Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US

Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców.
I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie
anonim cytuj
11-10-2021
Nie musisz wystarczy zgłoszenie że ten i ten lokal jest wynajmowany. Co do podatków to najprostszy jest ryczałt - płacisz 8.5 procent od kwoty przychodu ale nie możesz nic wrzucic w koszta. Możesz też rozliczyć się na zasadach ogólnych wtedy koszty remontu możesz wrzucić w koszta ale ta forma nie opłaca się jeśli masz duże inne dochody - szybciej wpadasz w wyzszy próg podatkowy. Zresztą od przyszłego roku prawdopodobnie nie będzie już można płacić podatku od wynajmu na zasadach ogólnych i zostanie tylko ryczał.

anonim cytuj
11-10-2021
Rozumiem, że skoro wspominasz o "umowie notarialnej" to jest to najem okazjonalny, tak? Nie musisz mieć żadnej umowy ze sobą. Po prostu zgłaszasz sam fakt jej zawarcia. Przy czym niestety czasami zdarza się (chociaż na szczęście rzadko), że urzędnik ma własną wizję przepisów prawa i kopii umowy może zażądać. Żaden przepis prawa o tym nie mówi, ale jak się osioł uprze, to z nim nie wygrasz. Zatem spróbuj najpierw bez umowy, powinno się udać.
Jaką formę opodatkowania wybrać? Enigmatycznie powiem, że korzystniejszą. A to jaka będzie korzystniejsza, to indywidualna sprawa. Masz do wyboru ryczałt 8,5% lub według skali podatkowej 17% (tak w uproszczeniu, bo po przekroczeniu pewnej kwoty zarobionej na najmie te stawki wzrastają). Przy czym stosując skalę podatkową można stosować różne odliczenia od podatku (poczytaj o amortyzacji przy najmie). Jeśli ci się chce co miesiąc liczyć amortyzację, to może się okazać, że te 17% wyjdzie ci taniej niż 8,5%.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Podważenie testamentu.
W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej dzia...
Pracodawca nie płacił ZUS-u, teraz chce winę zrzucić na mnie. co robić??
Pracodawca nie płacił ZUS-u przez 4 miesiące, teraz chce winę zrzucić na mnie, że ja niby co w błąd wprowadziłem, bo by płacił. On Chce żebym jakieś oświadczenie podpisał. Mieszkam w małym miasteczku, jak nie weźmie winy na siebie jestem skończony. Ale on doskonale wiedział że musi mi płacić ten ZUS. Czy ja będę musiał wziąć winę na siebie i zapłacić zaległy ZUS sam ? Jak to prawnie wygląda? ...
Problem z uzyskaniem tytułu wykonawczego.
Bardzo proszę o wskazówki, co powinienem zrobić. Mając prawomocny nakaz zapłaty wysłałem do Sądu wniosek o klauzulę wykonalności. W odpowiedzi Sąd przysłał mi wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o dane pozwanego takie jak: adres zameldowania, imiona rodziców, data urodzenia, drugie imię, numer dowodu osobistego, względnie o podanie numeru PESEL. Ja posiadam tylko adres pozwanego, na który Sąd wysłał pozew. Żadnych innych danych nie posiadam....
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...

Wyszukiwarka