Podatek od sprzedaży mieszkania.

Dobry wieczór.
Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie:
2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania;
2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania.
2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie.
Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.
Prawidłowo opłaciłam podatek?
anonim cytuj
07-11-2023
Prawidłowo. Te zwolnienie z podatku ze sprzedaży nieruchomości nabytej w spadku obowiązuje od 2019 roku. Ty sprzedałaś w 2018. Prawo nie działa wstecz. Pośpieszyłeś się. W 2018 o projekcie dotyczącym zwolnienia z takiego podatku było dosyć głośno.

anonim cytuj
07-11-2023
To cię pocieszę, że tylko połowę mieszkania dostałeś w spadku. Więc połowę podatku i tak byś zapłacił.

anonim cytuj
07-11-2023
Na podstawie przedstawionego stanu faktycznego, w zakresie zasad opodatkowania sprzedaży nieruchomości, istotne są przepisy Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (u.p.d.o.f.), które regulują zwolnienie z opodatkowania dochodów ze sprzedaży nieruchomości nabytych przez spadkobiercę.

Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a) u.p.d.o.f., w brzmieniu obowiązującym w 2018 roku, od dochodów ze sprzedaży nieruchomości lub ich części oraz udziałów w nieruchomości, zwolnione z opodatkowania były te, które zostały nabyte lub wybudowane przez podatnika co najmniej pięć lat przed końcem roku, w którym nastąpiła sprzedaż. Przepis ten dotyczył jednak tylko tych nieruchomości, które zostały nabyte przez sprzedającego, a nie tych, które odziedziczył.

Jeśli chodzi o nieruchomości nabyte w drodze spadku, to stosuje się art. 21 ust. 1 pkt 131 u.p.d.o.f., który zwalnia z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych, pod warunkiem że od momentu otwarcia spadku do momentu sprzedaży upłynęło co najmniej pięć lat. Jednak przepis ten wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.

Podsumowując, w przypadku sprzedaży nieruchomości w 2018 roku:

W zakresie 50% wartości mieszkania otrzymanego w drodze darowizny od ojca w 2014 roku, istniał obowiązek zapłaty podatku, jeżeli od momentu nabycia do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat.
W zakresie 50% wartości mieszkania odziedziczonego w 2017 roku, również istniał obowiązek zapłaty podatku, gdyż przepis zwalniający z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.
W związku z tym, jeśli mieszkanie zostało sprzedane w 2018 roku, a od momentu nabycia w drodze darowizny oraz spadku do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat, obowiązek zapłaty podatku w wysokości 19% dochodu wydaje się być zasadny.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę na okres próbny.
Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony. Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jes...
Rezygnacji ze studiów w prywatnej uczelni.
Witam, jeśli złożyłam pisemne oświadczenie o rezygnacji ze studiów w prywatnej szkole to czy to jest zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego jeśli szkoła żąda zapłaty czesnego za cały rok?...
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...
Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...

Wyszukiwarka