Czy mogę zerwać umowę najmu?

Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie kamer już nie zanotował. Dosyć niekomfortowo się czuje z myślą, ze każdy moje wejście i wyjście z mieszkania jest monitorowane.
anonim cytuj
19-10-2023
Każdą umowę czy to najmu czy o pracę można zerwać, wypowiedzieć.

anonim cytuj
19-10-2023
Jakie są zapisane w takim razie warunki wypowiedzenia umowy?

anonim cytuj
19-10-2023
Zgodnie z polskim prawem, każdy ma prawo do ochrony swojej prywatności, a montaż kamer monitoringu w miejscach publicznych bez odpowiedniego powiadomienia jest regulowany przez różne przepisy prawa, w tym Ustawę o ochronie danych osobowych. Jeżeli w umowie najmu nie było mowy o zamontowaniu kamer, to właściciel mógł naruszyć Pani prawa.

Zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, czynności prawnej, która narusza prawa trzecich (w tym przypadku Pana/Pani jako najemcy) lub jest sprzeczna z porządkiem publicznym, prawem lub zasadami współżycia społecznego, dokonuje się pod rygorem jej nieważności.
Jeżeli montaż kamer nie był uzasadniony interesem prawnym i nie został Pani poinformowana o tym wcześniej, może to stanowić podstawę do wypowiedzenia umowy najmu z uwagi na naruszenie Pani praw.

Masz rację. Każdą umowę można wypowiedzieć, ale kluczowe jest to, aby przestrzegać warunków określonych w samej umowie oraz w kodeksie cywilnym.

Warunki wypowiedzenia umowy najmu powinny być zapisane bezpośrednio w umowie najmu. Jeżeli umowa nie określa takich warunków, to obowiązują przepisy zawarte w Kodeksie cywilnym.

Dla umów najmu na czas określony, zazwyczaj nie można wypowiedzieć umowy przed upływem okresu, na który została zawarta, chyba że strony umowy postanowiły inaczej.
Jeżeli umowa została zawarta na czas nieokreślony, wówczas zgodnie z art. 673 Kodeksu cywilnego każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem terminu trzymiesięcznego, chyba że umowa lub przepisy prawa stanowią inaczej.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzi...
Zamknięcie konta po śmierci rodzica.
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....
pomoc w sprawie najmu okazjonalnego
Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego. Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą? Pozdrawiam...
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...

Wyszukiwarka