Zniesienie współwłasności.

Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z nas złożył wniosek do sądu rejonowego.
I teraz moje pytanie – współwłaściciel, który będzie składał wiosek do sadu napisał do mnie, że potrzebuje od nas (pozostałych współwłaścicieli) oświadczeń, w których napiszemy ze zgadzamy się z wnioskiem złożonym przez niego i zrzekamy się swojej części spadku, w którego cześć wchodzi mieszkanie, po spłacie za naszą część. Trochę poczytałem na ten temat i nie mogę znaleźć jakie konkretnie dokumenty powinny być dołączone do wniosku o zniesienie współwłasności. Prośba o napisanie oświadczenia, gdzie zrzekamy się swojej części bez podania uzgodnionej kwoty i terminu wydaje mi się trochę dziwna. Jeżeli faktycznie takie oświadczenie jest od nas wymagane to jak powinno być sformułowanie.
I jeszcze jedno pytanie – rozumiem, że sąd wyznaczy okres i raty spłat ale co w przypadku kiedy pomiędzy sobą uzgodniliśmy tylko jedna spłatę w ciągu roku? Nie to ze nie ufam rodzinie, ale wole być jednak ostrożny.
anonim cytuj
07-02-2024
Nic nie stoi na przeszkodzie by współwłaściciele w toku sprawy sądowej o zniesienie współwłasności zawarli ugodę na ustalonych przez siebie warunkach co do wysokości i terminu spłaty. Złożenie oświadczenia wraz z wnioskiem może być potrzebne by wykazać sądowi, że wniosek o podział jest zgodny w związku z czym należy się od niego mniejsza opłata. W oświadczeniu można zawrzeć dodatkowo wzmiankę, że kwota spłaty zostanie przez strony uzgodniły płatność jednorazową zaś dokładna jej kwota zostanie ustalona w toku postępowania w drodze ugody sądowej. Oczywiście w toku sprawy można zmienić stanowisko i ugody nie zawrzeć, jest to prawo a nie obowiązek.

anonim cytuj
07-02-2024
Jeśli ustanowisz swego brata pełnomocnikiem będzie on w Twoim imieniu mógł działać w sadzie i składać wnioski o dowolnej treści. Jeżeli masz do niego zaufanie, że w sądzie przedstawi sprawę według waszych ustaleń co do wysokości spłaty nie musisz zjawiać się w sądzie na rozprawie. Z ostrożności złóż do sądu pismo powołując się na sygnaturę sprawy i przedstaw w nim swoją propozycję podziału co do wysokości ustalonej między wami wysokości i terminu spłaty twojego udziału w mieszkaniu zaznaczając, że jest to ostateczna kwota i nie może być zmieniona przez twojego pełnomocnika. Pomimo faktu ,że brat może zostać twoim pełnomocnikiem masz prawo osobiście uczestniczyć w rozprawie składać wnioski i pisma procesowe. W sytuacji gdy brat będzie twoim pełnomocnikiem to do niego będą kierowane pisma z sądu dotyczące również twojego uczestnictwa w sprawie sądowej. Jeśli nie masz pewności czy brat będzie cię informował o przebiegu sprawy sądowej możesz zadzwonić do sądu i dowiedzieć się jakie postanowienia zostały wydane i czy wysłano do pełnomocnika jakieś pismo z sądu. Być może lepiej ustanowić pełnomocnikiem tego z rodzeństwa ,które również ma być spłacane przez waszego brata zamiast brata który ma ciebie spłacić.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Aktualizacja treści księgi wieczystej.
Bardzo proszę o pomoc. W wyniku działu spadku zrzekłam się bez obowiązku spłaty domu oraz przynależącej do niej działki na rzecz siostry. I tu mam problem bo nie figuruje jako współwłaściciel tych działek o 2022 roku! A Pani z urzędu dzwoniła ze nie są zmienione księgi wieczyste i jest problem z naliczeniem podatku? A ja nie chce się wpisać jako współwłaściciel bo mim nie jestem. Działka jest na osobnej księdze wieczystej i jest tylko ona w niej...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...

Wyszukiwarka