Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim.
Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23.
Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede wszystkim co zrobić w takiej sytuacji?
Żona ma zapewne tel. wystarczy włączyć dyktafon przed próbą wręczenia wniosku , może poprosić koleżankę na świadka.
Może też w dniu dzisiejszym napisać skargę do PIP z , ta też w razie sporu będzie jakąś podkładką.
Jeżeli jest jeszcze czas ( 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu) .pismo można podać kurierem za potwierdzeniem odbioru.
anonim cytuj
22-11-2023
Właśnie poszła na pocztę wysłać list, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Czas jeszcze jest, jutro list powinien być w miejscu pracy. Czy ma to znaczenie kto go odbierze? List wysłała do sklepu, gdzie jest firma. Listy odbierają różne osoby. Czy musi to być właściciel firmy?
anonim cytuj
22-11-2023
Nie musi być właściciel, ważne że ten kto odebrał może przekazać go do wiadomości pracodawcy.
anonim cytuj
22-11-2023
Pyt 1) Przesyłka została doręczona. Czyli żona może spać spokojnie? Czy mimo wszystko próbować się kontaktować z księgowym?
Pyt 2) po tym wszystkim żona chce pójść na urlop wychowawczy dalej, od 2.01.23 roku. W związku z tym od razu wysłać poczta, czy lepiej najpierw podejść do firmy?
anonim cytuj
22-11-2023
Pracodawca nie może decydować o terminie urlopu , akceptacja powinna dotyczyć terminu wskazanego we wniosku. Należy napisać pismo , wyjaśniające i nadać za potwierdzeniem - poczta - powinna zbierać podkładki.
anonim cytuj
22-11-2023
Dziękuję. Wysłała pismo z prośbą o sprostowanie i korektą dat zgodnie ze złożonym wnioskiem czyli 2.01.23-31.12.23.
anonim cytuj
22-11-2023
Elektronicznie odpada, bo nie będzie dowodu że odczytali. Sklep ma jednego maila, pracodawca nie ma osobnego, zona z doświadczenia wie, że czytane są tylko maile które zawierają fv i dostęp ma każdy pracownik. Zostaje w takim razie udanie się osobiście, tylko jak nie podpisze kopii a to co zostawi podrze?
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych.
Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...
W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień.
Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie ...
Dwóch współlokatorów żyło ze sobą wspólnie przez parę lat, bardziej na zasadzie konkubinatu. Kupowali wspólne rzeczy itp. itd.
Parę miesięcy temu, jeden z współlokatorów wyprowadził się - zostawiając wszystko. (Nie chciał niczego). Teraz jednak przypomniało mu się, że jednak chce.
Pytanie:
Czy ma teraz prawo do tych rzeczy nadal? I w jaki sposób może to być rozwiązane?
Albo czy są jakieś regulacje prawne w kontekście tego?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: