Widzenia z dzieckiem.

Witam Wszystkich. Z obecna jeszcze żona w styczniu zawarliśmy ugodę pozasądową, że miejscem pobytu naszego syna jest miejsce jej zamieszkania/pobytu. Prawa rodzicielskie mamy takie same. I tu pojawia się problem natury takiej że syna mogę widywać codziennie ale w miejscu zamieszkania żony. Jeśli chce to zabrać chociaż na godzinę do swojego domu słyszę "nie" czy żona ma prawo do tego żeby ustalać mi formę wpisywania z dzieckiem ? Czy skoro mam takie same prawa do dziecka to mogę ja poinformować że np. jadę na godzinę/dwie do swojego domu z dzieckiem i o konkretnej porze go zostawię?
anonim cytuj
19-11-2023
Władza rodzicielska to nie kontakty.
Jeśli nie było postanowienia sądu (albo ugody przed mediatorem, zatwierdzonej przez sąd) - ustalającej "zawsze w miejscu zamieszkania matki" oraz "kontakty tylko w obecności matki" to oboje macie takie same prawa.
Tyle teorii.
Praktyka - składasz wniosek o kontakty z zabezpieczeniem kontaktów.
Znów teoria - sprawa do 30 dni, praktyka - 3-4 m-ce zostanie wyznaczony pierwszy termin, w zależności od tego jak bardzo matka dziecka Cię obsmaruje, po pół do roku - dostaniesz co drugi weekend z noclegiem i kawałki świąt / wakacji.
Sugeruję nie działać na niekorzyść dziecka, to że jego matka ewidentnie nadużywa swojego prawa, to jeszcze nie powód abyś robił to też Ty, i choć w sądzie i KRiO masz te same prawa, to w praktyce sędziowie (w 99% płci żeńskiej) i tak orzekną - dziecko z matką, ojciec co drugi weekend, tak wygląda statystyka.
Im szybciej zdobędziesz postanowienie sądu, tym szybciej będziesz miał kontakt z dzieckiem bez obecności matki.
Dla sądu ważne może być iż próbowałeś poza sądem dojść do kontaktów bez obecności matki ale to się nie udało.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

W jaki sposób wydziedziczyć dziecko?
W jaki sposób mogę wydziedziczyć moich dwóch synów, a ustanowić spadkobierczynią moją małoletnią wnuczkę....
Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Zgubiony paragon, a zwrot pieniędzy.
Witam, dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów. Dziś przychodzimy i... 1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu. 2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...

Wyszukiwarka