Podatek od sprzedaży mieszkania.

Dobry wieczór.
Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie:
2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania;
2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania.
2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie.
Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.
Prawidłowo opłaciłam podatek?
anonim cytuj
07-11-2023
Prawidłowo. Te zwolnienie z podatku ze sprzedaży nieruchomości nabytej w spadku obowiązuje od 2019 roku. Ty sprzedałaś w 2018. Prawo nie działa wstecz. Pośpieszyłeś się. W 2018 o projekcie dotyczącym zwolnienia z takiego podatku było dosyć głośno.

anonim cytuj
07-11-2023
To cię pocieszę, że tylko połowę mieszkania dostałeś w spadku. Więc połowę podatku i tak byś zapłacił.

anonim cytuj
07-11-2023
Na podstawie przedstawionego stanu faktycznego, w zakresie zasad opodatkowania sprzedaży nieruchomości, istotne są przepisy Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (u.p.d.o.f.), które regulują zwolnienie z opodatkowania dochodów ze sprzedaży nieruchomości nabytych przez spadkobiercę.

Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a) u.p.d.o.f., w brzmieniu obowiązującym w 2018 roku, od dochodów ze sprzedaży nieruchomości lub ich części oraz udziałów w nieruchomości, zwolnione z opodatkowania były te, które zostały nabyte lub wybudowane przez podatnika co najmniej pięć lat przed końcem roku, w którym nastąpiła sprzedaż. Przepis ten dotyczył jednak tylko tych nieruchomości, które zostały nabyte przez sprzedającego, a nie tych, które odziedziczył.

Jeśli chodzi o nieruchomości nabyte w drodze spadku, to stosuje się art. 21 ust. 1 pkt 131 u.p.d.o.f., który zwalnia z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych, pod warunkiem że od momentu otwarcia spadku do momentu sprzedaży upłynęło co najmniej pięć lat. Jednak przepis ten wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.

Podsumowując, w przypadku sprzedaży nieruchomości w 2018 roku:

W zakresie 50% wartości mieszkania otrzymanego w drodze darowizny od ojca w 2014 roku, istniał obowiązek zapłaty podatku, jeżeli od momentu nabycia do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat.
W zakresie 50% wartości mieszkania odziedziczonego w 2017 roku, również istniał obowiązek zapłaty podatku, gdyż przepis zwalniający z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.
W związku z tym, jeśli mieszkanie zostało sprzedane w 2018 roku, a od momentu nabycia w drodze darowizny oraz spadku do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat, obowiązek zapłaty podatku w wysokości 19% dochodu wydaje się być zasadny.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy.
Co zrobić, jeśli pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy, który wykorzystałam po urlopie macierzyńskim? Grozi, że da wypowiedzenie z pracy jeśli nie podpisze mu listy, że otrzymałam pieniążki za urlop wypoczynkowy ?...
Zachowek po mamie.
Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie....
Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...

Wyszukiwarka