Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?

Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy .
anonim cytuj
01-09-2023
Zgłoś że dziecko przebywa w Polsce.
gdzie mogę to zgłosić?

W mopsie
Byłam w opiece bo składam o rodzinne tutaj , mój wniosek idzie przez urząd Marszałkowski czekam na decyzję i mops dobrze wie jak jest sytuacja. Mówią że to nie zależy od nich że tu obowiązują przepisy unijne.

anonim cytuj
01-09-2023
Musisz skontaktować się z szwedzkim urzędem i zgłosić, że nie przekazuje tych środków dla dzieci.
Kurde jestem całkiem zielona w tych sprawach nie wiem nawet jaki to ma być urząd

Poszukaj info w Google. Na pewno znajdziesz też adres mailowy. Posilisz się tłumaczem Google i napiszesz maila
Dzwoniłam do urzędu Wojewódzkiego w swoim regionie i tam Pani poinformowała mnie ze mogę złożyć wniosek o uwolnienie świadczeń rodzinnych , z prośbą o przekazanie do instytucji w Szwecji i tam będzie to rozpatrywane

anonim cytuj
01-09-2023
W świetle polskiego prawa, gdy dziecko mieszka na terenie Polski, a jeden z rodziców pobiera zasiłek rodzinny za granicą i nie przekazuje tych środków na rzecz dziecka, możliwe są pewne kroki prawne.

Po pierwsze, jeśli doszło do złamania postanowienia sądu dotyczącego płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego, warto zgłosić to do odpowiedniego sądu w Polsce, który wydał takie postanowienie. Może to skutkować konsekwencjami dla dłużnika alimentacyjnego.

W odniesieniu do zasiłku rodzinnego pobieranego za granicą:

Możliwe jest składanie wniosku o uwolnienie świadczeń rodzinnych z prośbą o przekazanie do instytucji w kraju, w którym zasiłek jest pobierany (w tym przypadku w Szwecji). Polskie organy mają obowiązek przekazać wniosek do odpowiedniego urzędu w Szwecji w ramach współpracy międzynarodowej.
Istotne jest również skontaktowanie się bezpośrednio z odpowiednim szwedzkim urzędem zajmującym się zasiłkami rodzinymi. Pomocne może być uzyskanie informacji od konsulatu Szwecji w Polsce.
W kontekście unijnym warto odnieść się do Rozporządzenia Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Dokument ten reguluje między innymi kwestie świadczeń rodzinnych w przypadku gdy osoby objęte tymi systemami mieszkają w różnych krajach członkowskich.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Dział III Księgi wieczystej.
Dzień dobry, nabyłem prawo do mieszkania w ramach dziedziczenia. Do KW w dziale III zostało wpisane ostrzeżenie na podstawie zgłoszenia przez notariusza o zmianie właściciela, następnie zostałem wpisany na podstawie mojego wniosku (wniosek składałem od razu po załatwieniu i notariusza APD) nowy właściciel, czyli ja, ale w dziale III ostrzeżenie pozostało, czy powinienem składać osobny wniosek o jego wykreślenie czy powinno zostać wykreślone przy ...
Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach....
Kilka pytań odnośnie podziału majątku
Witam. Odbyła się sprawa o podział majatku. 2 strona podpisała ugodę że będzie spłacana w ratach miesięcznych i że jednorazowo otrzyma większą kwotę. Ale sędzia nic nie wspomniała kiedy ta osoba ma się wyprowadzać. Pytanie jak to będzie wygladac? Czy jak przyjdzie wyrok to tam będzie napisane? I jeszcze pytanie jak tą osobę wymeldować?...

Wyszukiwarka