Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.

Witajcie,
przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?
anonim cytuj
01-09-2023
Nagrywanie dźwięku jest bezprawne.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 22/2. § 1. Jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa pracowników lub ochrony mienia lub kontroli produkcji lub zachowania w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, pracodawca może wprowadzić szczególny nadzór nad terenem zakładu pracy lub terenem wokół zakładu pracy w postaci środków technicznych umożliwiających rejestrację obrazu (monitoring).
Za naruszenia grozi odp. karna
Możesz zgłosić do PIP

anonim cytuj
01-09-2023
Witam
PIP sobie odpuść. Inspektorzy nie są ogarnięci w technice (zazwyczaj) więc nie są w stanie sprawdzić tego monitoringu. Polegają zazwyczaj na oświadczeniu pracodawcy. Sprawdzą wszystko inne co do PIP należy.
Monitoring do UODO jak proponuje cologniola lub do prokuratury, bo to chyba podpada pod nielegalny podsłuch.
Niestety w podobnej sytuacji (u moich znajomych) zgłoszenie do PIP nic nie wniosło. Inspektor zapytał co to za monitoring, pracodawca oświadczył że dla kontroli kradzieży i bez fonii tylko wizja. Inspektor przyjął na wiarę oświadczenie pracodawcy.

anonim cytuj
01-09-2023
przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku.

W świetle obowiązującego prawa w Polsce, monitoring dźwiękowy w miejscu pracy jest dopuszczalny jedynie w wyjątkowych sytuacjach. Powinien być uzasadniony konkretnymi potrzebami pracodawcy i zawsze z poszanowaniem prywatności pracowników.

Powyższa sytuacja może naruszać zarówno przepisy Kodeksu pracy, jak i RODO. Oto kilka kwestii, które warto podkreślić:

Art. 22/2. § 1 Kodeksu pracy reguluje, że pracodawca może wprowadzić monitoring wizyjny jedynie w celach ochrony bezpieczeństwa, mienia, kontroli produkcji oraz zachowania tajemnic przedsiębiorstwa. Ten przepis nie odnosi się wprost do monitoringu dźwiękowego.

Zgodnie z RODO, pracodawca musi przestrzegać zasady minimalizacji danych oraz informować pracowników o zakresie, celach i podstawach prawnych przetwarzania ich danych osobowych. Rejestrowanie rozmów pracowników z klientami wbrew ich woli może naruszać te zasady.

Jeśli masz pewność, że monitoring dźwiękowy jest prowadzony bez Twojej wiedzy i zgody, warto rozważyć następujące działania:

Możesz zwrócić się do pracodawcy z prośbą o informacje dotyczące monitoringu dźwiękowego, odwołując się do przepisów RODO.

Można również zgłosić sprawę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO), który jest odpowiedzialny za nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie danych osobowych. Jeśli monitoring dźwiękowy jest prowadzony niezgodnie z prawem, UODO może nałożyć na pracodawcę sankcje.

W przypadku, gdybyś czuła się krzywdzona przez monitorowanie, masz również prawo do dochodzenia swoich praw w drodze sądowej.

Podsumowując, monitoring dźwiękowy w miejscu pracy jest bardzo wrażliwą kwestią i powinien być prowadzony z poszanowaniem praw pracowników. W przypadku wątpliwości warto zasięgnąć porady prawnej lub skonsultować się z odpowiednimi organami.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Firma budowlana zniszczyła mój samochód
Firma wyburzeniowa, obok mojej działki burzą dom i przez niedoinformowanie chcieli zabrać mi samochód przeznaczony na części, skończyło się na wybiciu szyby i rozgrabieniu auta, sąsiad twierdzi że to oni i to widział a cały kierownik roboty się nie przyznaje i twierdzi że to bezdomni z okolicy, jest sens się kłócić o jakieś odszkodowanie?...
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...
Własność rzeczy.
Dwóch współlokatorów żyło ze sobą wspólnie przez parę lat, bardziej na zasadzie konkubinatu. Kupowali wspólne rzeczy itp. itd. Parę miesięcy temu, jeden z współlokatorów wyprowadził się - zostawiając wszystko. (Nie chciał niczego). Teraz jednak przypomniało mu się, że jednak chce. Pytanie: Czy ma teraz prawo do tych rzeczy nadal? I w jaki sposób może to być rozwiązane? Albo czy są jakieś regulacje prawne w kontekście tego?...
Okres wypowiedzenia a ciąża.
Dzień dobry. Proszę pomóc co robić dalej. Jestem na wypowidzeniu do końca kwietnia. I zaszła w ciąże. Wypowiedzenie za prozuniemiem stron, decyzją była że strony pracodawcy....

Wyszukiwarka