Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

wypadek / zwierzę leśne
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ?
Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ? Od zbywcy mieszkania czy dewelopera który ma 5 lat na naprawienie ewentualnych szkód powstałych po wybudowaniu mieszkania ? Czy rękojmia działa ? ...
Jak wynająć mieszkanie bez ryzyka?
Jak zabezpieczyć się przed lokatorami? Będę wynajmować mieszkanie i nie chciałabym znaleźć się w sytuacji ze ktoś nie będzie płacić i zajmować mieszkanie. Czy można np. spisać taka umowę ze jeśli osoba nie będzie płacić to wyraża zgodę na eksmisję z mieszkania? Czy to będzie poprawne prawnie i obroni mnie?...

Wyszukiwarka