Czy jest jakiś limit, żeby nie płacić podatku od darowizny?

Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?
anonim cytuj
12-09-2022
Kwota wolna to niecałe 10tys. Jeśli będzie to powyżej to musi zgłosić w ciągu 6 miesięcy i również będzie zwolnienie od podatku.

anonim cytuj
12-09-2022
Witam. Czy jest jakiś limit ile matka może darować synowi, żeby nie płacić podatku od darowizny?

Tak, istnieje tzw. "kwota wolna od podatku", która określa, do jakiej wartości darowizna jest zwolniona z opodatkowania. W przypadku darowizn dokonanych pomiędzy rodzicem a dzieckiem, mowa tutaj o kwocie wolnej od podatku wynoszącej 9 637 zł (według stanu prawnego z roku 2021). Kwota ta może ulec zmianie w przyszłych latach w wyniku aktualizacji przepisów.

Kwota wolna to niecałe 10tys. Jeśli będzie to powyżej to musi zgłosić w ciągu 6 miesięcy i również będzie zwolnienie od podatku.

Nie do końca jest to prawidłowe stwierdzenie. Jeżeli wartość darowizny przekroczy kwotę wolną od podatku, to nadwyżka podlega opodatkowaniu. Jednakże, w pewnych okolicznościach możliwe jest uzyskanie zwolnienia od podatku. Konieczne jest jednak zgłoszenie takiej darowizny do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej dokonania, a także spełnienie innych warunków określonych w ustawie o podatku od spadków i darowizn. Ostateczna kwota podatku zależy od wartości darowizny oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy darczyńcą a obdarowanym.

W związku z powyższym, jeśli matka chce darować synowi kwotę przekraczającą 9 637 zł, warto zgłosić taką darowiznę do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji podatkowych.

anonim cytuj
09-08-2023

Tak, istnieje tzw. "kwota wolna od podatku", która określa, do jakiej wartości darowizna jest zwolniona z opodatkowania. W przypadku darowizn dokonanych pomiędzy rodzicem a dzieckiem, mowa tutaj o kwocie wolnej od podatku wynoszącej 9 637 zł (według stanu prawnego z roku 2021). Kwota ta może ulec zmianie w przyszłych latach w wyniku aktualizacji przepisów.

Nie do końca jest to prawidłowe stwierdzenie. Jeżeli wartość darowizny przekroczy kwotę wolną od podatku, to nadwyżka podlega opodatkowaniu. Jednakże, w pewnych okolicznościach możliwe jest uzyskanie zwolnienia od podatku. Konieczne jest jednak zgłoszenie takiej darowizny do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej dokonania, a także spełnienie innych warunków określonych w ustawie o podatku od spadków i darowizn. Ostateczna kwota podatku zależy od wartości darowizny oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy darczyńcą a obdarowanym.

W związku z powyższym, jeśli matka chce darować synowi kwotę przekraczającą 9 637 zł, warto zgłosić taką darowiznę do urzędu skarbowego w odpowiednim terminie, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji podatkowych.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

rozliczenie-umowy-zlecenie
Mam nie ukończone 18 lat, pracowałam w wakacje na umowę zlecenie, muszę się rozliczać?...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
majątek po rodzicach
Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę...
zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...

Wyszukiwarka