Zobowiązanie do dopłaty.

W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia.
I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego.
Chcę się po prostu dowiedzieć jaka to ma być umowa oraz fajnie, gdyby ktoś od razu mógł mi podesłać wzór do wydruku i najlepiej w formacie pdf.
anonim cytuj
08-09-2023
Mam zamiar spisać umowę

Taka umowa w żaden sposób nie zabezpiecza.
wolałbym, aby to była umowa jednostronna

Skoro to umowa kupna sprzedaży, gdzie stronami są kupujący i sprzedający, to wymaga akceptacji obu stron. Jednostronna będzie nieważna.
od razu mógł mi podesłać wzór do wydruku i najlepiej w formacie pdf.

Będziesz się męczył z wydrukiem. Od razu żądaj druku.

anonim cytuj
08-09-2023
Skoro to umowa kupna sprzedaży, gdzie stronami są kupujący i sprzedający, to wymaga akceptacji obu stron. Jednostronna będzie nieważna.

Ok, rozumiem. A ta dwustronna umowa kupna sprzedaży to ma jakąś dokładną nazwę? Bo nigdzie jej nie mogę znaleźć. Wyszukałem tylko jedną, ale dotyczy ona transakcji samochodu. Nie wspomniałem o tym w pierwszym poście, więc doprecyzuję, że chodzi o dopłatę do działki. Pozdrawiam.
Proszę dokładnie doprecyzować, bo rodzaj czynności ma wpływ na formę, w której ta czynność ma być dokonana.
Może panu nie chodzi o umowę, bo jak rozumiem, jakaś umowa musiała już zostać zawarta, skoro jest jakaś "dopłata", tylko o zabezpieczenie - może więc weksel?

Tak. Akt notarialny został już sporządzony i będzie podpisany. Mianowicie kupujący bierze działkę z budynkiem + pole obok (również moje). Za działkę zapłaci w tym tygodniu, a za pole poprzysiągł w ciągu 12 miesięcy. Tak więc można by inaczej rzec, że zaciąga względem mnie zobowiązanie, lecz ja chcę to mieć koniecznie udokumentowane na dodatkowym papierze*.
*na papierze, czyli ciągle mówimy o pozostałej kwocie, która ma być spłacona w ciągu 12 miesięcy

anonim cytuj
08-09-2023
Zamiast typowej umowy kupna-sprzedaży, ponieważ transakcja została już zawarta, rozważenie zastosowanie umowy pożyczki lub uznania długu może być adekwatnym rozwiązaniem. Skoro mamy tu do czynienia z pewnym rodzajem zobowiązania do zapłaty w przyszłości, takie umowy mogą być stosowane w celu udokumentowania tej kwestii.

Odnośnie
wolałbym, aby to była umowa jednostronna
- jak słusznie zauważono, umowy jednostronne w takim kontekście nie będą miały mocy prawnej. W umowie muszą uczestniczyć obie strony i obie strony muszą ją podpisać.

Kwestia
chodzi o dopłatę do działki
oraz
Tak. Akt notarialny został już sporządzony i będzie podpisany. Mianowicie kupujący bierze działkę z budynkiem + pole obok (również moje). Za działkę zapłaci w tym tygodniu, a za pole poprzysiągł w ciągu 12 miesięcy
:

Jeżeli akt notarialny został już sporządzony i opisuje dokładne warunki transakcji, wówczas dodatkowy dokument powinien być spójny z jego treścią. Dokument ten może przyjąć formę umowy uznania długu. W tej umowie można dokładnie określić, jaka kwota będzie dopłacana, w jakich ratach oraz do kiedy cała kwota ma być spłacona.

Na koniec,
zaciąga względem mnie zobowiązanie, lecz ja chcę to mieć koniecznie udokumentowane na dodatkowym papierze
:

Jeżeli dodatkowo chcesz się zabezpieczyć, można rozważyć zastosowanie weksla in blanco, który stanowi pewien rodzaj zabezpieczenia długu. Jednak pamiętaj, że użycie weksla niesie ze sobą pewne ryzyko i odpowiedzialność dla obu stron, więc warto dobrze zrozumieć wszystkie jego konsekwencje. Umowa uznania długu w połączeniu z wekslem może stanowić solidne zabezpieczenie Twojego interesu.

Jeśli chodzi o dokładny wzór umowy czy weksla, niestety nie jestem w stanie dostarczyć go w formie PDF bezpośrednio tutaj. Jednak w oparciu o powyższe informacje powinieneś być w stanie łatwo znaleźć odpowiednie wzory w sieci lub skonsultować się z innymi specjalistami w tej dziedzinie.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Wspólność majątkowa małżeńska.
Z żoną mamy małżeńską wspólność majątkową. Planujemy kupić mieszkanie z 3 źródeł finansowania: 1. wspólne oszczędności 2. mój wkład otrzymany od rodziców w drodze darowizny 3. kredyt. Czy mój wkład do zakupu mieszkania będzie traktowany jako darowizna na rzecz żony i podlega zgłoszeniu do US? Czy w razie rozwodu mam szansę otrzymać swój wkład który dostałem w darowiźnie? W przyszłości otrzymam kolejną darowiznę pieniężną od rodziców - czy n...
Sprawa z oskarżenia prywatnego.
Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia. Czy przeważnie za to jest grzywna. Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych. Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata....
Kiedy pracownikowi skończy się okres wyczekiwania?
Cześć! Proszę o pomoc w zakresie prawa pracy. Sytuacja wygląda następująco: Dnia 1 paździerika pracownik podpisał swoją pierwszą w życiu umowę o prace (próbna na okres 3msc), wcześniejsze umowy to były umowy zlecenie bez odprowadzania jakikolwiek składek (student). Dnia 14.10 nie zjawił się w pracy z powodu choroby, L4 trwało do dnia 20.10. Okres wyczekiwania na płatne L4 to 30 dni w tym przypadku. Za ten okres czasu 14.10-20.10 pracownikowi ni...

Wyszukiwarka