Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania. W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem. 1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania? 2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...
Alimenty - informacja o przysposobieniu.
Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka? Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu....
Wysokość wypłaty na umowe zlecenie przed 26 rokiem życia?
Pracuje na umowę zlecenie, bez statusu ucznia, poniżej 26 roku życia i stąd moje pytanie ile powinnam mieć na rękę? Nie mam swojego ubezpieczenia, ani nie jestem podpięta pod rodziców. Pierwsza wypłatę dostałam, wyszło 18,20 na godzinę. Jest to zgodne z prawem? ...
Ściąganie długu od spadkobierców.
Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę....

Wyszukiwarka