Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?

Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy .
anonim cytuj
01-09-2023
Zgłoś że dziecko przebywa w Polsce.
gdzie mogę to zgłosić?

W mopsie
Byłam w opiece bo składam o rodzinne tutaj , mój wniosek idzie przez urząd Marszałkowski czekam na decyzję i mops dobrze wie jak jest sytuacja. Mówią że to nie zależy od nich że tu obowiązują przepisy unijne.

anonim cytuj
01-09-2023
Musisz skontaktować się z szwedzkim urzędem i zgłosić, że nie przekazuje tych środków dla dzieci.
Kurde jestem całkiem zielona w tych sprawach nie wiem nawet jaki to ma być urząd

Poszukaj info w Google. Na pewno znajdziesz też adres mailowy. Posilisz się tłumaczem Google i napiszesz maila
Dzwoniłam do urzędu Wojewódzkiego w swoim regionie i tam Pani poinformowała mnie ze mogę złożyć wniosek o uwolnienie świadczeń rodzinnych , z prośbą o przekazanie do instytucji w Szwecji i tam będzie to rozpatrywane

anonim cytuj
01-09-2023
W świetle polskiego prawa, gdy dziecko mieszka na terenie Polski, a jeden z rodziców pobiera zasiłek rodzinny za granicą i nie przekazuje tych środków na rzecz dziecka, możliwe są pewne kroki prawne.

Po pierwsze, jeśli doszło do złamania postanowienia sądu dotyczącego płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego, warto zgłosić to do odpowiedniego sądu w Polsce, który wydał takie postanowienie. Może to skutkować konsekwencjami dla dłużnika alimentacyjnego.

W odniesieniu do zasiłku rodzinnego pobieranego za granicą:

Możliwe jest składanie wniosku o uwolnienie świadczeń rodzinnych z prośbą o przekazanie do instytucji w kraju, w którym zasiłek jest pobierany (w tym przypadku w Szwecji). Polskie organy mają obowiązek przekazać wniosek do odpowiedniego urzędu w Szwecji w ramach współpracy międzynarodowej.
Istotne jest również skontaktowanie się bezpośrednio z odpowiednim szwedzkim urzędem zajmującym się zasiłkami rodzinymi. Pomocne może być uzyskanie informacji od konsulatu Szwecji w Polsce.
W kontekście unijnym warto odnieść się do Rozporządzenia Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Dokument ten reguluje między innymi kwestie świadczeń rodzinnych w przypadku gdy osoby objęte tymi systemami mieszkają w różnych krajach członkowskich.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Fałszywe zeznania.
Dzień dobry, Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny. 1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić ...
Umowa zlecenie / umowa o pracę / ciąża.
Witam, mam pytanie od końca maja do końca lipca pracowałam na umowę zlecenie (co miesiąc nowa umowa) od sierpnia pracuje na Umowę o pracę (czas nieokreślony). Wszystkie umowy w jednej firmie. Ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży. Jak wygląda sprawa ze zwolnieniem? Muszę przepracować 90 dni aby mieć płatne l4? ...
Emerytura honorowa.
Witam Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babc...
Samowola budowlana.
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili. Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...

Wyszukiwarka