Czy mogę skorzystać z L4 na chore dziecko?

Pytanie brzmi:
Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko?
Moja sytuacja:
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Sytuacja żony:
Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna
I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy musi to być pełny etat? Czy w ogóle może być to zlecenie czy jednak inny rodzaj umowy?
anonim cytuj
05-12-2023
Żona może wykonywać umowę zlecenia, żebyś ty mógł iść na opiekę na dziecko. Żona może wykonywać pracę na dowolną umowę, może też prowadzić działalność gospodarczą, chodzi tylko o to, żeby nie mogła opiekować się dzieckiem/dziećmi podczas wykonywania umowy czy prowadzenia działalności, bo tylko fakt, że nie ma innej osoby, która mogłaby się dzieckiem opiekować, pozwala ci na wzięcie opieki na to dziecko.

anonim cytuj
05-12-2023
Możesz jako pracownik skorzystać dodatkowo z 2 dni lub 16 godzin wolnych w roku kalendarzowym -tzw. opieka na dziecko.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 188. § 1. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy w wymiarze 16 godzin albo 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. O sposobie wykorzystania w danym roku kalendarzowym zwolnienia, o którym mowa w § 1, decyduje pracownik w pierwszym wniosku o udzielenie takiego zwolnienia złożonym w danym roku kalendarzowym.
§ 3. Zwolnienie od pracy, o którym mowa w § 1, udzielane w wymiarze godzinowym, dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika. Niepełną godzinę zwolnienia od pracy zaokrągla się w górę do pełnej godziny.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
Jak skrócić okres wypowiedzenia o pracę.
W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić? Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się sk...
Czy zgłoszenie gwałtu po 20 latach ma sens?
Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?...
Czy komornik może zabrać coś z najniższej krajowej?
Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?...

Wyszukiwarka