Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?
Moja mama być może została ujęta w testamencie zmarłego krewnego. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, aby przekonać się czy zapisano jej coś w spadku najlepiej udać się do dowolnego notariusza. Pytanie: ile czasu moja mama ma na zajęcie się tym? Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?...
Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
Wypowiedzenie umowy najmu
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
Praca w systemie dwuzmianowym.
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć. Czy kierownictwo ma takie prawo ? Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...

Wyszukiwarka