Widzenia z dzieckiem.

Witam Wszystkich. Z obecna jeszcze żona w styczniu zawarliśmy ugodę pozasądową, że miejscem pobytu naszego syna jest miejsce jej zamieszkania/pobytu. Prawa rodzicielskie mamy takie same. I tu pojawia się problem natury takiej że syna mogę widywać codziennie ale w miejscu zamieszkania żony. Jeśli chce to zabrać chociaż na godzinę do swojego domu słyszę "nie" czy żona ma prawo do tego żeby ustalać mi formę wpisywania z dzieckiem ? Czy skoro mam takie same prawa do dziecka to mogę ja poinformować że np. jadę na godzinę/dwie do swojego domu z dzieckiem i o konkretnej porze go zostawię?
anonim cytuj
19-11-2023
Władza rodzicielska to nie kontakty.
Jeśli nie było postanowienia sądu (albo ugody przed mediatorem, zatwierdzonej przez sąd) - ustalającej "zawsze w miejscu zamieszkania matki" oraz "kontakty tylko w obecności matki" to oboje macie takie same prawa.
Tyle teorii.
Praktyka - składasz wniosek o kontakty z zabezpieczeniem kontaktów.
Znów teoria - sprawa do 30 dni, praktyka - 3-4 m-ce zostanie wyznaczony pierwszy termin, w zależności od tego jak bardzo matka dziecka Cię obsmaruje, po pół do roku - dostaniesz co drugi weekend z noclegiem i kawałki świąt / wakacji.
Sugeruję nie działać na niekorzyść dziecka, to że jego matka ewidentnie nadużywa swojego prawa, to jeszcze nie powód abyś robił to też Ty, i choć w sądzie i KRiO masz te same prawa, to w praktyce sędziowie (w 99% płci żeńskiej) i tak orzekną - dziecko z matką, ojciec co drugi weekend, tak wygląda statystyka.
Im szybciej zdobędziesz postanowienie sądu, tym szybciej będziesz miał kontakt z dzieckiem bez obecności matki.
Dla sądu ważne może być iż próbowałeś poza sądem dojść do kontaktów bez obecności matki ale to się nie udało.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

L4 na umowie zlecenie.
Witam, poinformowałam pracodawcę o tym, że potrzebuje dwa tygodnie wolnego z powodów zdrowotnych - nie mam umowy zlecenie ani innej umowy od 1.07.2023, pomimo rozmów umowy jak nie było tak dalej nie ma. Pracodawca chciałby ode mnie L4. Stąd moje pytanie czy potrzbne jest to zwolnienie lekarskie czy nie trzeba nic takiego robić. Jak to wyglada ze strony prawnej. Proszę o poradę....
Zalecenie pracy zdalnej.
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony, w systemie pracy hybrydowej, dwa dni w tygodniu muszę pracować z biura. Pracodawca uznaje całkowitą prace z domu w przypadku opieki nad dzieckiem do lat 3, opieki nad osobą niepełnosprawną oraz po zaleceniu od lekarza aby wykonywać prace zdalnie. Jak rozumiem w zgodzie z prawem pracy Rz. Polskiej. Chciałem postarać się o zalecenie lekarskie o wykonywaniu pracy zdalnej, Czy może to zrobić ...
Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...

Wyszukiwarka