Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.

Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy?
Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia?
anonim cytuj
13-02-2023
To jest właśnie uzasadnienie. Osoba która została ma inne stanowisko. Nie ma znaczenia jej zakres obowiązków.

anonim cytuj
13-02-2023
A w sytuacji gdy wyleciał kolega, który miał stanowisko pracy takie samo jak 2 inne osoby? I w dzień gdy dali mu wypowiedzenie, dwóm tym osobom zmienili nazwę stanowiska (pewnie z datą wstecz).

anonim cytuj
13-02-2023
Mogą zredukować zespół do jednej osoby i pozostałe osoby zwolnić. To jest w pełni legalne i podchodzi pod likwidację stanowiska bądź redukcję etatów. Nielegalne się staje wtedy gdy w przeciągu pół roku od redukcji zatrudnia się nową osobę na dokładnie to samo stanowisko.

anonim cytuj
13-02-2023
Legalna jest zmiana nazwy stanowiska innych osób w tym samym czasie? Po to, żeby daną osobę zwolnić (skoro przyczyną jest likwidacja stanowiska pracy, a 3 osoby miały takie stanowisko to pozostałym dwóm trzeba było zmienić).

anonim cytuj
13-02-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie przedegzekucyjne.
Dzisiaj ze skrzynki wyjąłem kopertę z pismem od ZTM Warszawa pt. "Wezwanie przedegzekucyjne". Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy z dnia 2010-08-18. Następnie widnieje kwota zadłużenia na dzień 2023-11-02 oraz standardowo dane do przelewu. Na drugiej stronie w "zestawieniu nieuregulowanych zobowiązań" w polu "data wezwania" wpisano dzień 2009-08-22, a dalej w kolumnie o nazwie "d...
Wypowiedzenie ubezpieczenia przez nowego nabywcę samochodu.
Klient kupił ode mnie samochód przy licytacji powiedział że zrezygnuje z ubezpieczenia, oczywiście tego nie zrobił auto zostało sprzedane na fv czy mogę jakoś odzyskać pieniądze za swoją składkę....
Zachowek/Przekazanie nieruchomości.
Otóż sprawa wygląda następująco. Postaram nakreślić się sprawę od początku. Moi rodzice mają/mieli trójkę rodzeństwa. Jestem ja, brat i siostra, która zmarła (posiada niepełnoletnie dzieci). Rodzice chcą przekazać mi mieszkanie. Z bratem nie mam problemu tylko z drugą stroną, a ściśle mówiąc z dziećmi siostry, chodzi mi o to żebym nie miał problemu z jakimiś zachowkami itp. Rozważałem kilka opcji. Pierwsza darowizna - z tym, że musi minąć 10 l...
Problem z ekipą budowlaną
Witam. Około 3tyg temu pewien "fachowiec" rozpoczął u nas prace nad remontem łazienki. Już drugiego dnia nie stawił się w pracy, jeszcze nie wiedzieliśmy dlaczego-nie uprzedził. Po dwóch dniach dostał zapłacone za pierwszy etap prac i znów się nie pojawił, w między czasie odkryliśmy, że spędził u nas cała noc ze swoim współpracownikiem pijąc alkohol i niewykonując pracy (mamy dowody jako wiadomości z tym Panem, monterów mebli kuchennyc...

Wyszukiwarka