Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.

Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy?
Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia?
anonim cytuj
13-02-2023
To jest właśnie uzasadnienie. Osoba która została ma inne stanowisko. Nie ma znaczenia jej zakres obowiązków.

anonim cytuj
13-02-2023
A w sytuacji gdy wyleciał kolega, który miał stanowisko pracy takie samo jak 2 inne osoby? I w dzień gdy dali mu wypowiedzenie, dwóm tym osobom zmienili nazwę stanowiska (pewnie z datą wstecz).

anonim cytuj
13-02-2023
Mogą zredukować zespół do jednej osoby i pozostałe osoby zwolnić. To jest w pełni legalne i podchodzi pod likwidację stanowiska bądź redukcję etatów. Nielegalne się staje wtedy gdy w przeciągu pół roku od redukcji zatrudnia się nową osobę na dokładnie to samo stanowisko.

anonim cytuj
13-02-2023
Legalna jest zmiana nazwy stanowiska innych osób w tym samym czasie? Po to, żeby daną osobę zwolnić (skoro przyczyną jest likwidacja stanowiska pracy, a 3 osoby miały takie stanowisko to pozostałym dwóm trzeba było zmienić).

anonim cytuj
13-02-2023

Sugerowane Tematy

Pobyt w Domu Opieki.
Wujek przebywa od paru dni w prywatnym DPS-ie w kiepskim stanie fizycznym i psychicznym, nie jest w tej chwili zdolny na samodzielnej egzystencji. Zakładalismy , że nie bedzie tam długo przebywał, że jego stan się poprawi (wczesniej przebywał 2 tygodnie w szpitalu) ale teraz liczymy się z tym, że czeka go dłuższy pobyt i co za tym idzie spore opłaty. Jego emerytura jest w stanie pokryć ok. 50% wszystkich kosztów. Gmina nie chce dopłacać do pob...
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki?
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki? Niezgłoszenie wynikało z niewiedzy... Osoba myślała że miasto ma tą informacje z ksiąg wieczystych i sami zgłoszą się w sprawie podatków (czyli potocznie przyjdzie pismo od miasta w sprawie zapłaty podatku)...
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...

Wyszukiwarka