Klauzula wykonalności

Dzień dobry.
22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie.
Moje pytanie.
Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał?
Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił.
Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do domu?
anonim cytuj
05-10-2020
Dzień Dobry. Klauzula wykonalności jest potrzebna na wypadek,gdyby mąż nie płacił alimentów i konieczne byłoby wszczęcie egzekucji.

anonim cytuj
05-10-2020
Można oczywiście już teraz o klauzulę wystąpić i mieć tytuł na "czarną godzinę" by móc nie czekając na nią złożyć stosowny wniosek do Komornika.

anonim cytuj
05-10-2020
Szanowni Państwo,

Po pierwsze, wydaje się, że w Państwa przypadku, ugoda alimentacyjna była zawarta w sądzie, a nie notarialnie, a zatem, na podstawie art. 433 §1 Kodeksu postępowania cywilnego, ma ona natychmiastową moc wykonawczą, co oznacza, że nie musi być dodatkowo zaopatrywana w klauzulę wykonalności. Dlatego adwokat nie informował o takiej konieczności.

Po drugie, w przypadku, gdyby dłużnik alimentacyjny, mimo sądowej ugod, nie regulował swoich zobowiązań, to wówczas na podstawie art. 730 §1 k.p.c., mając wyrok z ugodą, można skierować sprawę bezpośrednio do komornika.

Po trzecie, co do czasu oczekiwania na postanowienie sądu, to zgodnie z art. 213 §2 k.p.c., sąd jest zobowiązany doręczyć je stronom niezwłocznie, ale czas ten może się różnić w zależności od praktyki konkretnego sądu. Może to trwać od kilku dni do kilku tygodni.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystkie niejasności.

anonim cytuj
02-08-2023
Rozumiem, że ugoda ma moc wykonawczą, ale co w sytuacji, gdy mąż zdecyduje się odwołać od ugod? Czy klauzula wykonawcza nadal będzie miała moc? Czy w takim wypadku muszę złożyć wniosek do sądu?

anonim cytuj
02-08-2023
Po pierwsze, warto podkreślić, że ugoda zawarta przed sądem i zatwierdzona przez sąd, staje się częścią wyroku i ma moc prawa sądowego orzeczenia. Zgodnie z art. 365 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, "Jeżeli sąd zatwierdził ugodę, zawartą przed nim na rozprawie, wydaje wyrok uwzględniający ugodę i stwierdza ją w sentencji". Czyli, jest ona tytułem wykonawczym, podobnie jak wyrok sądu.

Po drugie, odwołanie od ugod zatwierdzonej przez sąd jest zasadniczo niemożliwe. Ugoda zatwierdzona przez sąd jest prawomocna i zgodnie z art. 366 § 1 k.p.c. przeciwko niej nie przysługuje zażalenie, apelacja ani kasacja. Wyjątkiem jest możliwość uchylenia ugod na podstawie art. 393 k.p.c., czyli w przypadku, gdy ugoda została zawarta pod wpływem błędu, groźby lub podstępu. Jeżeli więc mąż odwoła się od ugod, musi to uczynić w drodze wniosku o jej uchylenie, a nie w drodze odwołania.

Podsumowując, klauzula wykonawcza przyznana dla ugod zatwierdzonych przez sąd będzie miała moc, nawet jeśli mąż spróbuje się odwołać od ugod. Jednak, jak wspomniałem wcześniej, odwołanie od ugod jest zasadniczo niemożliwe, chyba że mąż złoży wniosek o jej uchylenie na podstawie powyższych przepisów.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...
Rozwiązanie umowy z najemcą.
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać...
Umowa dożywocia, czyli mieszkanie w zamian za opiekę.
Witam mam takie pytanie opiekuję się osobą, która nie ma rodziny osoba ta chce mi przepisać swój dom w zamian za tą opiekę. Jak to najlepiej załatwić?...
zrzeczenie się spadku
Dzien dobry. Czy trzeba zrzekac się spadku od zmarłej siostry babci?? Czy w tak dalekiej linii też dziedziczymy ??...

Wyszukiwarka