Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US

Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców.
I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie
anonim cytuj
11-10-2021
Nie musisz wystarczy zgłoszenie że ten i ten lokal jest wynajmowany. Co do podatków to najprostszy jest ryczałt - płacisz 8.5 procent od kwoty przychodu ale nie możesz nic wrzucic w koszta. Możesz też rozliczyć się na zasadach ogólnych wtedy koszty remontu możesz wrzucić w koszta ale ta forma nie opłaca się jeśli masz duże inne dochody - szybciej wpadasz w wyzszy próg podatkowy. Zresztą od przyszłego roku prawdopodobnie nie będzie już można płacić podatku od wynajmu na zasadach ogólnych i zostanie tylko ryczał.

anonim cytuj
11-10-2021
Rozumiem, że skoro wspominasz o "umowie notarialnej" to jest to najem okazjonalny, tak? Nie musisz mieć żadnej umowy ze sobą. Po prostu zgłaszasz sam fakt jej zawarcia. Przy czym niestety czasami zdarza się (chociaż na szczęście rzadko), że urzędnik ma własną wizję przepisów prawa i kopii umowy może zażądać. Żaden przepis prawa o tym nie mówi, ale jak się osioł uprze, to z nim nie wygrasz. Zatem spróbuj najpierw bez umowy, powinno się udać.
Jaką formę opodatkowania wybrać? Enigmatycznie powiem, że korzystniejszą. A to jaka będzie korzystniejsza, to indywidualna sprawa. Masz do wyboru ryczałt 8,5% lub według skali podatkowej 17% (tak w uproszczeniu, bo po przekroczeniu pewnej kwoty zarobionej na najmie te stawki wzrastają). Przy czym stosując skalę podatkową można stosować różne odliczenia od podatku (poczytaj o amortyzacji przy najmie). Jeśli ci się chce co miesiąc liczyć amortyzację, to może się okazać, że te 17% wyjdzie ci taniej niż 8,5%.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...
Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...
GOPS odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.
W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???...

Wyszukiwarka