Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...
Podwójne zajęcie należności z tego samego tytułu.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Dozor a wyjazd
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?...
Ile czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania?
Witam, czy ktoś może się orientuje ile czasu czeka się na rozpatrzenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania, i czy tj. rozprawa sądowa czy posiedzenie Sądu?...

Wyszukiwarka