Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?
Rozumiem, że zawarliście inna polisę zgodnie z terminem? Czy wypowiedzieliście ubezpieczenie w X?
anonim cytuj
07-04-2024
Tak inną, tamtej nie wypowiedzieliśmy, nie wiedzieliśmy że trzeba, nasz błąd. Oni nas nie informowali o nowej składce.
anonim cytuj
07-04-2024
Towarzystwo nie ma obowiązku was informować, to jedynie dobra wola. Zresztą ponoć wysłali do was informacje listowną. W tej chwili jedyne co można zrobić to wypowiedzieć ubezpieczenie w X i zapłacić za okres jego obowiązywania. Niestety gapiostwo czy wymówka, że nie wiedzieliście że musicie wypowiadać polisę gdy jest to powszechnie wiadome, nie upoważnia do umorzenia zobowiązania.
anonim cytuj
07-04-2024
A nie mają obowiązku informowania o składce polisy i szczegółach?
anonim cytuj
07-04-2024
Obowiązku nie. Zresztą przecież informowali, a że pismo nie doszło to inna sprawa. Jak nie wypowiecie polisy to zgodnie z prawem automatycznie się ona przedłuża, chyba że to była polisa poprzedniego właściciela auta a wy ja przejęliście. Niestety trzeba pamiętać o tego typu rzeczach. Zresztą, skoro zawarliście nowa polisę to najwyraźniej byliście świadomi że stara się kończy.
anonim cytuj
07-04-2024
No niestety jak to mówią nieznajomość prawa szkodzi, a za swoją nie wiedzę (nawet naciągana) trzeba ponosić konsekwencje. Wypowiedzcie jak najszybciej w trybie określonym przez ubezpieczyciela. Najlepiej na piśmie listem poleconym
Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle.
Mój świat rozsypał się na milion kawałków...
Chcę aby le...
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...
Wezwanie do zapłaty od komornika.
Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii .
W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...
Witam wszystkich mam pytanko moja córeczka ma 6 lat, od dłuższego czasu wydzwaniają do nas pielęgniarki w sprawie szczepień dziecka. Z własnych powodów i wiedzy na temat szczepień nie chcemy córki szczepić. Co możemy zrobić i jak uniknąć takich sytuacji?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: