Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...
Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie ...
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ?
Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...
Dziewczyna podlega pod urząd gminy (mieszka na wsi),ja mieszkam w mieście
Urodzi się nam dziecko które będzie zameldowane u matki
Czy zasiłek 500 + można składać w mieście w opiece społecznej?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: