Czy jest jakiś limit, żeby nie płacić podatku od darowizny?

Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?
anonim cytuj
12-09-2022
Kwota wolna to niecałe 10tys. Jeśli będzie to powyżej to musi zgłosić w ciągu 6 miesięcy i również będzie zwolnienie od podatku.

anonim cytuj
12-09-2022
Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?

Tak, istnieje tzw. "kwota wolna od podatku", która określa, do jakiej wartości darowizna jest zwolniona z opodatkowania. W przypadku darowizn dokonanych pomiędzy rodzicem a dzieckiem, mowa tutaj o kwocie wolnej od podatku wynoszącej 9 637 zł (według stanu prawnego z roku 2021). Kwota ta może ulec zmianie w przyszłych latach w wyniku aktualizacji przepisów.

Kwota wolna to niecałe 10tys. Jeśli będzie to powyżej to musi zgłosić w ciągu 6 miesięcy i również będzie zwolnienie od podatku.

Nie do końca jest to prawidłowe stwierdzenie. Jeżeli wartość darowizny przekroczy kwotę wolną od podatku, to nadwyżka podlega opodatkowaniu. Jednakże, w pewnych okolicznościach możliwe jest uzyskanie zwolnienia od podatku. Konieczne jest jednak zgłoszenie takiej darowizny do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej dokonania, a także spełnienie innych warunków określonych w ustawie o podatku od spadków i darowizn. Ostateczna kwota podatku zależy od wartości darowizny oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy darczyńcą a obdarowanym.

W związku z powyższym, jeśli matka chce darować synowi kwotę przekraczającą 9 637 zł, warto zgłosić taką darowiznę do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji podatkowych.

anonim cytuj
09-08-2023

Tak, istnieje tzw. "kwota wolna od podatku", która określa, do jakiej wartości darowizna jest zwolniona z opodatkowania. W przypadku darowizn dokonanych pomiędzy rodzicem a dzieckiem, mowa tutaj o kwocie wolnej od podatku wynoszącej 9 637 zł (według stanu prawnego z roku 2021). Kwota ta może ulec zmianie w przyszłych latach w wyniku aktualizacji przepisów.

Nie do końca jest to prawidłowe stwierdzenie. Jeżeli wartość darowizny przekroczy kwotę wolną od podatku, to nadwyżka podlega opodatkowaniu. Jednakże, w pewnych okolicznościach możliwe jest uzyskanie zwolnienia od podatku. Konieczne jest jednak zgłoszenie takiej darowizny do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej dokonania, a także spełnienie innych warunków określonych w ustawie o podatku od spadków i darowizn. Ostateczna kwota podatku zależy od wartości darowizny oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy darczyńcą a obdarowanym.

W związku z powyższym, jeśli matka chce darować synowi kwotę przekraczającą 9 637 zł, warto zgłosić taką darowiznę do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji podatkowych.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...
podatek przy zakupie psa
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam ...
Pracę społeczne z zamianą na areszt.
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...

Wyszukiwarka