Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.

Czy ktoś jest w stanie pomoc w sprawie wypowiedzenia umowy o prace na czas nieokreślony od strony pracodawcy?
Podobno powinno być uzasadnione dlaczego dana osoba została zwolniona. Na rozwiązaniu umowy jest tylko mowa o likwidacji stanowiska pracy. ( z czego druga osoba która zajmowała się tym samym, tylko miała inna nazwę stanowiska, została). Czy można żądać od pracodawcy uzasadnienia?
anonim cytuj
13-02-2023
To jest właśnie uzasadnienie. Osoba która została ma inne stanowisko. Nie ma znaczenia jej zakres obowiązków.

anonim cytuj
13-02-2023
A w sytuacji gdy wyleciał kolega, który miał stanowisko pracy takie samo jak 2 inne osoby? I w dzień gdy dali mu wypowiedzenie, dwóm tym osobom zmienili nazwę stanowiska (pewnie z datą wstecz).

anonim cytuj
13-02-2023
Mogą zredukować zespół do jednej osoby i pozostałe osoby zwolnić. To jest w pełni legalne i podchodzi pod likwidację stanowiska bądź redukcję etatów. Nielegalne się staje wtedy gdy w przeciągu pół roku od redukcji zatrudnia się nową osobę na dokładnie to samo stanowisko.

anonim cytuj
13-02-2023
Legalna jest zmiana nazwy stanowiska innych osób w tym samym czasie? Po to, żeby daną osobę zwolnić (skoro przyczyną jest likwidacja stanowiska pracy, a 3 osoby miały takie stanowisko to pozostałym dwóm trzeba było zmienić).

anonim cytuj
13-02-2023

Sugerowane Tematy

Wyposażenie mieszkania przy jego sprzedaży.
Dzień dobry, wraz z żoną zakupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego. Podczas zawierania aktu notarialnego zawarliśmy ustne porozumienie co do rzeczy pozostających w mieszkaniu tj. Zabudowy kuchennej oraz szaf w dwóch pomieszczeniach. W dniu przekazania kluczy okazało się, że dotychczasowi właściciele zabrali ze sobą piekarnik w zabudowie, lampy, oraz zabudowany w ścianie kominek elektryczny. Wydaje mi się, że są to elementy stałe, które były element...
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem.
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem , odmawia spotkań lub nie zezwala na opiekę bez jej obecności . Podczas jej obecności zbiera informacje którymi później mataczy oraz reżyseruje . Co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Jak zabezpieczyć kontakt z dzieckiem ?...
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Spadek a działka ROD.
Moja ciocia zmarła i miała działkę ROD i długi. Ma jednego syna. Czy mogą mu tą działkę zabrać na poczet długów? Chce odrzucić spadek - czy będzie się mógł wtedy ubiegać o prawa do działki?...

Wyszukiwarka