Zrzeczenie się spadku za życia

Dzień dobry. Jak mogę za życia matki, zrzec się po niej spadku, jak i uchronić się przed płaceniem alimentów na nią. Czy istnieje w ogóle taka możliwość. Po prostu nie utrzymuje z nią kontaktu, relacji żadnych nie mamy. A po prostu wiem jakie są sądy w Polsce, a chce się zabezpieczyć przed płaceniem alimentów na matkę.
anonim cytuj
12-11-2020
mozna u notariusza podpisac zrzeczenie dziedziczenia ale jest do tego potrzebna matka. Natomiast nie da sie alimentów zrzec na zapas

anonim cytuj
12-11-2020
czy mogę to zrobić w sądzie bez jej obecności, bo nie utrzymuje kontaktu.

anonim cytuj
12-11-2020
w sadzie moze Pan odrzucic spadek juz po smierci mamy

anonim cytuj
12-11-2020
zrzeczenie sie spadku to umowa zawarta miedzy wami a wiec obecnosc obydwojga jest obowiazkowa

anonim cytuj
12-11-2020
ok dziękuję, wszystko wiem.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Złodziej w rodzinie. Co zrobić, żeby osoba poniosła konsekwencje swoich czynów?
Mamy w bliskiej rodzinie złodzieja, w ostatnich miesiącach zginęło kilku najbliższym łącznie ok. 40 tys. zł, wiemy, że to ta osoba, chociaż nikt za rękę jej nie złapał, oczywiście się wszystkiemu wypiera. Pieniądze ginęły po wizycie tej osoby, niedługo potem obnosiła się z wydatkami mimo braku dochodów. Po ostatniej kradzieży zaparliśmy się i szukaliśmy dowodów, przeszukaliśmy laptopa i w rozmowach na Facebooku wszystko jest udowodnione, że ta os...
Zakłócanie miru domowego.
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....

Wyszukiwarka