Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia

Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety nic się nie da i muszę dawać dziecko na siłę ?
anonim cytuj
20-10-2021
Jako że ojciec dziecka ma przyznane prawomocnym wyrokiem sądowym możliwości kontaktów z dzieckiem, to jedyną możliwością zmiany tego stanu prawnego jest wydanie przez sąd nowego orzeczenia, które w inny sposób ustali sposób kontaktów ojca z dzieckiem.innej możliwości nie widzę.

anonim cytuj
20-10-2021
W takiej sytuacji warto zmienić na kontakty w miejscu zamieszkania dziecka.

anonim cytuj
20-10-2021
Proszę udać się do psychologa, by dziecko opowiedziało o swojej relacji z ojcem. Złożyć wniosek do sądu o zmianę kontaktów, można iść do pcpr i dowiedzieć się jakie są relacje dziecka z ojcem

anonim cytuj
20-10-2021
Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety nic się nie da i muszę dawać dziecko na siłę ?

Orzeczenia sądowe dotyczące sposobu wykonywania władzy rodzicielskiej i ustalenia kontaktów z dzieckiem można zmieniać w sytuacji, gdy zaistniały nowe okoliczności. Zgodnie z art. 139 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli dobro dziecka tego wymaga, sąd może w każdym czasie zmienić orzeczenie w sprawie władzy rodzicielskiej, w tym sposób wykonywania kontaktów.

Zgoda dziecka, jeżeli osiągnęło ono wiek co najmniej 10 lat, jest konieczna do wydania orzeczenia ograniczającego lub wyłączającego kontakt rodzica z dzieckiem. Jeżeli dziecko nie osiągnęło wieku 10 lat, sąd uwzględnia jego zdanie, jeżeli ze względu na stopień jego rozwoju psychicznego, zdolności oraz postawę ma to znaczenie dla sprawy.

Z kolei, zanim zdecydujesz się wystąpić z wnioskiem do sądu o zmianę ustaleń, warto podjąć pewne kroki:

Rozmowa z psychologiem lub terapeutą może pomóc dziecku wyrazić swoje uczucia i obawy oraz dać wskazówki co do relacji z ojcem.
Jeśli istnieje podejrzenie, że kontakt z ojcem może być dla dziecka szkodliwy, można zwrócić się o pomoc do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie (PCPR). Mogą oni przeprowadzić wywiad środowiskowy oraz dać opinię na temat relacji dziecka z ojcem, co może być pomocne w postępowaniu sądowym.
Podsumowując, jeżeli dostrzegasz problem w relacji między dzieckiem a ojcem, masz prawo podjąć odpowiednie kroki, aby chronić dobro dziecka. Ostateczna decyzja w tej kwestii będzie jednak zależała od sądu po zbadaniu wszystkich okoliczności sprawy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.
Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność. Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie? Tera...
Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Okres wypowiedzenia.
Witam. Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony dnia 16.02.2024. Umowa obowiązuje od 1.02.2024. Wcześniej pracowałem u pracodawcy ponad dwa lata. Wcześniejszy okres pracy zakończył się 28.07.2021 r. Obecnie posiadam podpisane wypowiedzenie umowy przez kierownika wydziałowego na okres wynoszącego 2 tygodnie. Czy takie wypowiedzenie jest wiążące? Dostałem informację, że obejmuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia....

Wyszukiwarka