Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia

Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety nic się nie da i muszę dawać dziecko na siłę ?
anonim cytuj
20-10-2021
Jako że ojciec dziecka ma przyznane prawomocnym wyrokiem sądowym możliwości kontaktów z dzieckiem, to jedyną możliwością zmiany tego stanu prawnego jest wydanie przez sąd nowego orzeczenia, które w inny sposób ustali sposób kontaktów ojca z dzieckiem.innej możliwości nie widzę.

anonim cytuj
20-10-2021
W takiej sytuacji warto zmienić na kontakty w miejscu zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
20-10-2021
Proszę udać się do psychologa, by dziecko opowiedziało o swojej relacji z ojcem. Złożyć wniosek do sądu o zmianę kontaktów, można iść do pcpr i dowiedzieć się jakie są relacje dziecka z ojcem

anonim cytuj
20-10-2021
Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety nic się nie da i muszę dawać dziecko na siłę ?

Orzeczenia sądowe dotyczące sposobu wykonywania władzy rodzicielskiej i ustalenia kontaktów z dzieckiem można zmieniać w sytuacji, gdy zaistniały nowe okoliczności. Zgodnie z art. 139 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli dobro dziecka tego wymaga, sąd może w każdym czasie zmienić orzeczenie w sprawie władzy rodzicielskiej, w tym sposób wykonywania kontaktów.

Zgoda dziecka, jeżeli osiągnęło ono wiek co najmniej 10 lat, jest konieczna do wydania orzeczenia ograniczającego lub wyłączającego kontakt rodzica z dzieckiem. Jeżeli dziecko nie osiągnęło wieku 10 lat, sąd uwzględnia jego zdanie, jeżeli ze względu na stopień jego rozwoju psychicznego, zdolności oraz postawę ma to znaczenie dla sprawy.

Z kolei, zanim zdecydujesz się wystąpić z wnioskiem do sądu o zmianę ustaleń, warto podjąć pewne kroki:

Rozmowa z psychologiem lub terapeutą może pomóc dziecku wyrazić swoje uczucia i obawy oraz dać wskazówki co do relacji z ojcem.
Jeśli istnieje podejrzenie, że kontakt z ojcem może być dla dziecka szkodliwy, można zwrócić się o pomoc do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie (PCPR). Mogą oni przeprowadzić wywiad środowiskowy oraz dać opinię na temat relacji dziecka z ojcem, co może być pomocne w postępowaniu sądowym.
Podsumowując, jeżeli dostrzegasz problem w relacji między dzieckiem a ojcem, masz prawo podjąć odpowiednie kroki, aby chronić dobro dziecka. Ostateczna decyzja w tej kwestii będzie jednak zależała od sądu po zbadaniu wszystkich okoliczności sprawy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

badanie pod kątem wypadku w pracy po roku
Rok temu mniej więcej miał miejsce wypadek w pracy. Operator wózka widłowego nie zachował odpowiedniej ostrożności i potrącił kobietę. Widłami trafił w uda. Na miejsce wezwano karetkę, dziewczynę obejrzeli i stwierdzili ze zasadniczo nic jej nie dolega. Nie zalecili innych konsultacji i odjechali. Dziewczyna od pewnego czasu uskarżała się na bol w końcu trafiła do lekarza i okazało się, że powstały tam zgrubienia, najprawdopodobniej będzie potrz...
ucieczka po "ustawce"
Młody człowiek lat 19 został złapany przez policję z kijem bejsbolowym (uciekał po "ustawce"). Osadzono go na dołku. Wcześniej karany. Jakie może mieć zarzuty?...
Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
Zachowek po bracie.
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko. Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...

Wyszukiwarka