Budowa domu bez ślubu.

Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musiała się z niego wyprowadzić ? Jak się zabezpieczyć aby odzyskać to co się włożyło? Jak to ugryźć? Proszę o wyrozumiałość oraz o porady .
anonim cytuj
07-11-2023
Faktury na twoje Imię i Nazwisko na wszystko! Później wartość domu będzie podzielona 70/30 dla ciebie. Może coś w sądzie ugrasz fakturami. Generalnie wymyślono nikomu „tylko papier” niepotrzebny który reguluje mnóstwo. A co jak partner umrze? A co jeśli dziecko się nie urodzi? Wiesz, że się wyprowadzasz, bo jego rodzina dziedziczy 70% a ty nic z jego części?

anonim cytuj
07-11-2023
Albo trzeba wyrównać poziomy własności 50/50 i podobnie inwestować w dom, albo przy inwestycji zakładać 30/70 poziom wkładu. O ile wiem, przyjmuje się, że udział w domu jest identyczny jak udział w nieruchomości. Warto też pamiętać, że w razie rozejścia się nieformalnego związku, sprzedaż samego udziału może być problematyczna i pozostanie prawdopodobnie sprzedaż całego domu, albo przy wspólnej zgodzie, albo w ramach procedur sądowych jak pozew o zniesienie współwłasności lub pozew o przymusową sprzedaż domu. W razie wyrównania udziałów do 50/50 odradzam darowiznę, a zalecałbym jednak sprzedaż tych 20 proc. przez partnera Tobie. Warto też inwestując w budowę domu robiąc to przelewami i zachować te transakcje, tak by później moc udowodnić swój wkład w budowę, na wszelki wypadek (=żadnej gotówki do ręki). Warto też pamiętać, że partner może sprzedać obcej osobie swój udział, może umrzeć i wtedy wejdą spadkobiercy w to miejsce, może popaść w długi i wtedy do akcji wkroczy komornik i pewnie jeszcze kilka innych sytuacji można wymyślić.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.
Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki...
Co naprawia najemca, a co wynajmujący?
Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana....
Czy muszę akceptować podwyżkę czynszu bez żadnego wyjaśnienia?
Mam pewien problem związany z czynszem, który płacę za wynajmowane mieszkanie i mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc. Otóż, od kilku lat wynajmuję to mieszkanie i wszystko było w porządku, ale ostatnio dostałem pismo od właściciela, że czynsz zostanie podwyższony o 15% od przyszłego miesiąca. Nie do końca rozumiem, dlaczego doszło do tej podwyżki i co jest tego powodem. Dotychczasowe umowy były ustalane na rok i po roku w wynajmowanym mieszk...
Niezwrócone pieniądze za faktury opłacane z własnych pieniędzy.
Dzień dobry, Chciałabym prosić o rade do kogo i do jakiej instytucji można się zwrócić o niezwrócone pieniądze za faktury. Już tłumacze: latem w 2022 kolega pracował w restauracji nad Wisłą, przeprowadzał prace konserwatorskie i remontowe. Kolega kupował niezbędne materiały i narzędzia z własnych pieniędzy umawiając się z przełożonym, ze wszystko zostanie mu zwrócone. Kolega brał faktury na firmę. Do dziś księgowość nie zwróciła wszystkich pieni...

Wyszukiwarka