Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Witam , potrzebuję porady prawnej . Partner zakupił telefon od osoby prywatnej za 2500 zł . Po 3 tygodniach telefon został zablokowany , ponieważ był zakupiony na raty w plusie i osoba nie spłaca .
Partner posiada fakturę kupna sprzedaży z komisu gdzie rzekoma osoba ten telefon zakupiła , po czym sprzedała go mojemu partnerowi .
Co w tej sytuacji ? Czy istnieje możliwość , żeby odzyskać pieniądze ? Odblokować telefon ?...
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze.
Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne).
Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: