Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka.
Zależy jak w owu definiowany jest teść, jeżeli to tylko rodzic współmałżonka a nie partnera to niestety nic nie przysługuje. Oficjalnie partner i jego rodzina to osoby obce.
anonim cytuj
14-01-2023
Jest rodzic współmałżonka. Właśnie tak myślałem, że nic nie będzie.
anonim cytuj
14-01-2023
No to jak taka umowa to niestety. Jeżeli żyjesz w związku nieformalnym warto porozmawiać z agentem, u którego się ubezpieczasz aby rozszerzyć wariant o partnera życiowego, (są towarzystwa które to oferują) by tym samym lepiej dopasować polisę do swoich indywidualnych potrzeb. No chyba że to polisa z zakładu pracy, czyli najmniej dopasowana.
anonim cytuj
14-01-2023
Najlepiej sprawdzić w TU, bo może wystarczy tylko oświadczenie o partnerze życiowym.
anonim cytuj
14-01-2023
Wyślij dokumenty zgłaszające fakt zgonu teścia. W polu gdzie można wpisać dodatkowe informacje napisz " śmierć rodzica partnera życiowego ". Jeśli tego nie uwzględnią, to po prostu dostaniesz negatywną decyzję.
anonim cytuj
14-01-2023
W niektórych TU mają polisy ze świadczeniem za zgon rodzica małżonka/ partnera życiowego, i tu nie ma znaczenia staż bycia w związku.Trzeba zadzwonić do TU i sprawdzić.
anonim cytuj
14-01-2023
Niestety to są negatywnie skutki bycia tylko w związku.
anonim cytuj
14-01-2023
Mój mąż w zeszłym roku składał o coś podobnego i był potrzebny akt. naszego ślubu.
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań?
Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej....
Czy jeśli firma nakazuje pracownikowi odbiór nadgodzin to te dodatkowe godziny , które musi dodać do odbieranych ( i przepracowanych rzeczywiście przez pracownika) może nakazać wybrać w innym terminie tzn . np. do końca okresu rozliczeniowego tj . w innym miesiącu ?
Przykład :
pracownik w styczniu miał w sumie 8 godzin przepracowanych nadgodzin - pracodawca nakazuje mu odebrać te 8 godzin 29 stycznia . Pracownik wybiera cały dzień ( 8 godzinny ...
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania?
Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: