Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Sprawy spadkowe.
Właściciel gospodarstwa umarł dzisiaj, miał zapisany dom i ziemię po rodzicach (ojciec zmarł 16 lat temu, matka 3 lata temu), na koncie osoby zmarłej są duże pieniądze za sprzedaż ziemi, nikt do konta nie był upoważniony, zmarły ma 6 sióstr, czy siostry mogą się jakoś ubiegać o pieniądze na koncie? Siostry nie domagały się nigdy od brata żadnej spłaty. Chciały, aby to on wszystko dostał od rodziców, ponieważ z nimi mieszkał. Co dalej z domem?...
Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Czy synowa dziedziczy w przypadku śmierci męża?
Jakiś czas temu zmarł mój dziadek. Pół roku później zmarł jego syn, a mój wujek. Sprawa spadkowa nie była przeprowadzona. Czy żona wujka dziedziczy po dziadku część mieszkania należną wujkowi, jako, ze zmarł on po dziadku, czy całą jego część dziedziczą tylko jego dzieci?...
Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę...

Wyszukiwarka