Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?

Pytanie brzmi:
Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko?
Moja sytuacja:
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Sytuacja żony:
Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna
I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy musi to być pełny etat? Czy w ogóle może być to zlecenie czy jednak inny rodzaj umowy?
anonim cytuj
05-12-2023
Żona może wykonywać umowę zlecenia, żebyś ty mógł iść na opiekę na dziecko. Żona może wykonywać pracę na dowolną umowę, może też prowadzić działalność gospodarczą, chodzi tylko o to, żeby nie mogła opiekować się dzieckiem/dziećmi podczas wykonywania umowy czy prowadzenia działalności, bo tylko fakt, że nie ma innej osoby, która mogłaby się dzieckiem opiekować, pozwala ci na wzięcie opieki na to dziecko.

anonim cytuj
05-12-2023
Możesz jako pracownik skorzystać dodatkowo z 2 dni lub 16 godzin wolnych w roku kalendarzowym -tzw. opieka na dziecko.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 188. § 1. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy w wymiarze 16 godzin albo 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. O sposobie wykorzystania w danym roku kalendarzowym zwolnienia, o którym mowa w § 1, decyduje pracownik w pierwszym wniosku o udzielenie takiego zwolnienia złożonym w danym roku kalendarzowym.
§ 3. Zwolnienie od pracy, o którym mowa w § 1, udzielane w wymiarze godzinowym, dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika. Niepełną godzinę zwolnienia od pracy zaokrągla się w górę do pełnej godziny.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Wypowiedzenie umowy.
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?...
Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...
Pieniądze na koncie zablokowane przez komornika
Witam. Nie wiedziałam że mam komornika na koncie bankowym, na które wpływała kwota wolna czyli 2230 zł z wypłaty mojej. Wczoraj syn przelał na to moje konto 2 tys, po czym automatycznie zostało zablokowane przez komornika. Czy jest szansa żeby te pieniądze odzyskać? To była wypłata syna...

Wyszukiwarka