Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?
Rozumiem, że zawarliście inna polisę zgodnie z terminem? Czy wypowiedzieliście ubezpieczenie w X?
anonim cytuj
07-04-2024
Tak inną, tamtej nie wypowiedzieliśmy, nie wiedzieliśmy że trzeba, nasz błąd. Oni nas nie informowali o nowej składce.
anonim cytuj
07-04-2024
Towarzystwo nie ma obowiązku was informować, to jedynie dobra wola. Zresztą ponoć wysłali do was informacje listowną. W tej chwili jedyne co można zrobić to wypowiedzieć ubezpieczenie w X i zapłacić za okres jego obowiązywania. Niestety gapiostwo czy wymówka, że nie wiedzieliście że musicie wypowiadać polisę gdy jest to powszechnie wiadome, nie upoważnia do umorzenia zobowiązania.
anonim cytuj
07-04-2024
A nie mają obowiązku informowania o składce polisy i szczegółach?
anonim cytuj
07-04-2024
Obowiązku nie. Zresztą przecież informowali, a że pismo nie doszło to inna sprawa. Jak nie wypowiecie polisy to zgodnie z prawem automatycznie się ona przedłuża, chyba że to była polisa poprzedniego właściciela auta a wy ja przejęliście. Niestety trzeba pamiętać o tego typu rzeczach. Zresztą, skoro zawarliście nowa polisę to najwyraźniej byliście świadomi że stara się kończy.
anonim cytuj
07-04-2024
No niestety jak to mówią nieznajomość prawa szkodzi, a za swoją nie wiedzę (nawet naciągana) trzeba ponosić konsekwencje. Wypowiedzcie jak najszybciej w trybie określonym przez ubezpieczyciela. Najlepiej na piśmie listem poleconym
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....
Dostałam przelew na konto od znajomej na kwotę ponad 40.000 zł tytułem pożyczka. Zwróciłam jednak na konto spowrotem te pieniądze tego samego dnia tytułem zwrot pożyczki.
Czy muszę zgłaszać ta pożyczkę do US? Czy rezygnacja z pożyczki i odesłanie tego samego dnia może być powodem do braku konieczności zgłaszania??...
Mój były lokator jest mi dłużny pieniądze, wyprowadził się z mieszkania 1.5 roku temu mieszkał prawie 2 lata. Wydaje mi się ze ma problem z alkoholem ponieważ jak z nim rozmawiałam parokrotnie to miałam wrażenie ze był nietrzeźwy (były to godzinny ranne). Parę razy zdeklarował się ze ureguluje zadłużenie a później nic. Widzę ze zablokował mnie wszędzie I zmienił nr tel. Czy ja mogę cokolwiek zrobić. Aby odzyskać pieniądze?...
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki...
A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: