Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?

Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy .
anonim cytuj
01-09-2023
Zgłoś że dziecko przebywa w Polsce.
gdzie mogę to zgłosić?

W mopsie
Byłam w opiece bo składam o rodzinne tutaj , mój wniosek idzie przez urząd Marszałkowski czekam na decyzję i mops dobrze wie jak jest sytuacja. Mówią że to nie zależy od nich że tu obowiązują przepisy unijne.

anonim cytuj
01-09-2023
Musisz skontaktować się z szwedzkim urzędem i zgłosić, że nie przekazuje tych środków dla dzieci.
Kurde jestem całkiem zielona w tych sprawach nie wiem nawet jaki to ma być urząd

Poszukaj info w Google. Na pewno znajdziesz też adres mailowy. Posilisz się tłumaczem Google i napiszesz maila
Dzwoniłam do urzędu Wojewódzkiego w swoim regionie i tam Pani poinformowała mnie ze mogę złożyć wniosek o uwolnienie świadczeń rodzinnych , z prośbą o przekazanie do instytucji w Szwecji i tam będzie to rozpatrywane

anonim cytuj
01-09-2023
W świetle polskiego prawa, gdy dziecko mieszka na terenie Polski, a jeden z rodziców pobiera zasiłek rodzinny za granicą i nie przekazuje tych środków na rzecz dziecka, możliwe są pewne kroki prawne.

Po pierwsze, jeśli doszło do złamania postanowienia sądu dotyczącego płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego, warto zgłosić to do odpowiedniego sądu w Polsce, który wydał takie postanowienie. Może to skutkować konsekwencjami dla dłużnika alimentacyjnego.

W odniesieniu do zasiłku rodzinnego pobieranego za granicą:

Możliwe jest składanie wniosku o uwolnienie świadczeń rodzinnych z prośbą o przekazanie do instytucji w kraju, w którym zasiłek jest pobierany (w tym przypadku w Szwecji). Polskie organy mają obowiązek przekazać wniosek do odpowiedniego urzędu w Szwecji w ramach współpracy międzynarodowej.
Istotne jest również skontaktowanie się bezpośrednio z odpowiednim szwedzkim urzędem zajmującym się zasiłkami rodzinymi. Pomocne może być uzyskanie informacji od konsulatu Szwecji w Polsce.
W kontekście unijnym warto odnieść się do Rozporządzenia Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Dokument ten reguluje między innymi kwestie świadczeń rodzinnych w przypadku gdy osoby objęte tymi systemami mieszkają w różnych krajach członkowskich.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Jak uzyskać zwrot kosztów za szkodę w moim mieszkaniu, jeśli nie mam ubezpieczenia?
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili. Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Odmowa wydania rzeczy osobistych.
Rozstałam się z facetem, wyprowadziłam się od niego (nie mieliśmy ślubu) zostały w jego mieszkaniu, moje rzeczy typu lodówka, gazówka, kanapa, on nie chce mi tego oddać, twierdząc że co w jego mieszkaniu jest to jego, czy jest jakaś możliwość bym mogła odzyskać te rzeczy czy już nie?...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?
Witam, Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy). Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca. Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty: - skrocony akt urodzenia mamy, - moj skrocony akt urodz...

Wyszukiwarka