Ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży. Jak wygląda sprawa ze zwolnieniem? Muszę przepracować 90 dni aby mieć płatne l4?
Dokładnie, aby przysługiwało Ci wynagrodzenie za czas choroby, musisz przepracować 90 dni na podstawie umowy o pracę. Okres, przez jaki byłaś zatrudniona na umowę zlecenie, nie wlicza się do tych 90 dni. Jednak warto dodać, że pracownice w ciąży korzystają z ochrony przed zwolnieniem - obejmuje ona okres ciąży oraz 3 lata od dnia urodzenia dziecka. W odniesieniu do umowy o pracę, nie można jej wypowiedzieć pracownicy w ciąży, chyba że zachodzi poważny powód związany z naruszeniem podstawowych obowiązków przez pracownika. Co więcej, jeżeli jesteś w ciąży i pracujesz na umowę o pracę, przysługuje Ci zasiłek macierzyński w wysokości 100% Twojego wynagrodzenia.
jakie są moje prawa podczas korzystania z urlopu wychowawczego w stosunku do pracodawcy? Czy mogę wrócić do pracy wcześniej niż planowałam?
Podczas korzystania z urlopu wychowawczego masz prawo do zachowania swojego stanowiska pracy. Po zakończeniu urlopu powinieneś/powinnaś wrócić na to samo stanowisko albo na inne, ale równorzędne. Możesz skorzystać z urlopu wychowawczego w całości lub w częściach, jednak łączny okres korzystania nie może przekroczyć 36 miesięcy dla jednego dziecka. Jeśli zdecydujesz się na wcześniejszy powrót do pracy, wystarczy poinformować pracodawcę na piśmie z co najmniej 14-dniowym wyprzedzeniem.
A urlop wlicza się w te "90 dni"?
Tak, urlop wypoczynkowy wlicza się do 90 dni wymaganych do uzyskania prawa do wynagrodzenia za czas choroby. Czyli dni, kiedy korzystasz z urlopu, są traktowane jako dni pracy w kontekście nabywania tego prawa.