Pracodawca nie zatwierdził urlopu.

Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim.
Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23.
Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede wszystkim co zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
22-11-2023
Żona ma zapewne tel. wystarczy włączyć dyktafon przed próbą wręczenia wniosku , może poprosić koleżankę na świadka.
Może też w dniu dzisiejszym napisać skargę do PIP z , ta też w razie sporu będzie jakąś podkładką.
Jeżeli jest jeszcze czas ( 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu) .pismo można podać kurierem za potwierdzeniem odbioru.

anonim cytuj
22-11-2023
Właśnie poszła na pocztę wysłać list, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Czas jeszcze jest, jutro list powinien być w miejscu pracy. Czy ma to znaczenie kto go odbierze? List wysłała do sklepu, gdzie jest firma. Listy odbierają różne osoby. Czy musi to być właściciel firmy?

anonim cytuj
22-11-2023
Nie musi być właściciel, ważne że ten kto odebrał może przekazać go do wiadomości pracodawcy.

anonim cytuj
22-11-2023
Pyt 1) Przesyłka została doręczona. Czyli żona może spać spokojnie? Czy mimo wszystko próbować się kontaktować z księgowym?
Pyt 2) po tym wszystkim żona chce pójść na urlop wychowawczy dalej, od 2.01.23 roku. W związku z tym od razu wysłać poczta, czy lepiej najpierw podejść do firmy?

anonim cytuj
22-11-2023
Pracodawca nie może decydować o terminie urlopu , akceptacja powinna dotyczyć terminu wskazanego we wniosku. Należy napisać pismo , wyjaśniające i nadać za potwierdzeniem - poczta - powinna zbierać podkładki.

anonim cytuj
22-11-2023
Dziękuję. Wysłała pismo z prośbą o sprostowanie i korektą dat zgodnie ze złożonym wnioskiem czyli 2.01.23-31.12.23.

anonim cytuj
22-11-2023
Elektronicznie odpada, bo nie będzie dowodu że odczytali. Sklep ma jednego maila, pracodawca nie ma osobnego, zona z doświadczenia wie, że czytane są tylko maile które zawierają fv i dostęp ma każdy pracownik. Zostaje w takim razie udanie się osobiście, tylko jak nie podpisze kopii a to co zostawi podrze?

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Brak zgody ojca na badanie w poradni psychologiczno - pedagogicznej
Dzień dobry, ojciec dziecka odmówił podpisu na wniosku do poradni psychologiczno - pedagogicznej. Czy jest jakaś możliwość uzyskania zgody przez Sąd? Córka ma już jedno orzeczenie o KS że względu na swoje zaburzenie rozwojowe i potrzebujemy kontynuacji. Ojciec ma ograniczone prawa do współdecydowania o wynikach w nauce i leczeniu. Ewentualnie na czy jest jakiś wzór wniosku, na jakie artykuły się powołać. Bardzo proszę o pomoc....
Zaległe alimenty.
Mój obecny partner ma syna w akcie urodzenia wpisane jest tylko jego imię. Dziecko ma nazwisko matki. Partner od dwóch miesięcy płaci dobrowolnie 500zł plus robi zakupy dla małego jak go zabiera kupuje ubranka itp. sprawa w sądzie w toku. Matka dziecka robi problemy żąda od ojca dziecka zaległych alimentów których nie ma zasądzonych. Co w takiej sytuacji robić?...
Dziedziczenie - wykazanie interesu prawnego.
Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testament...
Źle odczytywany licznik (dopłata za energię elektryczną)
Witam..może trochę nietypowo ale spróbuję....jakieś dwa tygodnie temu dostalam rozliczenie za energię elektryczną z taurona...do dopłaty niecałe 50 zł...myślę sobie że super i zapłaciłam...ale szczęścia za wiele oczywiście i dziś dostaje pismo że przez ostatnie dwa lata licznik był źle odczytywany ( odczytuje to pracownik taurona).i w związku z tym do zaplaty (czas na zapłatę 9 dni) pięć fakturek na łączną kwotę ponad 500zl...faktury od 2020 roku...

Wyszukiwarka