Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US

Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców.
I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie
anonim cytuj
11-10-2021
Nie musisz wystarczy zgłoszenie że ten i ten lokal jest wynajmowany. Co do podatków to najprostszy jest ryczałt - płacisz 8.5 procent od kwoty przychodu ale nie możesz nic wrzucic w koszta. Możesz też rozliczyć się na zasadach ogólnych wtedy koszty remontu możesz wrzucić w koszta ale ta forma nie opłaca się jeśli masz duże inne dochody - szybciej wpadasz w wyzszy próg podatkowy. Zresztą od przyszłego roku prawdopodobnie nie będzie już można płacić podatku od wynajmu na zasadach ogólnych i zostanie tylko ryczał.

anonim cytuj
11-10-2021
Rozumiem, że skoro wspominasz o "umowie notarialnej" to jest to najem okazjonalny, tak? Nie musisz mieć żadnej umowy ze sobą. Po prostu zgłaszasz sam fakt jej zawarcia. Przy czym niestety czasami zdarza się (chociaż na szczęście rzadko), że urzędnik ma własną wizję przepisów prawa i kopii umowy może zażądać. Żaden przepis prawa o tym nie mówi, ale jak się osioł uprze, to z nim nie wygrasz. Zatem spróbuj najpierw bez umowy, powinno się udać.
Jaką formę opodatkowania wybrać? Enigmatycznie powiem, że korzystniejszą. A to jaka będzie korzystniejsza, to indywidualna sprawa. Masz do wyboru ryczałt 8,5% lub według skali podatkowej 17% (tak w uproszczeniu, bo po przekroczeniu pewnej kwoty zarobionej na najmie te stawki wzrastają). Przy czym stosując skalę podatkową można stosować różne odliczenia od podatku (poczytaj o amortyzacji przy najmie). Jeśli ci się chce co miesiąc liczyć amortyzację, to może się okazać, że te 17% wyjdzie ci taniej niż 8,5%.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...
Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Cesja na samochód.
Piszę z pytaniem. Posiadam samochód którym bank jest współwłaścicielem (kredyt samochodowy). Kredyt był rozłożony na 5 lat, zostały trzy lata do spłaty. Znalazłem kupca który jest w stanie zapłacić odstępne w wartości połowy sumy spłaconej przez te dwa lata i resztę spłacałby w ratach (ta sama wartość raty co aktualnie płace). Wiecie mniej więcej jakby to miało wyglądać? Jaką umowę bym musiał z nim zawrzeć żeby to miało ręce i nogi? Dostałem info...
Adoptacja psa bez wiedzy właściciela, co zrobić
Chcemy adoptować kilkuletniego psa od osoby prywatnej z innego miasta (400 km). Poprosiliśmy właściciela, żeby dostarczył nam książeczkę zdrowia. Okazało się, że pies jest zarejestrowany na małżonkę (małżeństwo jest w trakcie rozwodu i partnerka utrudnia wszelkie działania) i książeczka jest u niej. Weterynarz nie chce wydać panu żadnych dokumentów. Co my, jako przyszli właściciele mamy zrobić w takiej sytuacji, żeby nie mieć problemów?...

Wyszukiwarka