Czy mogę zerwać umowę najmu?

Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie kamer już nie zanotował. Dosyć niekomfortowo się czuje z myślą, ze każdy moje wejście i wyjście z mieszkania jest monitorowane.
anonim cytuj
19-10-2023
Każdą umowę czy to najmu czy o pracę można zerwać, wypowiedzieć.

anonim cytuj
19-10-2023
Jakie są zapisane w takim razie warunki wypowiedzenia umowy?

anonim cytuj
19-10-2023
Zgodnie z polskim prawem, każdy ma prawo do ochrony swojej prywatności, a montaż kamer monitoringu w miejscach publicznych bez odpowiedniego powiadomienia jest regulowany przez różne przepisy prawa, w tym Ustawę o ochronie danych osobowych. Jeżeli w umowie najmu nie było mowy o zamontowaniu kamer, to właściciel mógł naruszyć Pani prawa.

Zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego, czynności prawnej, która narusza prawa trzecich (w tym przypadku Pana/Pani jako najemcy) lub jest sprzeczna z porządkiem publicznym, prawem lub zasadami współżycia społecznego, dokonuje się pod rygorem jej nieważności.
Jeżeli montaż kamer nie był uzasadniony interesem prawnym i nie został Pani poinformowana o tym wcześniej, może to stanowić podstawę do wypowiedzenia umowy najmu z uwagi na naruszenie Pani praw.

Masz rację. Każdą umowę można wypowiedzieć, ale kluczowe jest to, aby przestrzegać warunków określonych w samej umowie oraz w kodeksie cywilnym.

Warunki wypowiedzenia umowy najmu powinny być zapisane bezpośrednio w umowie najmu. Jeżeli umowa nie określa takich warunków, to obowiązują przepisy zawarte w Kodeksie cywilnym.

Dla umów najmu na czas określony, zazwyczaj nie można wypowiedzieć umowy przed upływem okresu, na który została zawarta, chyba że strony umowy postanowiły inaczej.
Jeżeli umowa została zawarta na czas nieokreślony, wówczas zgodnie z art. 673 Kodeksu cywilnego każda ze stron może wypowiedzieć umowę z zachowaniem terminu trzymiesięcznego, chyba że umowa lub przepisy prawa stanowią inaczej.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...
Umowa przedwstępna na zakup domu
Umowa przedwstępna na zakup domu w formie umowy cywilnoprawnej. Jak dochodzić swoich praw (przed kim?) gdyby sprzedawca nie wywiązał się z niej (zwrot dwukrotności zadatku)? Jakieś inne ryzyka?...
Źle naliczone koszty uzyskania przychodów w PIT-11.
Witam, pracowałem na umowę zlecenie przez okres 3 miesięcy. Otrzymałem PIT- dochody znacznie się różnią od rzeczywistych. Wypłata była do ręki. Co teraz zrobić ? Pracodawca twierdzi ze tak ma być....
Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.
13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania. Kupujący wpłacił 10tys zadatku. Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy. Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem. Lokalu nie sprzedałem. Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy). Co mogę zrobić w tej sytuacji? U...

Wyszukiwarka