Fałszywe zeznania.

Dzień dobry,
Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny.
1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić swoich praw na podstawie KK czy jedynie droga cywilna wchodzi w grę?
2. W sprawię o Ustalenie miejsca zamieszkania małoletniego, matka mojego dziecka pomówiła mnie o chęć porwania dziecka, nie przedstawiła jakichkolwiek dowodów, gdyż to było kłamstwo. Jednak jej czyny spowodowały wizytę Kuratora w moim domu oraz dyskomfort, gdyż nigdy nie miałem do czynienia z jakimikolwiek służbami państwowymi. Czy mogę ten czyn podpiąć pod przestępstwo ścigane z KK?
anonim cytuj
06-11-2023
Pomówienie jest przestępstwem - Art. 212. kk.

anonim cytuj
06-11-2023
A nie będzie miało tu zastosowanie Art. 233. kk, wszak sprawa toczy się w Sądzie Rodzinnym ?

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak policzyć alimenty wstecz?
Dzień dobry, Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odw...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy? Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia? ...
Windykacja.
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...
Odrzucenie spadku po terminie.
Mam brata niepełnosprawnego chorego na autyzm nasi rodzice nie są razem od wielu lat i ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej . Nigdy nie płacił alimentów wypłacał mamie fundusz. Ostatnio dowiedziałam się że moja „babcia” której nie znam od strony ojca zmarła 2 lata temu a ojciec zrzekł się spadku i mama dostała pismo że brat ma spłacić dług za mieszkanie komunalne w którym mieszkała właśnie ta „babcia” . Ja mogę się zrzec spadku bo dopiero...

Wyszukiwarka