Podatek od sprzedaży mieszkania.

Dobry wieczór.
Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie:
2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania;
2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania.
2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie.
Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.
Prawidłowo opłaciłam podatek?
anonim cytuj
07-11-2023
Prawidłowo. Te zwolnienie z podatku ze sprzedaży nieruchomości nabytej w spadku obowiązuje od 2019 roku. Ty sprzedałaś w 2018. Prawo nie działa wstecz. Pośpieszyłeś się. W 2018 o projekcie dotyczącym zwolnienia z takiego podatku było dosyć głośno.

anonim cytuj
07-11-2023
To cię pocieszę, że tylko połowę mieszkania dostałeś w spadku. Więc połowę podatku i tak byś zapłacił.

anonim cytuj
07-11-2023
Na podstawie przedstawionego stanu faktycznego, w zakresie zasad opodatkowania sprzedaży nieruchomości, istotne są przepisy Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (u.p.d.o.f.), które regulują zwolnienie z opodatkowania dochodów ze sprzedaży nieruchomości nabytych przez spadkobiercę.

Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a) u.p.d.o.f., w brzmieniu obowiązującym w 2018 roku, od dochodów ze sprzedaży nieruchomości lub ich części oraz udziałów w nieruchomości, zwolnione z opodatkowania były te, które zostały nabyte lub wybudowane przez podatnika co najmniej pięć lat przed końcem roku, w którym nastąpiła sprzedaż. Przepis ten dotyczył jednak tylko tych nieruchomości, które zostały nabyte przez sprzedającego, a nie tych, które odziedziczył.

Jeśli chodzi o nieruchomości nabyte w drodze spadku, to stosuje się art. 21 ust. 1 pkt 131 u.p.d.o.f., który zwalnia z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych, pod warunkiem że od momentu otwarcia spadku do momentu sprzedaży upłynęło co najmniej pięć lat. Jednak przepis ten wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.

Podsumowując, w przypadku sprzedaży nieruchomości w 2018 roku:

W zakresie 50% wartości mieszkania otrzymanego w drodze darowizny od ojca w 2014 roku, istniał obowiązek zapłaty podatku, jeżeli od momentu nabycia do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat.
W zakresie 50% wartości mieszkania odziedziczonego w 2017 roku, również istniał obowiązek zapłaty podatku, gdyż przepis zwalniający z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.
W związku z tym, jeśli mieszkanie zostało sprzedane w 2018 roku, a od momentu nabycia w drodze darowizny oraz spadku do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat, obowiązek zapłaty podatku w wysokości 19% dochodu wydaje się być zasadny.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Egzekwowanie długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego
Witam, Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta. Pozdraw...
Okres wypowiedzenia na L4
Witam chciałabym się upewnić w jednej sprawie a mianowicie; Mam stała umowę o pracę, złożyłam wypowiedzenie kierowniczka kazała odpracować 1.5 miesiąca z 3miesiecy. Ok konczy się czas odpracowania a ja wylądowałam na l4 od początku października i raczej juz do końca odpracowania na nim zostanę (termin mija 10.11.2021). Moje pytanie czy jeśli będę tego 10tego na l4 to moja umowa wygasnie? Czy muszę być tego dnia w pracy zeby umowa dobiegła końc...
Obowiązek alimentacyjny.
Ojciec dzieci zarabia na umowie najniższą krajową, ale pod stołem dostaje drugie tyle. O jakiej kwocie alimentów można mówić w takiej sytuacji ? Dwójką dzieci w wieku szkolnym. Czy jest szansa żeby udowodnić że dostaje pieniądze pod stołem ?...
Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...

Wyszukiwarka