Podwójne ubezpieczenie OC.

Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?
anonim cytuj
07-04-2024
Rozumiem, że zawarliście inna polisę zgodnie z terminem? Czy wypowiedzieliście ubezpieczenie w X?

anonim cytuj
07-04-2024
Tak inną, tamtej nie wypowiedzieliśmy, nie wiedzieliśmy że trzeba, nasz błąd. Oni nas nie informowali o nowej składce.

anonim cytuj
07-04-2024
Towarzystwo nie ma obowiązku was informować, to jedynie dobra wola. Zresztą ponoć wysłali do was informacje listowną. W tej chwili jedyne co można zrobić to wypowiedzieć ubezpieczenie w X i zapłacić za okres jego obowiązywania. Niestety gapiostwo czy wymówka, że nie wiedzieliście że musicie wypowiadać polisę gdy jest to powszechnie wiadome, nie upoważnia do umorzenia zobowiązania.

anonim cytuj
07-04-2024
A nie mają obowiązku informowania o składce polisy i szczegółach?

anonim cytuj
07-04-2024
Obowiązku nie. Zresztą przecież informowali, a że pismo nie doszło to inna sprawa. Jak nie wypowiecie polisy to zgodnie z prawem automatycznie się ona przedłuża, chyba że to była polisa poprzedniego właściciela auta a wy ja przejęliście. Niestety trzeba pamiętać o tego typu rzeczach. Zresztą, skoro zawarliście nowa polisę to najwyraźniej byliście świadomi że stara się kończy.

anonim cytuj
07-04-2024
No niestety jak to mówią nieznajomość prawa szkodzi, a za swoją nie wiedzę (nawet naciągana) trzeba ponosić konsekwencje. Wypowiedzcie jak najszybciej w trybie określonym przez ubezpieczyciela. Najlepiej na piśmie listem poleconym

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Oskarżony o kradzież.
Pracowałem prawie 3 lata na stacji paliw. Niedawno szefowa oskarżyła mnie i zmiennika o kradzież pieniędzy. Nasza kradzież miała polegać na tym że z faktur które zostały wystawione dla klientów po pewnym czasie były poprawiane niby przez nas tak aby kasą nie trafiała do kasy kasjerów a kasy głównej ( każda transakcja trafia do lasy kasjerów a kasa główna to wszystko co wypłacaliśmy szefowej) oskarżyła nas że te pieniądze zabraliśmy my. Te faktur...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...
Zgoda rodziców na wyjazd dziecka za granicę.
Czy na wyjazd do krajów UE samolotem dziecka z babcią potrzebna jest jakiś dokument za zgodą rodziców ?...

Wyszukiwarka