Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.

Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja mamą i bratem) Czy jak mi zrobi taką darowiznę to ja z tego mniejszego mieszkania będę musiała brata spłacić? Czy jemu coś jeszcze będzie się należało jakiś zachowek? Jak to zrobić żeby to mieszkanie było tylko moje a on niech bierze to większe. Brat jest alkoholikiem na razie niepijącym ale nie wiem jak długo to potrwa i czy później, mimo że dostanie tamto mieszkanie to jeszcze nie przyjdzie do mnie żeby go spłacić.
anonim cytuj
23-02-2024
Jeśli tata zrobi darowiznę przed śmiercią dla Ciebie to mniejsze dla brata większe to nikt nikogo nie będzie spłacać. Trzeba tylko pokryć koszta notarialne- podatku od darowizny nie płacicie. Tylko co z mamą - ufa na tyle synowi i jest pewna ze będzie mogła w tym mieszkaniu dożywotnio mieszkać?

anonim cytuj
23-02-2024
Myślę, że tata ją zabezpieczy. Pewnie zrobią tą darowiznę z umową na dożywocie. Zresztą w tym przypadku to bardziej myślę, że brat bez mamy sobie nie poradzi.

anonim cytuj
23-02-2024
Jeśli brat dostanie większe, a więc więcej warte mieszkanie, to raczej Tobie będzie się należał od niego zachowek, a nie jemu od ciebie. Poza tym zachowku ewentualnie może się domagać Twoja mama, bo to ona jest trzecim ustawowym spadkobiercą Twojego taty.

anonim cytuj
23-02-2024
A czy brat i mama mogą się zrzec praw do tego mniejszego mieszkania czy to tak nie działa? Przy podpisywaniu tej darowizny u notariusza?

anonim cytuj
23-02-2024
Nie można się zrzec prawa do zachowku, można się go po prostu nie domaga.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Zmiana danych i adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku? Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania. Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Bank nie uznał reklamacji.
Dzień dobry , zostałem oszukany na blika , dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych , zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik , podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx , bank nie uznał mi reklamacji , napisali że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został...
Jak uniknąć zachowku?
Dzień dobry. Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę. Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświet...
Wycinka drzewa i kontrola po terminie.
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...

Wyszukiwarka