Pracodawca nie zatwierdził urlopu.

Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim.
Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23.
Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede wszystkim co zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
22-11-2023
Żona ma zapewne tel. wystarczy włączyć dyktafon przed próbą wręczenia wniosku , może poprosić koleżankę na świadka.
Może też w dniu dzisiejszym napisać skargę do PIP z , ta też w razie sporu będzie jakąś podkładką.
Jeżeli jest jeszcze czas ( 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu) .pismo można podać kurierem za potwierdzeniem odbioru.

anonim cytuj
22-11-2023
Właśnie poszła na pocztę wysłać list, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Czas jeszcze jest, jutro list powinien być w miejscu pracy. Czy ma to znaczenie kto go odbierze? List wysłała do sklepu, gdzie jest firma. Listy odbierają różne osoby. Czy musi to być właściciel firmy?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie musi być właściciel, ważne że ten kto odebrał może przekazać go do wiadomości pracodawcy.

anonim cytuj
22-11-2023
Pyt 1) Przesyłka została doręczona. Czyli żona może spać spokojnie? Czy mimo wszystko próbować się kontaktować z księgowym?
Pyt 2) po tym wszystkim żona chce pójść na urlop wychowawczy dalej, od 2.01.23 roku. W związku z tym od razu wysłać poczta, czy lepiej najpierw podejść do firmy?

anonim cytuj
22-11-2023
Pracodawca nie może decydować o terminie urlopu , akceptacja powinna dotyczyć terminu wskazanego we wniosku. Należy napisać pismo , wyjaśniające i nadać za potwierdzeniem - poczta - powinna zbierać podkładki.

anonim cytuj
22-11-2023
Dziękuję. Wysłała pismo z prośbą o sprostowanie i korektą dat zgodnie ze złożonym wnioskiem czyli 2.01.23-31.12.23.

anonim cytuj
22-11-2023
Elektronicznie odpada, bo nie będzie dowodu że odczytali. Sklep ma jednego maila, pracodawca nie ma osobnego, zona z doświadczenia wie, że czytane są tylko maile które zawierają fv i dostęp ma każdy pracownik. Zostaje w takim razie udanie się osobiście, tylko jak nie podpisze kopii a to co zostawi podrze?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Odebranie władzy rodzicielskiej matce
Dzień dobry, jestem ojcem dwóch corek, które bardzo kocham. Kilka lat po rozwodzie i opiece naprzemiennej jedna z moich córek zaczęła mieć problemy z matką i jej byłym partnerem. Córka podcięła sobie żyły będąc pod opieka matki. W czasie mojej opieki, zauwazylem to od razu, rozpocząłem z córką terapie u lekarza psychiatry. Najpierw farmakologiczna, która miała przygotowac córkę do terapii z psychologiem. Córka zaczęła być nastawiana przeciwko mni...
Czy można dopisać kogoś do aktu notarialnego jeżeli nie jest się małżeństwem?
Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie skorzystaliśmy z pomocy doradcy kredytowego. Przeanalizował naszą sytuację i stwierdził że najkorzystniej będzie dla nas jeśli kredyt będzie tylko na mojego partnera. Teraz mieszkanie jest już kupione w akcie notarialnym widnieje tylko mój partner. Chciałabym jednak być dopisana do tego aktu notarialnego. Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i s...
Jak wygląda sprawa zmiany nazwiska dziecka?
Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz. Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce. Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji? ...
Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...

Wyszukiwarka