Prawo Pracy 24-01-2024 1 odpowiedź

Dzień wolny za oddawanie krwi.

Pytanie użytkownika
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?
W skrócie

Nie, co do zasady nie przysługuje drugi termin za 22 grudnia, jeżeli ten dzień był w harmonogramie wyznaczony jako dzień wolny za święto 11 listopada.

• Oddanie krwi nie powoduje, że ten dzień wolny trzeba oddać jeszcze raz.
  • Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
1 odpowiedź
Odpowiedź
7 dni temu
Nie, co do zasady nie przysługuje drugi termin za 22 grudnia, jeżeli ten dzień był w harmonogramie wyznaczony jako dzień wolny za święto 11 listopada.
Dzień wolny za święto przypadające w sobotę wynika z obniżenia wymiaru czasu pracy w okresie rozliczeniowym — art. 130 § 2 kp. To nie jest urlop ani indywidualne uprawnienie „do odebrania” w dowolnym terminie, tylko element rozkładu czasu pracy ustalonego przez pracodawcę.
Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi.

Zwolnienie dla krwiodawcy obejmuje dzień oddania krwi oraz dzień następny, zgodnie z art. 9a ustawy o publicznej służbie krwi. Tylko że jeżeli 22 grudnia był już dla Pana dniem wolnym z harmonogramu, to nie było w tym dniu obowiązku świadczenia pracy. Zwolnienie od pracy działa wtedy realnie tylko na dzień, w którym miał Pan pracować.
Inaczej byłoby, gdyby 22 grudnia był dla Pana normalnym dniem pracy, a pracodawca tylko błędnie twierdził, że „odbiera” Pan wtedy dzień wolny. Ale jeżeli firma prawidłowo ustaliła 22 grudnia jako dzień wolny za 11 listopada dla pracowników, to późniejsze zaświadczenie z krwiodawstwa nie tworzy dodatkowego dnia wolnego.
Krótko: za 11 listopada dostał Pan dzień wolny 22 grudnia, bo tak został ułożony grafik. Oddanie krwi nie powoduje, że ten dzień wolny trzeba oddać jeszcze raz. Kluczowe jest tylko to, czy 22 grudnia faktycznie był u Pana dniem wolnym według rozkładu czasu pracy.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy wczoraj
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

23 odpowiedzi 01-07-2026