, praktyka - 3-4 m-ce zostanie wyznaczony pierwszy termin, w zależności od tego jak bardzo matka dziecka Cię obsmaruje, po pół do roku - dostaniesz co drugi weekend z noclegiem i kawałki świąt / wakacji.
Sugeruję nie działać na niekorzyść dziecka, to że jego matka ewidentnie nadużywa swojego prawa, to jeszcze nie powód abyś robił to też Ty, i choć w sądzie i KRiO masz te same prawa, to w praktyce sędziowie (w 99% płci żeńskiej) i tak orzekną - dziecko z matką, ojciec co drugi weekend, tak wygląda statystyka.
Im szybciej zdobędziesz postanowienie sądu, tym szybciej będziesz miał kontakt z dzieckiem bez obecności matki.
Dla sądu ważne może być iż próbowałeś poza sądem dojść do kontaktów bez obecności matki ale to się nie udało.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

174kpc
Players who who will make this bet receive a profitable win, [url=http://319ch.com/cgi/ro/vv_kakiko4/vv_kakiko2.cgi]http://319ch.com/cgi/ro/vv_kakiko4/vv_kakiko2.cgi[/url] accepts several currencies for payment. To log in the tioga rewards club, try yourself here stalking pga golfers....
Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja? Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem. Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....
Pozew o alimenty z zabezpieczeniem.
Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje....
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swoj samochód od mechanika?
Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swój samochód od mechanika? Sytuacja wygląda tak że oddałem samochód do warsztatu, na serwis skrzyni biegów (rutynowa wymiana sprzęgła/olej/filtry) Podczas jazdy próbnej/ testowej pojawiły się problemy. Nie odebrałem wtedy auta i od 3 tygodni samochód stoi w krzakach a ja jestem zbywany. Kontakt został praktycznie znikomy Chce zabrać auto do innego serwisu. Jednak jak wygląda to z perspektywy prawne...

Wyszukiwarka