Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.

Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja mamą i bratem) Czy jak mi zrobi taką darowiznę to ja z tego mniejszego mieszkania będę musiała brata spłacić? Czy jemu coś jeszcze będzie się należało jakiś zachowek? Jak to zrobić żeby to mieszkanie było tylko moje a on niech bierze to większe. Brat jest alkoholikiem na razie niepijącym ale nie wiem jak długo to potrwa i czy później, mimo że dostanie tamto mieszkanie to jeszcze nie przyjdzie do mnie żeby go spłacić.
anonim cytuj
23-02-2024
Jeśli tata zrobi darowiznę przed śmiercią dla Ciebie to mniejsze dla brata większe to nikt nikogo nie będzie spłacać. Trzeba tylko pokryć koszta notarialne- podatku od darowizny nie płacicie. Tylko co z mamą - ufa na tyle synowi i jest pewna ze będzie mogła w tym mieszkaniu dożywotnio mieszkać?

anonim cytuj
23-02-2024
Myślę, że tata ją zabezpieczy. Pewnie zrobią tą darowiznę z umową na dożywocie. Zresztą w tym przypadku to bardziej myślę, że brat bez mamy sobie nie poradzi.

anonim cytuj
23-02-2024
Jeśli brat dostanie większe, a więc więcej warte mieszkanie, to raczej Tobie będzie się należał od niego zachowek, a nie jemu od ciebie. Poza tym zachowku ewentualnie może się domagać Twoja mama, bo to ona jest trzecim ustawowym spadkobiercą Twojego taty.

anonim cytuj
23-02-2024
A czy brat i mama mogą się zrzec praw do tego mniejszego mieszkania czy to tak nie działa? Przy podpisywaniu tej darowizny u notariusza?

anonim cytuj
23-02-2024
Nie można się zrzec prawa do zachowku, można się go po prostu nie domaga.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?
Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?...
Do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może sobie dorabiać bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym.
Mam krótkie pytanie. Znajoma zajmuje sie hobbistycznie robieniem zabawek, odzdóbek z tekstyliów. Głównie dla znajomych ale nie tyle. Dorobi na tym kilka stówek miesięcznie. Pytała mnie do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może to robić bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym. Niestety nie potrafiłem jej odpowiedzieć. Ktoś pomoże? ...
Koszty sądowe.
Witam w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze s...
Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?
Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę....

Wyszukiwarka