Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

stalking
Mam pytanie. Ile czasu ma osoba, która została ofiarą stalkingu SMS na zawiadomienie o tym zajściu Policji?...
Wydziedziczenie dziecka.
Witam. Sytuacja wygląda następująco. Są rodzice i dwie córki. Rodzice chcą wydziedziczyć córkę A notarialnie, jednocześnie dokonując zapisu że po śmierci dziedziczą oni po sobie. (Umiera matka- dziedziczy wszystko ojciec). Czy córka B jak umrze ostatni rodzic będzie dziedziczyła majątek?...
Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?...
Podatek od wzbogacenia się
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys). Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys). Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp). Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys. On chce swoją część jaka wł...

Wyszukiwarka