Darowizna ojciec-syn.

Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie i na dzieci jeśli jest z darowizny czy to przechodzi z powrotem na teścia czy brata. Jak to wygląda prawnie zastanawiamy się z mężem żeby może mąż przepisał wszystko na dzieci żeby zabezpieczyć dzieci i mnie w razie wu. Czy może lepiej żeby sporządził testament, jakie będzie najlepsze wyjście żeby zabezpieczyć dzieci przed strata wszystkiego.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli upłynęło 5 lat może sprzedać i nie zapłaci podatku. Jeżeli coś by się stało pani mężowi to po jego śmierci dziedziczy pani i dzieci.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...
Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Młodociany pracownik na L4
Witam? Chodzę do szkoły zawodowej i jestem młodocianym pracownikiem w warsztacie samochodowym. Ostatnio się rozchorowałem i poszedłem na zwolnienie L4 na tydzień czasu i mam pytanie czy ma prawo szef do mnie dzwonić w czasie zwolnienia i mówić mi, że jego zwolnienie nie interesuje i że przyjął sobie kogoś innego na moje miejsce, a ja mam przyjść sobie po wypowiedzenie umowy?. I pytanie jeszcze, czy można to jakoś zgłosić, że poza tym musimy jako ...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej? a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...

Wyszukiwarka