Budowa domu bez ślubu.

Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musiała się z niego wyprowadzić ? Jak się zabezpieczyć aby odzyskać to co się włożyło? Jak to ugryźć? Proszę o wyrozumiałość oraz o porady .
anonim cytuj
07-11-2023
Faktury na twoje Imię i Nazwisko na wszystko! Później wartość domu będzie podzielona 70/30 dla ciebie. Może coś w sądzie ugrasz fakturami. Generalnie wymyślono nikomu „tylko papier” niepotrzebny który reguluje mnóstwo. A co jak partner umrze? A co jeśli dziecko się nie urodzi? Wiesz, że się wyprowadzasz, bo jego rodzina dziedziczy 70% a ty nic z jego części?

anonim cytuj
07-11-2023
Albo trzeba wyrównać poziomy własności 50/50 i podobnie inwestować w dom, albo przy inwestycji zakładać 30/70 poziom wkładu. O ile wiem, przyjmuje się, że udział w domu jest identyczny jak udział w nieruchomości. Warto też pamiętać, że w razie rozejścia się nieformalnego związku, sprzedaż samego udziału może być problematyczna i pozostanie prawdopodobnie sprzedaż całego domu, albo przy wspólnej zgodzie, albo w ramach procedur sądowych jak pozew o zniesienie współwłasności lub pozew o przymusową sprzedaż domu. W razie wyrównania udziałów do 50/50 odradzam darowiznę, a zalecałbym jednak sprzedaż tych 20 proc. przez partnera Tobie. Warto też inwestując w budowę domu robiąc to przelewami i zachować te transakcje, tak by później moc udowodnić swój wkład w budowę, na wszelki wypadek (=żadnej gotówki do ręki). Warto też pamiętać, że partner może sprzedać obcej osobie swój udział, może umrzeć i wtedy wejdą spadkobiercy w to miejsce, może popaść w długi i wtedy do akcji wkroczy komornik i pewnie jeszcze kilka innych sytuacji można wymyślić.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

ucieczka po "ustawce"
Młody człowiek lat 19 został złapany przez policję z kijem bejsbolowym (uciekał po "ustawce"). Osadzono go na dołku. Wcześniej karany. Jakie może mieć zarzuty?...
Płatne L4 przy umowie zlecenie.
Czy przysługuje płatne l4 przy umowie zlecenie?...
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...
Czy moge starać się o alimenty od rodziców?
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....

Wyszukiwarka