Związek nieformalny a wypłata ubezpieczenia.

Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka.
anonim cytuj
14-01-2023
Zależy jak w owu definiowany jest teść, jeżeli to tylko rodzic współmałżonka a nie partnera to niestety nic nie przysługuje. Oficjalnie partner i jego rodzina to osoby obce.

anonim cytuj
14-01-2023
Jest rodzic współmałżonka. Właśnie tak myślałem, że nic nie będzie.

anonim cytuj
14-01-2023
No to jak taka umowa to niestety. Jeżeli żyjesz w związku nieformalnym warto porozmawiać z agentem, u którego się ubezpieczasz aby rozszerzyć wariant o partnera życiowego, (są towarzystwa które to oferują) by tym samym lepiej dopasować polisę do swoich indywidualnych potrzeb. No chyba że to polisa z zakładu pracy, czyli najmniej dopasowana.

anonim cytuj
14-01-2023
Najlepiej sprawdzić w TU, bo może wystarczy tylko oświadczenie o partnerze życiowym.

anonim cytuj
14-01-2023
Wyślij dokumenty zgłaszające fakt zgonu teścia. W polu gdzie można wpisać dodatkowe informacje napisz " śmierć rodzica partnera życiowego ". Jeśli tego nie uwzględnią, to po prostu dostaniesz negatywną decyzję.

anonim cytuj
14-01-2023
W niektórych TU mają polisy ze świadczeniem za zgon rodzica małżonka/ partnera życiowego, i tu nie ma znaczenia staż bycia w związku.Trzeba zadzwonić do TU i sprawdzić.

anonim cytuj
14-01-2023
Niestety to są negatywnie skutki bycia tylko w związku.

anonim cytuj
14-01-2023
Mój mąż w zeszłym roku składał o coś podobnego i był potrzebny akt. naszego ślubu.

anonim cytuj
14-01-2023

Sugerowane Tematy

dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...
Zakaz zbliżania się.
Były mąż koleżanki ma zakaz zbliżania się do koleżanki na odległość 50m za pobicie i gwałt. Dziś przyszedł po ich syna do niej do domu. Koleżanka ze strachu mu nie otworzyła. Przyjechała policja ale powiedzieli jej, że wyrok jest nieprawomocny więc zakaz jeszcze nie obowiązuje. Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku? Niby ex mówi, że się odwołał od całego wyroku ale nie wiadomo nic w sądzie nie wiedzą ale...
Windykacja wpływa na historię kredytową?
Witam, kredyt w banku Millenium spłacany od kilku lat bez żadnego nawet jednodniowego poślizgu. We wrześniu kredyt przeniesiony do innego banku i spłacony w całości przez ten nowy bank. Konto w Millenium zamknięte, Pani z obsługi twierdziła że wszystko w porządku i wszystko uregulowane. Dziś SMS z informacją o windykacji... Okazuje się że zostało 5zł do spłaty za kartę ... wcześniej nie było żadnych ponagleń czy informacji że trzeba coś zapłacić...
Dzierżawa / spadek ziemii
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ? ...

Wyszukiwarka