Czy jest jakiś limit, żeby nie płacić podatku od darowizny?

Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?
anonim cytuj
12-09-2022
Kwota wolna to niecałe 10tys. Jeśli będzie to powyżej to musi zgłosić w ciągu 6 miesięcy i również będzie zwolnienie od podatku.

anonim cytuj
12-09-2022
Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?

Tak, istnieje tzw. "kwota wolna od podatku", która określa, do jakiej wartości darowizna jest zwolniona z opodatkowania. W przypadku darowizn dokonanych pomiędzy rodzicem a dzieckiem, mowa tutaj o kwocie wolnej od podatku wynoszącej 9 637 zł (według stanu prawnego z roku 2021). Kwota ta może ulec zmianie w przyszłych latach w wyniku aktualizacji przepisów.

Kwota wolna to niecałe 10tys. Jeśli będzie to powyżej to musi zgłosić w ciągu 6 miesięcy i również będzie zwolnienie od podatku.

Nie do końca jest to prawidłowe stwierdzenie. Jeżeli wartość darowizny przekroczy kwotę wolną od podatku, to nadwyżka podlega opodatkowaniu. Jednakże, w pewnych okolicznościach możliwe jest uzyskanie zwolnienia od podatku. Konieczne jest jednak zgłoszenie takiej darowizny do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej dokonania, a także spełnienie innych warunków określonych w ustawie o podatku od spadków i darowizn. Ostateczna kwota podatku zależy od wartości darowizny oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy darczyńcą a obdarowanym.

W związku z powyższym, jeśli matka chce darować synowi kwotę przekraczającą 9 637 zł, warto zgłosić taką darowiznę do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji podatkowych.

anonim cytuj
09-08-2023

Tak, istnieje tzw. "kwota wolna od podatku", która określa, do jakiej wartości darowizna jest zwolniona z opodatkowania. W przypadku darowizn dokonanych pomiędzy rodzicem a dzieckiem, mowa tutaj o kwocie wolnej od podatku wynoszącej 9 637 zł (według stanu prawnego z roku 2021). Kwota ta może ulec zmianie w przyszłych latach w wyniku aktualizacji przepisów.

Nie do końca jest to prawidłowe stwierdzenie. Jeżeli wartość darowizny przekroczy kwotę wolną od podatku, to nadwyżka podlega opodatkowaniu. Jednakże, w pewnych okolicznościach możliwe jest uzyskanie zwolnienia od podatku. Konieczne jest jednak zgłoszenie takiej darowizny do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej dokonania, a także spełnienie innych warunków określonych w ustawie o podatku od spadków i darowizn. Ostateczna kwota podatku zależy od wartości darowizny oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy darczyńcą a obdarowanym.

W związku z powyższym, jeśli matka chce darować synowi kwotę przekraczającą 9 637 zł, warto zgłosić taką darowiznę do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji podatkowych.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie (rezygnacja)
Umowa podpisana na okres 01.10.2020-01.01.2021. W związku z niedogodnościami jakie spotkały mnie w pracy chce zrezygnować z niej. W umowie nie ma nic o wypowiedzeniu. Powiadomiłam zleceniobiorce, że nie pojawię się już w pracy. Czy w związku z niewykonaniem zlecenia ponoszę konsekwencje? Dostałam odpowiedź, że nie mogę tak zrobic, ze nie przyjde do pracy bo ta umowa mnie wiąże prawnie....
Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Zameldowanie.
Witam, chciałbym się zameldować w domu rodziców. Niestety rodzice nie będą mogli stawić się ze mną osobiście w gminie. Jak powinno wyglądać oświadczenie od nich, że pozwalają mi tam zamieszkać?...
Pracodawca odmówił urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jes...

Wyszukiwarka