Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...
Jak odzyskać zaległe alimenty?
Dobry wieczór, zaległość alimentacyjna u byłego partnera ok 150 tys. Pracuje na czarno, nie wiem gdzie przebywa. Komornik też nie jest w stanie nic zrobić. Co dalej robić?...
Naruszenie RODO
Jakiemu organowi zgłasza się naruszenie RODO? Auto pay wysyła mi ciągle maile, mimo że kilka razy zgłaszałem im że domagam się usunięcia moich danych z ich systemów i sprawa miała być wg ich odpowiedzi załatwiona. Ale cały czas wysyłają mi mailing. Chcę zatem ich zgłosić o naruszenie RODO....

Wyszukiwarka