Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?

Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku.
Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem.
Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?
anonim cytuj
19-10-2023
Tak, może, podział majątku następnie zakup nieruchomości, taka kolejność.

anonim cytuj
19-10-2023
Oszczędności zbierane podczas trwania małżeństwa wchodzą w skład majątku wspólnego ...przynajmniej tak stanowi prawo tego kraju.

anonim cytuj
19-10-2023
Bardzo ryzykowne posunięcie. Jeśli żona udowodni, a zapewne da radę (wyciągi z konta), że część pieniędzy odłożył Pan przed rozwodem to automatycznie udowodni, że ze wspólnych częściowy pieniędzy nabył Pan nieruchomość.
Bezpieczniej jest przeprowadzić sądownie podział majątku, a potem dopiero kupić nieruchomość.

anonim cytuj
19-10-2023
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku. Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem. Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?

Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, małżonkowie przysługują sobie nawzajem do majątku nabytego w trakcie trwania małżeństwa, chyba że zawarli oni umowę majątkową stanowiącą inaczej. Zatem, oszczędności zgromadzone podczas trwania małżeństwa stanowią majątek wspólny małżonków, niezależnie od tego, na czyje konto zostały one wpłacone.

Oszczędności zbierane podczas trwania małżeństwa wchodzą w skład majątku wspólnego ...przynajmniej tak stanowi prawo tego kraju.

Masz rację. Jeżeli oszczędności były gromadzone podczas trwania małżeństwa, wchodzą one w skład majątku wspólnego małżonków, zgodnie z art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Bardzo ryzykowne posunięcie. Jeśli żona udowodni, a zapewne da radę (wyciągi z konta), że część pieniędzy odłożył Pan przed rozwodem to automatycznie udowodni, że ze wspólnych częściowy pieniędzy nabył Pan nieruchomość. Bezpieczniej jest przeprowadzić sądownie podział majątku, a potem dopiero kupić nieruchomość.

To prawda. Jeżeli była żona będzie w stanie udowodnić, że środki na zakup nieruchomości pochodziły, chociażby częściowo, z oszczędności zgromadzonych podczas trwania małżeństwa, może ona domagać się podziału majątku wspólnego, a co za tym idzie, również podziału wartości nabytej nieruchomości.

Zalecałbym więc rozważenie przeprowadzenia sądownego podziału majątku wspólnego przed dokonaniem zakupu nieruchomości. Chociaż nie jest to wymóg prawny, może to znacząco zredukować ryzyko potencjalnych roszczeń byłej żony w przyszłości.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Kontynuacja l4 po ustaniu jednej z umow o pracę
Witam, pracuję na dwa etaty, w kontroli na czas nieokreślony oraz na kasie również z umową o pracę na czas określony do 31 grudnia br. 24 października na cito miałam operację cieśni nadgarstka i przebywam aktualnie na zwolenieniu do 5 stycznia 2024. W wyniku kompikacji i dłuższej rehabilitacji ortopeda do pracy chce mnie dopuścić dopiero minimum pod koniec stycznia. Umowa o pracę na kasie wygaśnie w trakcie trwania l4, dlatego nie wiem jak ZUS kt...
Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie?
Witam Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień jaki ma się w grafiku (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie? Mój pracodawca twierdzi, że nie wręcz powinnam poinformować lekarza, że na ten dzień nie potrzebuję l4 bo i tak nie będę w pracy....
zbiorowy pozew za PPV - clout mma
Witam, potrzbuje podpowiedzi. kilka dni temu odbyla sie gala clut mma. wykupilem PPV, zaplacilem chyba 44 zł, albo cos takiego, a pozniej okazalo sie ze przez 80% transmicji nie bylem w stanie nic zrobic. co chwile wyskakiwaly na stronie z playerem inne komunikaty. raz error 403, raz jakis inny, innym razem w ogole nie bylem w stanie sie zalogowac. juz nie chodzi o te pieniadze, tylko ja po prostu kupe nerwow stracilem. bardzo kibicowalem, mia...

Wyszukiwarka