alimenty

Rozstałam sie z ojciem dzieci. Założona niebieska karta i sprawa o znęcanie. Sąd przyznał zabezpieczenie alimentów w kwocie 800 zl. Ponieważ dobrowolnie nie chciał płacić sprawę zgłosiłam do komornika. Jak sie okazuje ma on kilka zajęć i komornik nie może ściągnąć pieniędzy z tytułu alimentów a ojciec dzieci nie chce płacić całej kwoty w terminie czy mogę coś zrobić?
anonim cytuj
10-09-2020
Alimenty są pierwsze w kolejności przed zwykłymi długami, więc komornik musi Tobie przekazywać.

anonim cytuj
10-09-2020
Może uda się dogadać z ojcem dziecka, tak będzie najprościej, jeśli on poinformuje wszystkich swoich komorników, że jest zbieg egzekucji i sprawę powinien przejąć jeden komornik. A wtedy alimenty będą miały pierwszenstwo. Jeśli nie to spróbuj znaleźć komornika, który aktualnie zajmuje wypłatę i u niego złożyć wniosek o egzekucje.

anonim cytuj
10-09-2020
Jeśli wynagrodzenie za długi ściąga inny komornik niz ten, do ktorego zgłosiłaś się, to może napisać do pracodawcy pismo, załączyć wyrok. Pracodawca moze wykazać się dobrą wolą i poinformować komornika o alimentach lub Ciebie, kto prowadzi aktualne egzekucje. Poza tym komornik, do którego zwróciłaś się, wie o ściąganiu długu przez innego, zapewne tez wie, przez jakiego komornika. Może trzeba poprosić o przekazanie sprawy do prowadzacego aktualnie inne egzekucje.

anonim cytuj
10-09-2020

Sugerowane Tematy

Zwrot towaru na koszt sklepu.
Witam, przychodzę z takim pytaniem. Zamówiłam paczkę ze sklepu internetowego. Wysyłka była dość droga, bo paczka była ciężka. Przysłali błędna rzecz i chciałam ja wymienić. Sklep kazał mi pokryć koszt wysyłki zwrotnej. Koszt wysyłki w 2 strony to już wartość towaru. Przecież to wina sklepu, że wysłali błędny towar, więc oni powinni pokryć koszty wysyłki zwrotnej? Sklep twierdzi, że ja, bo to ja nie chciałam błędnego towaru. Jak to jest w końcu?...
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?
Witam, Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy). Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca. Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty: - skrocony akt urodzenia mamy, - moj skrocony akt urodz...
Zmarł mój ,,tata" obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek?
Witam, zmarł mój ,,tata" (w świetle prawa całkowicie obcy człowiek, nie był moim biologicznym ojcem) zostawił testament w którym przepisał mi swoją połowę majątku. Żyliśmy normalnie jak rodzina, pomagałam mu przez całe życie i całą chorobę, itd. Jeśli otworze testament, jaki zapłacę podatek? Czy jest jakaś możliwość żebym mogła starać się o zmniejszenie tej kwoty? Nie stać mnie na tak duże sumy (mam duży kredyt na głowie) a dalsza rodzina t...

Wyszukiwarka