Pytanie brzmi:
Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko?
Moja sytuacja:
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Sytuacja żony:
Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna
I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy musi to być pełny etat? Czy w ogóle może być to zlecenie czy jednak inny rodzaj umowy?
Żona może wykonywać umowę zlecenia, żebyś ty mógł iść na opiekę na dziecko. Żona może wykonywać pracę na dowolną umowę, może też prowadzić działalność gospodarczą, chodzi tylko o to, żeby nie mogła opiekować się dzieckiem/dziećmi podczas wykonywania umowy czy prowadzenia działalności, bo tylko fakt, że nie ma innej osoby, która mogłaby się dzieckiem opiekować, pozwala ci na wzięcie opieki na to dziecko.
anonim cytuj
05-12-2023
Możesz jako pracownik skorzystać dodatkowo z 2 dni lub 16 godzin wolnych w roku kalendarzowym -tzw. opieka na dziecko.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 188. § 1. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy w wymiarze 16 godzin albo 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. O sposobie wykorzystania w danym roku kalendarzowym zwolnienia, o którym mowa w § 1, decyduje pracownik w pierwszym wniosku o udzielenie takiego zwolnienia złożonym w danym roku kalendarzowym.
§ 3. Zwolnienie od pracy, o którym mowa w § 1, udzielane w wymiarze godzinowym, dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika. Niepełną godzinę zwolnienia od pracy zaokrągla się w górę do pełnej godziny.
Z racji, że jeden z moich rodziców, nie dotrzymywał obowiązku alimentacyjnego, złożyłam wniosek do komornika o ściganie, oczywiście po kilku miesiącach dostałam informacje, że sprawa jest nieskuteczna gdyż dłużnik przebywa poza granicami Polski i praktycznie nie ma żadnych środków na koncie.
W roku 2022 w styczniu złożyłam wniosek o zlicytowanie 1/2 części nieruchomości dłużnika.
W międzyczasie dostałam informacje o to, że komornik po prostu ...
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu.
Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
Witam, zaciągnąłem jakiś czas temu pożyczkę w firmie A. Firma A sprzedała dług do firmy B, ponieważ nie wywiązałem się z umowy. Firma A nie poinformowała mnie w ogóle o fakcie zbytu długu do firmy B, teraz dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym od firmy B. Jak mogę zakwestionować w piśmie niezasadność takiego długu?...
Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej, mimo to że nie jestem dłużnikiem. Ale pytanie brzmi, gdzie zgłosić nieuczciwą pracę rzeczoznawcy, który to samo mieszkanie dwa lata temu wycenił na wiele drożej dla innych celów a teraz dla komornika wiele taniej, mimo że generalnie ceny nieruchomości poszły tak znacząco w górę? Komornik nie wziął tego w ogóle pod uwagę....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: