Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?

Pytanie brzmi:
Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko?
Moja sytuacja:
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Sytuacja żony:
Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna
I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy musi to być pełny etat? Czy w ogóle może być to zlecenie czy jednak inny rodzaj umowy?
anonim cytuj
05-12-2023
Żona może wykonywać umowę zlecenia, żebyś ty mógł iść na opiekę na dziecko. Żona może wykonywać pracę na dowolną umowę, może też prowadzić działalność gospodarczą, chodzi tylko o to, żeby nie mogła opiekować się dzieckiem/dziećmi podczas wykonywania umowy czy prowadzenia działalności, bo tylko fakt, że nie ma innej osoby, która mogłaby się dzieckiem opiekować, pozwala ci na wzięcie opieki na to dziecko.

anonim cytuj
05-12-2023
Możesz jako pracownik skorzystać dodatkowo z 2 dni lub 16 godzin wolnych w roku kalendarzowym -tzw. opieka na dziecko.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 188. § 1. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy w wymiarze 16 godzin albo 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. O sposobie wykorzystania w danym roku kalendarzowym zwolnienia, o którym mowa w § 1, decyduje pracownik w pierwszym wniosku o udzielenie takiego zwolnienia złożonym w danym roku kalendarzowym.
§ 3. Zwolnienie od pracy, o którym mowa w § 1, udzielane w wymiarze godzinowym, dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika. Niepełną godzinę zwolnienia od pracy zaokrągla się w górę do pełnej godziny.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć zachowku?
Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?...
Prośba zwiazana z ustaleniem okresu wypowiedzenia
Witam serdecznie, W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021. W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta...
Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...
Czy pasierb może dziedziczyć?
Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić częś...

Wyszukiwarka