Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US

Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców.
I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie
anonim cytuj
11-10-2021
Nie musisz wystarczy zgłoszenie że ten i ten lokal jest wynajmowany. Co do podatków to najprostszy jest ryczałt - płacisz 8.5 procent od kwoty przychodu ale nie możesz nic wrzucic w koszta. Możesz też rozliczyć się na zasadach ogólnych wtedy koszty remontu możesz wrzucić w koszta ale ta forma nie opłaca się jeśli masz duże inne dochody - szybciej wpadasz w wyzszy próg podatkowy. Zresztą od przyszłego roku prawdopodobnie nie będzie już można płacić podatku od wynajmu na zasadach ogólnych i zostanie tylko ryczał.

anonim cytuj
11-10-2021
Rozumiem, że skoro wspominasz o "umowie notarialnej" to jest to najem okazjonalny, tak? Nie musisz mieć żadnej umowy ze sobą. Po prostu zgłaszasz sam fakt jej zawarcia. Przy czym niestety czasami zdarza się (chociaż na szczęście rzadko), że urzędnik ma własną wizję przepisów prawa i kopii umowy może zażądać. Żaden przepis prawa o tym nie mówi, ale jak się osioł uprze, to z nim nie wygrasz. Zatem spróbuj najpierw bez umowy, powinno się udać.
Jaką formę opodatkowania wybrać? Enigmatycznie powiem, że korzystniejszą. A to jaka będzie korzystniejsza, to indywidualna sprawa. Masz do wyboru ryczałt 8,5% lub według skali podatkowej 17% (tak w uproszczeniu, bo po przekroczeniu pewnej kwoty zarobionej na najmie te stawki wzrastają). Przy czym stosując skalę podatkową można stosować różne odliczenia od podatku (poczytaj o amortyzacji przy najmie). Jeśli ci się chce co miesiąc liczyć amortyzację, to może się okazać, że te 17% wyjdzie ci taniej niż 8,5%.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Darowizna nieruchomości ze służebnością osobistą.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia.
Hej! Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia. skontaktowałam się z firma telefonicznie po wcześniejszym kontakcie mailowym (z ich strony bez odpowiedzi). Pan na ”obsłudze” klienta odniosl się do mnie niesamowicie lekceważąco. No to się zdenerwowałam i napisałam opinie na Google…. Na co szanowny pan najpierw próbował mnie przekupić oferując coś za usunięcie opini a teraz straszy pozwami o...
Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Działalność gospodarcza - a nierejestrowana.
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona. Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej. Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą. Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ? Co grozi jeśli prowadziłbym t...

Wyszukiwarka