Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?
Pytanie użytkownika
Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy .
W skrócie
W świetle polskiego prawa, gdy dziecko mieszka na terenie Polski, a jeden z rodziców pobiera zasiłek rodzinny za granicą i nie przekazuje tych środków na rzecz dziecka, możliwe są pewne kroki prawne.
- W kontekście unijnym warto odnieść się do Rozporządzenia Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
- Zbierz orzeczenia, rachunki, wiadomości i konkretne daty dotyczące dziecka lub rodziny.
3 odpowiedzi
Odpowiedź
01-09-2023
Zgłoś że dziecko przebywa w Polsce.
W mopsie
gdzie mogę to zgłosić?
W mopsie
Byłam w opiece bo składam o rodzinne tutaj , mój wniosek idzie przez urząd Marszałkowski czekam na decyzję i mops dobrze wie jak jest sytuacja. Mówią że to nie zależy od nich że tu obowiązują przepisy unijne.
Odpowiedź
01-09-2023
Musisz skontaktować się z szwedzkim urzędem i zgłosić, że nie przekazuje tych środków dla dzieci.
Poszukaj info w Google. Na pewno znajdziesz też adres mailowy. Posilisz się tłumaczem Google i napiszesz maila
Kurde jestem całkiem zielona w tych sprawach nie wiem nawet jaki to ma być urząd
Poszukaj info w Google. Na pewno znajdziesz też adres mailowy. Posilisz się tłumaczem Google i napiszesz maila
Dzwoniłam do urzędu Wojewódzkiego w swoim regionie i tam Pani poinformowała mnie ze mogę złożyć wniosek o uwolnienie świadczeń rodzinnych , z prośbą o przekazanie do instytucji w Szwecji i tam będzie to rozpatrywane
Odpowiedź
02-09-2023
W świetle polskiego prawa, gdy dziecko mieszka na terenie Polski, a jeden z rodziców pobiera zasiłek rodzinny za granicą i nie przekazuje tych środków na rzecz dziecka, możliwe są pewne kroki prawne.
Po pierwsze, jeśli doszło do złamania postanowienia sądu dotyczącego płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego, warto zgłosić to do odpowiedniego sądu w Polsce, który wydał takie postanowienie. Może to skutkować konsekwencjami dla dłużnika alimentacyjnego.
W odniesieniu do zasiłku rodzinnego pobieranego za granicą:
Możliwe jest składanie wniosku o uwolnienie świadczeń rodzinnych z prośbą o przekazanie do instytucji w kraju, w którym zasiłek jest pobierany (w tym przypadku w Szwecji). Polskie organy mają obowiązek przekazać wniosek do odpowiedniego urzędu w Szwecji w ramach współpracy międzynarodowej.
Istotne jest również skontaktowanie się bezpośrednio z odpowiednim szwedzkim urzędem zajmującym się zasiłkami rodzinymi. Pomocne może być uzyskanie informacji od konsulatu Szwecji w Polsce.
W kontekście unijnym warto odnieść się do Rozporządzenia Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Dokument ten reguluje między innymi kwestie świadczeń rodzinnych w przypadku gdy osoby objęte tymi systemami mieszkają w różnych krajach członkowskich.
Po pierwsze, jeśli doszło do złamania postanowienia sądu dotyczącego płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego, warto zgłosić to do odpowiedniego sądu w Polsce, który wydał takie postanowienie. Może to skutkować konsekwencjami dla dłużnika alimentacyjnego.
W odniesieniu do zasiłku rodzinnego pobieranego za granicą:
Możliwe jest składanie wniosku o uwolnienie świadczeń rodzinnych z prośbą o przekazanie do instytucji w kraju, w którym zasiłek jest pobierany (w tym przypadku w Szwecji). Polskie organy mają obowiązek przekazać wniosek do odpowiedniego urzędu w Szwecji w ramach współpracy międzynarodowej.
Istotne jest również skontaktowanie się bezpośrednio z odpowiednim szwedzkim urzędem zajmującym się zasiłkami rodzinymi. Pomocne może być uzyskanie informacji od konsulatu Szwecji w Polsce.
W kontekście unijnym warto odnieść się do Rozporządzenia Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Dokument ten reguluje między innymi kwestie świadczeń rodzinnych w przypadku gdy osoby objęte tymi systemami mieszkają w różnych krajach członkowskich.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odką...
48
odpowiedzi
07-08-2023
Dzieci w szkole prześladują innych uczniów, co z tym można zrobić? Jakie kroki prawne mogę podjąć ?
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają p...
32
odpowiedzi
07-08-2023
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. D...
32
odpowiedzi
05-08-2023
Kto dziedziczy po zmarłej żonie?
Witam moje pytanie brzmi tak, Narzeczona ma syna z poprzedniego związku, który mieszka z ojcem, my mamy dziecko razem i planujemy ...
28
odpowiedzi
09-08-2023