Zniesiony dozór policji.

W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo:
Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JAK TEŻ INFORMMOWANIA O TERMINIE POWROTU DO MIEJSCA ZAMIESZKANIA.
I teraz moje pytanie - czy to oznacza, że już nie musze chodzić co tydzień na komendę się odnotować?

i drugie - jak oni to sprawdzają, że ja np. nie opuszczę mieszkania na dłużej niż na 2 tyg. -nie mam zamiaru opuszczać, bo nie planuje wyjazdu, ale właśnie mnie to zaciekawiło.

W uzasadnieniu prokurator napisał żę zważywszy na czas który upłynął od chwili zastosowania środkow zapobiegaeczych, a także etap zaawansowania śledztwa prokurator uznał za celową częśćiową zmianę warunków dozoru policji. Zdaniem prokuratra, aktualnie wystarczający będzie iż (w ramach tego środka) podekrzana podda się jedynie obowiązkowi informowania organu dozorującego (komenda i prokurator) o każdym trwającym dłużej niż 2 tyg wyjeździe poza miejsce zamieszkania, jak też informowania o terminie powrotu do tego miejca zamieszkania. Warunki dozoru policji w połączniu z zakazem opuszczania kraju, będą odpowiednio motywowały podejrzaną do realizcji obowiązków procesowych.
anonim cytuj
17-08-2023
To znaczy, że nie chodzisz już na dozór raz w tygodniu, a tylko informujesz, jeżeli planujesz wyjechać na więcej niż dwa tygodnie poza miejsce zamieszkania, a potem, że wracasz w to miejsce. Bezpośrednio nikt tego nie sprawdzi, nikt nie będzie Cię odwiedzał w domu, aby to sprawdzać, niestosowanie się do tych warunków środka zapobiegawczego może wyjść pośrednio.

anonim cytuj
17-08-2023
To znaczy, że nie chodzisz już na dozór raz w tygodniu, a tylko informujesz, jeżeli planujesz wyjechać na więcej niż dwa tygodnie poza miejsce zamieszkania, a potem, że wracasz w to miejsce. Bezpośrednio nikt tego nie sprawdzi, nikt nie będzie Cię odwiedzał w domu, aby to sprawdzać, niestosowanie się do tych warunków środka zapobiegawczego może wyjść pośrednio.

Dzięki A CO TO MOŻE OZNACZAĆ NA TYM ETAPIE SPRAWY - że śledztwo jest kończone? czy jak? A jeśli sam prokurator takie podjął decyzje - nic nie składałam o zmianę dozoru - to może dla mnie lepiej? Ja nie jestem winna po prostu zostałam w to wplątana nieświadomie

anonim cytuj
17-08-2023
Dzięki A CO TO MOŻE OZNACZAĆ NA TYM ETAPIE SPRAWY - że śledztwo jest kończone? czy jak? A jeśli sam prokurator takie podjął decyzje - nic nie składałam o zmianę dozoru - to może dla mnie lepiej? Ja nie jestem winna po prostu zostałam w to wplątana nieświadomie

Wydaję mi się, że może chodzić prawdopodobnie o dwie opcje:
- umorzenie
- wysłanie aktu oskarżenia do sądu

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Zdarzenie drogowe z dzikim zwierzęciem.
Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem: - droga w mieście której otoczenie to tereny leśne (na jej przebiegu znajduje się park uroczysko), stan pasa drogowego również pozostawia wiele do życzenia - brak oznakowania o dzikich zwierzętach - zarząd dróg posiada informację o zdarzeniach ze zwierzętami w bieżącym roku oraz latach ubiegłych (w piśmie zobowiązuje się do postaw...
Darowizna nieruchomości ze służebnością osobistą.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...
Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...

Wyszukiwarka