Czy za wypadek poza pracą należy się jednorazowe odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego?

Czy za wypadek poza pracą jak i również nie w drodze do pracy ani z pracy należy się jednorazowe odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego?
anonim cytuj
21-07-2022
Nie ma Jednym Ogólnopolskich Warunków Ubezpieczenia. Trzeba zapoznać się z warunkami swojego ubezpieczenia, żeby sprawdzić czy to co się stało jest objęte ochroną ubezpieczeniową.

anonim cytuj
21-07-2022
Nie ma Jednym Ogólnopolskich Warunków Ubezpieczenia. Trzeba zapoznać się z warunkami swojego ubezpieczenia, żeby sprawdzić czy to co się stało jest objęte ochroną ubezpieczeniową.

Ale zazwyczaj jeśli konkretne zdarzenie nie jest ujęte w OWU, to jest tam procentowy uszczerbek na zdrowiu i z tego można skorzystać.

anonim cytuj
21-07-2022
Autor postu nic o tym nie napisał, ale można domniemywać, że skoro ktoś uległ wypadkowi to do jakiegoś uszczerbku doszło. Może autor wklei tutaj OWU tego ubezpieczenia i opiszę czy pokrzywdzony ma jakieś "uszkodzenia".

anonim cytuj
21-07-2022
Nie wkleję, bo nie mam tutaj, a chodzi o mojego tatę. Doszło do uszczerbku, zerwana wiązadła. Była operacja a za 2 m-ce druga.

anonim cytuj
21-07-2022
Proszę spojrzeć w OWU w takim razie i poszukać o urazach kolana.

anonim cytuj
21-07-2022

Pewnie nie będzie tam napisane nic o urazach kolana. Będzie ogólnie o uszczerbku na zdrowiu.
Zbiera. Dokumentację medyczną, po zakończeniu leczenia udać się do firmy ubezpieczeniowej, lub zalożyć roszczenie online.

anonim cytuj
21-07-2022
Pewnie nie będzie tam napisane nic o urazach kolana. Będzie ogólnie o uszczerbku na zdrowiu.
Zbiera. Dokumentację medyczną, po zakończeniu leczenia udać się do firmy ubezpieczeniowej, lub zalożyć roszczenie online.

A skąd ktoś wie co będzie, a co nie będzie napisane?

anonim cytuj
21-07-2022
OWU wielu zakładów ubezpieczeniowych zawiera tabelę urazów, które przeliczane są na procent uszczerbku na zdrowiu.

anonim cytuj
21-07-2022
Czy za wypadek poza pracą jak i również nie w drodze do pracy ani z pracy należy się jednorazowe odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego?

Odpowiedź na to pytanie zależy od konkretnych postanowień zawartych w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (OWU) Twojego ubezpieczyciela.

Dokładnie. OWU różnią się w zależności od zakładu ubezpieczeń. Zawierają szczegółowe postanowienia dotyczące zakresu ochrony ubezpieczeniowej, definicji pojęć, wyłączeń odpowiedzialności ubezpieczyciela oraz wiele innych kwestii.

Ale zazwyczaj jeśli konkretne zdarzenie nie jest ujęte w OWU, to jest tam procentowy uszczerbek na zdrowiu i z tego można skorzystać.

Tak, w wielu OWU jest zawarta tabela uszczerbków, która wskazuje, jaki procentowy uszczerbek na zdrowiu przysługuje w przypadku określonych urazów.

Nie wkleję, bo nie mam tutaj, a chodzi o mojego tatę. Doszło do uszczerbku, zerwana wiązadła. Była operacja a za 2 m-ce druga.

Jeżeli w OWU Twojego ubezpieczyciela jest tabela uszczerbków, warto zwrócić uwagę na punkty dotyczące zerwanych więzadeł. Nawet jeśli OWU nie zawiera konkretnej informacji o urazie kolana, może być w nim postanowienie o procentowym uszczerbku na zdrowiu za określone typy urazów.

Zgadza się. W wielu przypadkach OWU zawiera ogólne postanowienia dotyczące uszczerbku na zdrowiu, bez wymieniania konkretnych typów urazów.

OWU wielu zakładów ubezpieczeniowych zawiera tabelę urazów, które przeliczane są na procent uszczerbku na zdrowiu.

To prawda. W zależności od zakładu ubezpieczeniowego, tabela ta może być bardziej szczegółowa lub bardziej ogólna. Kluczowe jest dokładne przeanalizowanie OWU oraz porównanie z dokumentacją medyczną, aby ustalić przysługujący procent uszczerbku.

anonim cytuj
07-08-2023
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czy mógłby mi ktoś polecić fachowca, który pomoże w interpretacji OWU oraz w składaniu roszczenia do ubezpieczyciela? Nie ukrywam, że jest to dla mnie nowa sytuacja i wolę nie popełnić błędów w tej kwestii. Czy warto korzystać z pomocy prawnika czy raczej doradcy ubezpieczeniowego w takim przypadku?

anonim cytuj
07-08-2023
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czy mógłby mi ktoś polecić fachowca, który pomoże w interpretacji OWU oraz w składaniu roszczenia do ubezpieczyciela? Nie ukrywam, że jest to dla mnie nowa sytuacja i wolę nie popełnić błędów w tej kwestii. Czy warto korzystać z pomocy prawnika czy raczej doradcy ubezpieczeniowego w takim przypadku?

W sytuacji, kiedy chodzi o interpretację dokumentów i potencjalny konflikt z ubezpieczycielem, zalecanym podejściem jest skorzystanie z pomocy prawnika specjalizującego się w prawie ubezpieczeniowym. Doradca ubezpieczeniowy może być pomocny w kwestii zrozumienia OWU i ogólnego funkcjonowania produktu ubezpieczeniowego, ale jeśli istnieje ryzyko sporu z ubezpieczycielem lub jeśli chcesz dochodzić swoich praw w sposób formalny, wsparcie prawnika będzie bardziej odpowiednie.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Podszywanie się pod firmę i wystawienie faktury.
Co grozi za wystawienie faktury za usługę którą się wykonało. Kwota faktury 250zl brutto. Osoba która wykonała usługę pobrała gotówkę i podszyła się pod istniejąca firmę, która wpisała na fv. Osoba ta nie prowadzi działalności....
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??...
Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron
Sąd ma przesłuchać świadków obu stron. Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron i sąd nie będzie im nakazywał stawiennictwa tylko strony mają zadbać oto aby świadkowie byli. . Adwokat jednej ze stron wysłał nakaz stawienia się na rozprawę w charakterze świadka do kilku osób, strasząc sądem i konsekwencjami. Czy takie działanie jest legalne?...

Wyszukiwarka