Podwójne ubezpieczenie OC.

Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?
anonim cytuj
07-04-2024
Rozumiem, że zawarliście inna polisę zgodnie z terminem? Czy wypowiedzieliście ubezpieczenie w X?

anonim cytuj
07-04-2024
Tak inną, tamtej nie wypowiedzieliśmy, nie wiedzieliśmy że trzeba, nasz błąd. Oni nas nie informowali o nowej składce.

anonim cytuj
07-04-2024
Towarzystwo nie ma obowiązku was informować, to jedynie dobra wola. Zresztą ponoć wysłali do was informacje listowną. W tej chwili jedyne co można zrobić to wypowiedzieć ubezpieczenie w X i zapłacić za okres jego obowiązywania. Niestety gapiostwo czy wymówka, że nie wiedzieliście że musicie wypowiadać polisę gdy jest to powszechnie wiadome, nie upoważnia do umorzenia zobowiązania.

anonim cytuj
07-04-2024
A nie mają obowiązku informowania o składce polisy i szczegółach?

anonim cytuj
07-04-2024
Obowiązku nie. Zresztą przecież informowali, a że pismo nie doszło to inna sprawa. Jak nie wypowiecie polisy to zgodnie z prawem automatycznie się ona przedłuża, chyba że to była polisa poprzedniego właściciela auta a wy ja przejęliście. Niestety trzeba pamiętać o tego typu rzeczach. Zresztą, skoro zawarliście nowa polisę to najwyraźniej byliście świadomi że stara się kończy.

anonim cytuj
07-04-2024
No niestety jak to mówią nieznajomość prawa szkodzi, a za swoją nie wiedzę (nawet naciągana) trzeba ponosić konsekwencje. Wypowiedzcie jak najszybciej w trybie określonym przez ubezpieczyciela. Najlepiej na piśmie listem poleconym

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....
Ile godzin ciągiem mogę pracować na umowe zlecenie?
Witam, jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy mogę pracować ciągiem np 36h? Z tego co wiem żaden kodeks pracy mnie nie ogranicza. Z góry dziękuję za odpowiedzi ...

Wyszukiwarka