Pytanie brzmi:
Kiedy mogę skorzystać ze zwolnienia lekarskiego na chore dziecko?
Moja sytuacja:
Umowa o pracę na czas nieokreślony
Sytuacja żony:
Jest w trakcie zmiany pracy/branży i ma otrzymać umowę - jednakże ma to być na zasadzie zlecenia - póki co jest zarejestrowana jako bezrobotna
I teraz pojawia się pytanie - jak to zlecenie żony musi wyglądać abym ja, jako ojciec mógł skorzystać z L4 w momencie, gdy któreś z dzieci zachoruje? Czy musi to być pełny etat? Czy w ogóle może być to zlecenie czy jednak inny rodzaj umowy?
Żona może wykonywać umowę zlecenia, żebyś ty mógł iść na opiekę na dziecko. Żona może wykonywać pracę na dowolną umowę, może też prowadzić działalność gospodarczą, chodzi tylko o to, żeby nie mogła opiekować się dzieckiem/dziećmi podczas wykonywania umowy czy prowadzenia działalności, bo tylko fakt, że nie ma innej osoby, która mogłaby się dzieckiem opiekować, pozwala ci na wzięcie opieki na to dziecko.
anonim cytuj
05-12-2023
Możesz jako pracownik skorzystać dodatkowo z 2 dni lub 16 godzin wolnych w roku kalendarzowym -tzw. opieka na dziecko.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 188. § 1. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy w wymiarze 16 godzin albo 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. O sposobie wykorzystania w danym roku kalendarzowym zwolnienia, o którym mowa w § 1, decyduje pracownik w pierwszym wniosku o udzielenie takiego zwolnienia złożonym w danym roku kalendarzowym.
§ 3. Zwolnienie od pracy, o którym mowa w § 1, udzielane w wymiarze godzinowym, dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika. Niepełną godzinę zwolnienia od pracy zaokrągla się w górę do pełnej godziny.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Dzień dobry,
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone.
Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy.
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Zgubiłam umowę od auta i również nie mam kontaktu do osoby od której kupowałam auto. Co teraz mam robić jakby czasem auto się całkowicie zepsuło i chciała bym oddać na złom? A nie mogę bez umowy. Nie chcę do końca życia płaci za auto którym na przykład nie jeżdżę (auto jest nie przerejestrowane )....
Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: