Podwójne ubezpieczenie OC.

Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?
anonim cytuj
07-04-2024
Rozumiem, że zawarliście inna polisę zgodnie z terminem? Czy wypowiedzieliście ubezpieczenie w X?

anonim cytuj
07-04-2024
Tak inną, tamtej nie wypowiedzieliśmy, nie wiedzieliśmy że trzeba, nasz błąd. Oni nas nie informowali o nowej składce.

anonim cytuj
07-04-2024
Towarzystwo nie ma obowiązku was informować, to jedynie dobra wola. Zresztą ponoć wysłali do was informacje listowną. W tej chwili jedyne co można zrobić to wypowiedzieć ubezpieczenie w X i zapłacić za okres jego obowiązywania. Niestety gapiostwo czy wymówka, że nie wiedzieliście że musicie wypowiadać polisę gdy jest to powszechnie wiadome, nie upoważnia do umorzenia zobowiązania.

anonim cytuj
07-04-2024
A nie mają obowiązku informowania o składce polisy i szczegółach?

anonim cytuj
07-04-2024
Obowiązku nie. Zresztą przecież informowali, a że pismo nie doszło to inna sprawa. Jak nie wypowiecie polisy to zgodnie z prawem automatycznie się ona przedłuża, chyba że to była polisa poprzedniego właściciela auta a wy ja przejęliście. Niestety trzeba pamiętać o tego typu rzeczach. Zresztą, skoro zawarliście nowa polisę to najwyraźniej byliście świadomi że stara się kończy.

anonim cytuj
07-04-2024
No niestety jak to mówią nieznajomość prawa szkodzi, a za swoją nie wiedzę (nawet naciągana) trzeba ponosić konsekwencje. Wypowiedzcie jak najszybciej w trybie określonym przez ubezpieczyciela. Najlepiej na piśmie listem poleconym

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

błąd w sztuce lekarskiej
Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle. Mój świat rozsypał się na milion kawałków... Chcę aby le...
Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...
Wezwanie do zapłaty przez komornika.
Wezwanie do zapłaty od komornika. Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii . W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...
Szczepienia obowiązkowe dla dzieci.
Witam wszystkich mam pytanko moja córeczka ma 6 lat, od dłuższego czasu wydzwaniają do nas pielęgniarki w sprawie szczepień dziecka. Z własnych powodów i wiedzy na temat szczepień nie chcemy córki szczepić. Co możemy zrobić i jak uniknąć takich sytuacji?...

Wyszukiwarka