alimenty

Rozstałam sie z ojciem dzieci. Założona niebieska karta i sprawa o znęcanie. Sąd przyznał zabezpieczenie alimentów w kwocie 800 zl. Ponieważ dobrowolnie nie chciał płacić sprawę zgłosiłam do komornika. Jak sie okazuje ma on kilka zajęć i komornik nie może ściągnąć pieniędzy z tytułu alimentów a ojciec dzieci nie chce płacić całej kwoty w terminie czy mogę coś zrobić?
anonim cytuj
10-09-2020
Alimenty są pierwsze w kolejności przed zwykłymi długami, więc komornik musi Tobie przekazywać.

anonim cytuj
10-09-2020
Może uda się dogadać z ojcem dziecka, tak będzie najprościej, jeśli on poinformuje wszystkich swoich komorników, że jest zbieg egzekucji i sprawę powinien przejąć jeden komornik. A wtedy alimenty będą miały pierwszenstwo. Jeśli nie to spróbuj znaleźć komornika, który aktualnie zajmuje wypłatę i u niego złożyć wniosek o egzekucje.

anonim cytuj
10-09-2020
Jeśli wynagrodzenie za długi ściąga inny komornik niz ten, do ktorego zgłosiłaś się, to może napisać do pracodawcy pismo, załączyć wyrok. Pracodawca moze wykazać się dobrą wolą i poinformować komornika o alimentach lub Ciebie, kto prowadzi aktualne egzekucje. Poza tym komornik, do którego zwróciłaś się, wie o ściąganiu długu przez innego, zapewne tez wie, przez jakiego komornika. Może trzeba poprosić o przekazanie sprawy do prowadzacego aktualnie inne egzekucje.

anonim cytuj
10-09-2020

Sugerowane Tematy

Dozór elektroniczny
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...
Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...
Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki
Witam Chciałabym zapytać o art 23 k.p. W dniu 1.10 pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki oznaczmy A- z.o.o sp.k za porozumieniem stron I od razu nowa umowę z spółka B sp.zo.o. Chciałabym zapytać czy w tej sytuacji ma zastosowanie wspomniany artykuł, dokładnie podpunkt 4 mówiacy o możliwości 7 dniowego wypowiedzenia? Pracodawca i zakres obowiązków jest ten sam, inne są tylko dane na umowie....

Wyszukiwarka