Budowa domu bez ślubu.

Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musiała się z niego wyprowadzić ? Jak się zabezpieczyć aby odzyskać to co się włożyło? Jak to ugryźć? Proszę o wyrozumiałość oraz o porady .
anonim cytuj
07-11-2023
Faktury na twoje Imię i Nazwisko na wszystko! Później wartość domu będzie podzielona 70/30 dla ciebie. Może coś w sądzie ugrasz fakturami. Generalnie wymyślono nikomu „tylko papier” niepotrzebny który reguluje mnóstwo. A co jak partner umrze? A co jeśli dziecko się nie urodzi? Wiesz, że się wyprowadzasz, bo jego rodzina dziedziczy 70% a ty nic z jego części?

anonim cytuj
07-11-2023
Albo trzeba wyrównać poziomy własności 50/50 i podobnie inwestować w dom, albo przy inwestycji zakładać 30/70 poziom wkładu. O ile wiem, przyjmuje się, że udział w domu jest identyczny jak udział w nieruchomości. Warto też pamiętać, że w razie rozejścia się nieformalnego związku, sprzedaż samego udziału może być problematyczna i pozostanie prawdopodobnie sprzedaż całego domu, albo przy wspólnej zgodzie, albo w ramach procedur sądowych jak pozew o zniesienie współwłasności lub pozew o przymusową sprzedaż domu. W razie wyrównania udziałów do 50/50 odradzam darowiznę, a zalecałbym jednak sprzedaż tych 20 proc. przez partnera Tobie. Warto też inwestując w budowę domu robiąc to przelewami i zachować te transakcje, tak by później moc udowodnić swój wkład w budowę, na wszelki wypadek (=żadnej gotówki do ręki). Warto też pamiętać, że partner może sprzedać obcej osobie swój udział, może umrzeć i wtedy wejdą spadkobiercy w to miejsce, może popaść w długi i wtedy do akcji wkroczy komornik i pewnie jeszcze kilka innych sytuacji można wymyślić.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak rozwiązać umowę o pracę?
Jestem kierowcą, umowa o pracę. Jak zwolnić się z dnia na dzień? Jak rozwiązać to prawnie? Jak odebrać niewykorzystany urlop?...
Zwolnienie lekarskie
Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy ma...
Co jeśli nie ma mnie w domu podczas kontroli ZUS?
Jestem na L4 na cały miesiąc. L4 mogę chodzić mam pieska i mieszkam sama, na zakupy muszę iść. Jak kontrola będzie u mnie mam obowiązek zaprosić do domu czy nie ? Czy paragony od sklepu wystarczą ? Mogę iść prywatnie do innego lekarza np. dentysta jak jestem na L4??...
Dodatek mieszkaniowy.
Czy ktoś może znalazł się w podobnej sytuacji, że mimo spełnienia wszystkich wymogów (próg dochodowy, metraż i najemca mieszkania ) o przyznanie dodatku mieszkaniowego dostał decyzję odmowną ?...

Wyszukiwarka