Pytanie brzmi:
Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko?
Moja sytuacja:
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Sytuacja żony:
Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna
I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy musi to być pełny etat? Czy w ogóle może być to zlecenie czy jednak inny rodzaj umowy?
Żona może wykonywać umowę zlecenia, żebyś ty mógł iść na opiekę na dziecko. Żona może wykonywać pracę na dowolną umowę, może też prowadzić działalność gospodarczą, chodzi tylko o to, żeby nie mogła opiekować się dzieckiem/dziećmi podczas wykonywania umowy czy prowadzenia działalności, bo tylko fakt, że nie ma innej osoby, która mogłaby się dzieckiem opiekować, pozwala ci na wzięcie opieki na to dziecko.
anonim cytuj
05-12-2023
Możesz jako pracownik skorzystać dodatkowo z 2 dni lub 16 godzin wolnych w roku kalendarzowym -tzw. opieka na dziecko.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 188. § 1. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy w wymiarze 16 godzin albo 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. O sposobie wykorzystania w danym roku kalendarzowym zwolnienia, o którym mowa w § 1, decyduje pracownik w pierwszym wniosku o udzielenie takiego zwolnienia złożonym w danym roku kalendarzowym.
§ 3. Zwolnienie od pracy, o którym mowa w § 1, udzielane w wymiarze godzinowym, dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika. Niepełną godzinę zwolnienia od pracy zaokrągla się w górę do pełnej godziny.
Toczy się sprawa o niezgodny dział spadku .Wnioskodawca został całkowicie zwolniony z kosztów sądowych w całości Do tej pory byli powoływani liczni biegli ale nikt nie był zobowiązany do zapłaty zaliczki na biegłych. Przychodziły pisma z sądu dotyczące wysokości wynagrodzeń dla biegłych sądowych. Kto w ostateczności pokryje koszty tych biegłych po zakończeniu postępowania spadkowego. Wszyscy 4rej spadkobiercy dziedziczyli w częściach równych....
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony
Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...
Dzień dobry,
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
W momencie gdy byłam na zwolnieniu na opieke nad chorym dzieckie. u mnie w pracy zatrudnionych było ponad 20 osób, więc księgowa wypłaciła wynagrodzenie za okres opieki nad chorym dzieckiem. Po miesiącu ZUS również wypłacił mi zasiłek za opieke nad dzieckiem chorym. Teraz zus domaga się zwrotu zasiłku i doliczył odsetki. Błąd wyniknął z winy księgowej. Co mogę zrobić w danej sytuacji? Zwrot pieniędzy OK ale odsteki mam płacić, skoro to księgowa s...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: