Związek nieformalny a wypłata ubezpieczenia.

Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka.
anonim cytuj
14-01-2023
Zależy jak w owu definiowany jest teść, jeżeli to tylko rodzic współmałżonka a nie partnera to niestety nic nie przysługuje. Oficjalnie partner i jego rodzina to osoby obce.

anonim cytuj
14-01-2023
Jest rodzic współmałżonka. Właśnie tak myślałem, że nic nie będzie.

anonim cytuj
14-01-2023
No to jak taka umowa to niestety. Jeżeli żyjesz w związku nieformalnym warto porozmawiać z agentem, u którego się ubezpieczasz aby rozszerzyć wariant o partnera życiowego, (są towarzystwa które to oferują) by tym samym lepiej dopasować polisę do swoich indywidualnych potrzeb. No chyba że to polisa z zakładu pracy, czyli najmniej dopasowana.

anonim cytuj
14-01-2023
Najlepiej sprawdzić w TU, bo może wystarczy tylko oświadczenie o partnerze życiowym.

anonim cytuj
14-01-2023
Wyślij dokumenty zgłaszające fakt zgonu teścia. W polu gdzie można wpisać dodatkowe informacje napisz " śmierć rodzica partnera życiowego ". Jeśli tego nie uwzględnią, to po prostu dostaniesz negatywną decyzję.

anonim cytuj
14-01-2023
W niektórych TU mają polisy ze świadczeniem za zgon rodzica małżonka/ partnera życiowego, i tu nie ma znaczenia staż bycia w związku.Trzeba zadzwonić do TU i sprawdzić.

anonim cytuj
14-01-2023
Niestety to są negatywnie skutki bycia tylko w związku.

anonim cytuj
14-01-2023
Mój mąż w zeszłym roku składał o coś podobnego i był potrzebny akt. naszego ślubu.

anonim cytuj
14-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
Sprzedaż domu po zmarłym.
Testament jedynie odczytany, jeszcze nie został "zaklepany". Mimo tego jest pełna zgodność, że dom sprzedajemy i trzeba to jak najszybciej zrobić (wymaga remontu). Tutaj właśnie wchodzą moje pytania: 1. Czy w takiej sytuacji gdzie jeszcze nie ma statusu własności/prawnego (czy jak fachowo to nazwać) można taki dom sprzedać?? 2. Czy jeśli można sprzedać to należy od razu uiścić jakieś opłaty z tego tytułu?? Po prostu chciałem się upew...
Alimenty i ustalenie opieki nad dzieckiem.
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat. Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...

Wyszukiwarka