Zamiast typowej umowy kupna-sprzedaży, ponieważ transakcja została już zawarta, rozważenie zastosowanie umowy pożyczki lub uznania długu może być adekwatnym rozwiązaniem. Skoro mamy tu do czynienia z pewnym rodzajem zobowiązania do zapłaty w przyszłości, takie umowy mogą być stosowane w celu udokumentowania tej kwestii.
Odnośnie
wolałbym, aby to była umowa jednostronna
- jak słusznie zauważono, umowy jednostronne w takim kontekście nie będą miały mocy prawnej. W umowie muszą uczestniczyć obie strony i obie strony muszą ją podpisać.
Kwestia
chodzi o dopłatę do działki
oraz
Tak. Akt notarialny został już sporządzony i będzie podpisany. Mianowicie kupujący bierze działkę z budynkiem + pole obok (również moje). Za działkę zapłaci w tym tygodniu, a za pole poprzysiągł w ciągu 12 miesięcy
:
Jeżeli akt notarialny został już sporządzony i opisuje dokładne warunki transakcji, wówczas dodatkowy dokument powinien być spójny z jego treścią. Dokument ten może przyjąć formę umowy uznania długu. W tej umowie można dokładnie określić, jaka kwota będzie dopłacana, w jakich ratach oraz do kiedy cała kwota ma być spłacona.
Na koniec,
zaciąga względem mnie zobowiązanie, lecz ja chcę to mieć koniecznie udokumentowane na dodatkowym papierze
:
Jeżeli dodatkowo chcesz się zabezpieczyć, można rozważyć zastosowanie weksla in blanco, który stanowi pewien rodzaj zabezpieczenia długu. Jednak pamiętaj, że użycie weksla niesie ze sobą pewne ryzyko i odpowiedzialność dla obu stron, więc warto dobrze zrozumieć wszystkie jego konsekwencje. Umowa uznania długu w połączeniu z wekslem może stanowić solidne zabezpieczenie Twojego interesu.
Jeśli chodzi o dokładny wzór umowy czy weksla, niestety nie jestem w stanie dostarczyć go w formie PDF bezpośrednio tutaj. Jednak w oparciu o powyższe informacje powinieneś być w stanie łatwo znaleźć odpowiednie wzory w sieci lub skonsultować się z innymi specjalistami w tej dziedzinie.