Zniesienie współwłasności.

Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z nas złożył wniosek do sądu rejonowego.
I teraz moje pytanie – współwłaściciel, który będzie składał wiosek do sadu napisał do mnie, że potrzebuje od nas (pozostałych współwłaścicieli) oświadczeń, w których napiszemy ze zgadzamy się z wnioskiem złożonym przez niego i zrzekamy się swojej części spadku, w którego cześć wchodzi mieszkanie, po spłacie za naszą część. Trochę poczytałem na ten temat i nie mogę znaleźć jakie konkretnie dokumenty powinny być dołączone do wniosku o zniesienie współwłasności. Prośba o napisanie oświadczenia, gdzie zrzekamy się swojej części bez podania uzgodnionej kwoty i terminu wydaje mi się trochę dziwna. Jeżeli faktycznie takie oświadczenie jest od nas wymagane to jak powinno być sformułowanie.
I jeszcze jedno pytanie – rozumiem, że sąd wyznaczy okres i raty spłat ale co w przypadku kiedy pomiędzy sobą uzgodniliśmy tylko jedna spłatę w ciągu roku? Nie to ze nie ufam rodzinie, ale wole być jednak ostrożny.
anonim cytuj
07-02-2024
Nic nie stoi na przeszkodzie by współwłaściciele w toku sprawy sądowej o zniesienie współwłasności zawarli ugodę na ustalonych przez siebie warunkach co do wysokości i terminu spłaty. Złożenie oświadczenia wraz z wnioskiem może być potrzebne by wykazać sądowi, że wniosek o podział jest zgodny w związku z czym należy się od niego mniejsza opłata. W oświadczeniu można zawrzeć dodatkowo wzmiankę, że kwota spłaty zostanie przez strony uzgodniły płatność jednorazową zaś dokładna jej kwota zostanie ustalona w toku postępowania w drodze ugody sądowej. Oczywiście w toku sprawy można zmienić stanowisko i ugody nie zawrzeć, jest to prawo a nie obowiązek.

anonim cytuj
07-02-2024
Jeśli ustanowisz swego brata pełnomocnikiem będzie on w Twoim imieniu mógł działać w sadzie i składać wnioski o dowolnej treści. Jeżeli masz do niego zaufanie, że w sądzie przedstawi sprawę według waszych ustaleń co do wysokości spłaty nie musisz zjawiać się w sądzie na rozprawie. Z ostrożności złóż do sądu pismo powołując się na sygnaturę sprawy i przedstaw w nim swoją propozycję podziału co do wysokości ustalonej między wami wysokości i terminu spłaty twojego udziału w mieszkaniu zaznaczając, że jest to ostateczna kwota i nie może być zmieniona przez twojego pełnomocnika. Pomimo faktu ,że brat może zostać twoim pełnomocnikiem masz prawo osobiście uczestniczyć w rozprawie składać wnioski i pisma procesowe. W sytuacji gdy brat będzie twoim pełnomocnikiem to do niego będą kierowane pisma z sądu dotyczące również twojego uczestnictwa w sprawie sądowej. Jeśli nie masz pewności czy brat będzie cię informował o przebiegu sprawy sądowej możesz zadzwonić do sądu i dowiedzieć się jakie postanowienia zostały wydane i czy wysłano do pełnomocnika jakieś pismo z sądu. Być może lepiej ustanowić pełnomocnikiem tego z rodzeństwa ,które również ma być spłacane przez waszego brata zamiast brata który ma ciebie spłacić.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajęcia.
Dzień dobry dziś dostanę przelew wypłaty na konto , nie zdążę wybrać w banku a nie mogę jej wybrać w bankomacie z powodu zajęcia komorniczego czy ja w poniedziałek te pieniążki będę mogła wybrać w placówce czy zostaną przekazane komornikowi z racji tego że w poniedziałek już nowy miesiąc?. Na konto wpływa tylko wypłata nic więcej czyli to 2257 będę mieć pewne co miesiąc komornik mi ich nie może zabrać ?...
Związek nieformalny a wypłata ubezpieczenia.
Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka....
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...
Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?...

Wyszukiwarka