Podatek od sprzedaży mieszkania.

Dobry wieczór.
Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie:
2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania;
2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania.
2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie.
Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.
Prawidłowo opłaciłam podatek?
anonim cytuj
07-11-2023
Prawidłowo. Te zwolnienie z podatku ze sprzedaży nieruchomości nabytej w spadku obowiązuje od 2019 roku. Ty sprzedałaś w 2018. Prawo nie działa wstecz. Pośpieszyłeś się. W 2018 o projekcie dotyczącym zwolnienia z takiego podatku było dosyć głośno.

anonim cytuj
07-11-2023
To cię pocieszę, że tylko połowę mieszkania dostałeś w spadku. Więc połowę podatku i tak byś zapłacił.

anonim cytuj
07-11-2023
Na podstawie przedstawionego stanu faktycznego, w zakresie zasad opodatkowania sprzedaży nieruchomości, istotne są przepisy Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (u.p.d.o.f.), które regulują zwolnienie z opodatkowania dochodów ze sprzedaży nieruchomości nabytych przez spadkobiercę.

Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadkodawca nabył to mieszkanie mniej niż 5 lat od sprzedaży przez mnie. A to mieszkanie należało do rodziców od wielu lat.

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a) u.p.d.o.f., w brzmieniu obowiązującym w 2018 roku, od dochodów ze sprzedaży nieruchomości lub ich części oraz udziałów w nieruchomości, zwolnione z opodatkowania były te, które zostały nabyte lub wybudowane przez podatnika co najmniej pięć lat przed końcem roku, w którym nastąpiła sprzedaż. Przepis ten dotyczył jednak tylko tych nieruchomości, które zostały nabyte przez sprzedającego, a nie tych, które odziedziczył.

Jeśli chodzi o nieruchomości nabyte w drodze spadku, to stosuje się art. 21 ust. 1 pkt 131 u.p.d.o.f., który zwalnia z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych, pod warunkiem że od momentu otwarcia spadku do momentu sprzedaży upłynęło co najmniej pięć lat. Jednak przepis ten wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.

Podsumowując, w przypadku sprzedaży nieruchomości w 2018 roku:

W zakresie 50% wartości mieszkania otrzymanego w drodze darowizny od ojca w 2014 roku, istniał obowiązek zapłaty podatku, jeżeli od momentu nabycia do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat.
W zakresie 50% wartości mieszkania odziedziczonego w 2017 roku, również istniał obowiązek zapłaty podatku, gdyż przepis zwalniający z podatku dochody ze sprzedaży nieruchomości odziedziczonych wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2019 roku.
W związku z tym, jeśli mieszkanie zostało sprzedane w 2018 roku, a od momentu nabycia w drodze darowizny oraz spadku do momentu sprzedaży nie upłynęło 5 lat, obowiązek zapłaty podatku w wysokości 19% dochodu wydaje się być zasadny.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku.
Witam , jak wygląda według prawa wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku? Łazienka była remontowana jakiś czas temu rury są zabudowane, pozostawiony dostęp do liczników. Administracja twierdzi że wszystko musimy zrobić na własny koszt czyli rozebrać zabudowę a potem ją naprawić. Czy naprawdę tak jest, jeśli nie to jak z nimi rozmawiać na co się powołać?...
Zasiłek chorobowy
Witam. Mam pytanie. Z końcem roku 2023 skończyła mi się umowa o prace. Tydzień po rozwiązaniu rozpocząłem l4 które trwa. Jesli nie zgłosiłem zwolnienia do pracodawcy ani do ZUS czy jest jeszcze szansa na zasiłek chorobowy? Pozdrawiam ...
Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...

Wyszukiwarka