Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka.
Zależy jak w owu definiowany jest teść, jeżeli to tylko rodzic współmałżonka a nie partnera to niestety nic nie przysługuje. Oficjalnie partner i jego rodzina to osoby obce.
anonim cytuj
14-01-2023
Jest rodzic współmałżonka. Właśnie tak myślałem, że nic nie będzie.
anonim cytuj
14-01-2023
No to jak taka umowa to niestety. Jeżeli żyjesz w związku nieformalnym warto porozmawiać z agentem, u którego się ubezpieczasz aby rozszerzyć wariant o partnera życiowego, (są towarzystwa które to oferują) by tym samym lepiej dopasować polisę do swoich indywidualnych potrzeb. No chyba że to polisa z zakładu pracy, czyli najmniej dopasowana.
anonim cytuj
14-01-2023
Najlepiej sprawdzić w TU, bo może wystarczy tylko oświadczenie o partnerze życiowym.
anonim cytuj
14-01-2023
Wyślij dokumenty zgłaszające fakt zgonu teścia. W polu gdzie można wpisać dodatkowe informacje napisz " śmierć rodzica partnera życiowego ". Jeśli tego nie uwzględnią, to po prostu dostaniesz negatywną decyzję.
anonim cytuj
14-01-2023
W niektórych TU mają polisy ze świadczeniem za zgon rodzica małżonka/ partnera życiowego, i tu nie ma znaczenia staż bycia w związku.Trzeba zadzwonić do TU i sprawdzić.
anonim cytuj
14-01-2023
Niestety to są negatywnie skutki bycia tylko w związku.
anonim cytuj
14-01-2023
Mój mąż w zeszłym roku składał o coś podobnego i był potrzebny akt. naszego ślubu.
W lokalu komunalnym zameldowani są:
A - główny najemca, który miał podpisaną umowę najmu
B - żona głównego najemcy, która NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu
C - dorosła córka, która również NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu
Zarządzający budynkiem wypowiedział umowę najmu w ten sposób, że wysłał list do A i B, ale z pominięciem C - dorosłej córki, która o wypowiedzeniu umowy najmu dowiedziała się z pozwu emisyjnego doręczonego 6 miesięcy później....
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....
Moja babcia będzie przekazywała mi oraz mojemu ojcu mieszkanie w formie darowizny. Ojciec posiadał jeszcze brata (a ten syna, wraz z rodziną), jednak po jego śmierci, zostaliśmy tylko my z ojcem jako osoby, które ewentualnie mogą dziedziczyć spadek (oraz wspomniany syn zmarłego brata z rodziną).
Wraz z ojcem wpłaciliśmy pieniądze na wykup mieszkania przez babcię, ta zobowiązała się przepisać je na nas w równej połowie.
W tej sytuacji zastanawia...
Dzień dobry,
Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny.
1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: