Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?

Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy .
anonim cytuj
01-09-2023
Zgłoś że dziecko przebywa w Polsce.
gdzie mogę to zgłosić?

W mopsie
Byłam w opiece bo składam o rodzinne tutaj , mój wniosek idzie przez urząd Marszałkowski czekam na decyzję i mops dobrze wie jak jest sytuacja. Mówią że to nie zależy od nich że tu obowiązują przepisy unijne.

anonim cytuj
01-09-2023
Musisz skontaktować się z szwedzkim urzędem i zgłosić, że nie przekazuje tych środków dla dzieci.
Kurde jestem całkiem zielona w tych sprawach nie wiem nawet jaki to ma być urząd

Poszukaj info w Google. Na pewno znajdziesz też adres mailowy. Posilisz się tłumaczem Google i napiszesz maila
Dzwoniłam do urzędu Wojewódzkiego w swoim regionie i tam Pani poinformowała mnie ze mogę złożyć wniosek o uwolnienie świadczeń rodzinnych , z prośbą o przekazanie do instytucji w Szwecji i tam będzie to rozpatrywane

anonim cytuj
01-09-2023
W świetle polskiego prawa, gdy dziecko mieszka na terenie Polski, a jeden z rodziców pobiera zasiłek rodzinny za granicą i nie przekazuje tych środków na rzecz dziecka, możliwe są pewne kroki prawne.

Po pierwsze, jeśli doszło do złamania postanowienia sądu dotyczącego płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego, warto zgłosić to do odpowiedniego sądu w Polsce, który wydał takie postanowienie. Może to skutkować konsekwencjami dla dłużnika alimentacyjnego.

W odniesieniu do zasiłku rodzinnego pobieranego za granicą:

Możliwe jest składanie wniosku o uwolnienie świadczeń rodzinnych z prośbą o przekazanie do instytucji w kraju, w którym zasiłek jest pobierany (w tym przypadku w Szwecji). Polskie organy mają obowiązek przekazać wniosek do odpowiedniego urzędu w Szwecji w ramach współpracy międzynarodowej.
Istotne jest również skontaktowanie się bezpośrednio z odpowiednim szwedzkim urzędem zajmującym się zasiłkami rodzinymi. Pomocne może być uzyskanie informacji od konsulatu Szwecji w Polsce.
W kontekście unijnym warto odnieść się do Rozporządzenia Rady (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Dokument ten reguluje między innymi kwestie świadczeń rodzinnych w przypadku gdy osoby objęte tymi systemami mieszkają w różnych krajach członkowskich.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zawarta przez telefon.
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????...
Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
Ustalenie ojcostwa
Czy to prawda, że uznanie ojcostwa przed kierownikiem USC może nastąpić tylko przez 6 miesięcy po narodzinach dziecka? Pózniej sprawa o ustalenie ojcostwa odbywa się w sądzie i pod nadzorem prokuratury?...
Umowa o prace a miejsce zameldowania
Witam. Mam pytanie w kwestii zatrudnienia do pracy. Czy osoba ze stałym meldunkiem w innym województwie może zostać zatrudniona w branży handlowej w charakterze sprzedawcy na umowę o pracę pełen etat w innym województwie gdzie obecnie mieszka, ale nie posiada tutaj zameldowania. Zwracam się z powyższym zapytaniem w imieniu kuzyna który nie wie czy może w taki sposób pracować . Z góry bardzo dziękuję...

Wyszukiwarka