Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę o pomoc w tej sprawie.
Art.30 § 1 pkt.2 Przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Okresy wypowiedzenie to: - praca u pracodawcy do 6 miesięcy, wypowiedzenie 2 tygodnie licząc od najbliższej soboty po złożeniu wypowiedzenia, - praca u pracodawcy powyżej 6 miesięcy ale do 3 lat, wypowiedzenie 1 miesiąc licząc od ostatniego dnia miesiąca, - praca u pracodawcy powyżej 3 lat, wypowiedzenie 3 miesiące licząc od ostatniego dnia miesiąca. W tym czasie należy wykorzystać przysługujący urlop wypoczynkowy.
anonim cytuj
24-02-2024
Warto dodać, że urlop należy wykorzystać o ile pracodawca go udzieli, no i za bieżący rok będzie on proporcjonalny po złożeniu wypowiedzenia, a nie całe 26 dni.
anonim cytuj
24-02-2024
Masz opcje:
1) wykorzystać urlop wypoczynkowy podczas okresu wypowiedzenia i zacząć pracę u nowego w tym czasie
2) zrobić porzucenie pracy (ale wtedy dostaniesz dyscyplinarne zwolnienie i wpis w papiery, ale jeśli ta nowa praca jest super to czasem się ludzie na to decydują)
No i można jednak liczyć na to porozumienie stron.
anonim cytuj
24-02-2024
1. Umowa na czas nieokreślony to 3 m-ce wypowiedzenia a urlop skąd??
2. Taka opcja wchodzi w grę
3. Przy braku pracowników w firmie wątpię
Hej wszystkim,
Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Sprawa wygląda tak:
Jestem członkiem niewielkiej wspólnoty liczącej 6 lokali. W piwnicy pod moim lokalem została zainstalowana pompa do wody z ujęcia ziemnego dla 4 lokali. Pozostałe 2 w tym mój mają osobne ujęcia. Z tych 6 lokali obecnie dwa są zamieszkałe na stałe a jeden w wynajmie zamieszkiwany okazjonalnie. 3 są niezamieszkała ale posiadają właścicieli. Wspólnota w praktyce nie funkcjonuje, na ma zarządu, zebrań, niczego. Właściciele są zda...
Witam! Sytuacja wygląda następująco: 1 wierzyciel rozpoczął egzekucje z nieruchomości i jest na ten temat wpis w księdze wieczystej. 2 wierzyciel przyłączył się do egzekucji z nieruchomości i także jest wpis w kw. 1 wierzyciel został w całości spłacony i złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Z 2 wierzycielem została zawarta ugoda i postepowanie egzekucyjne zostało zawieszone. Czy znikną dwa wpisy z KW czy tylko wpis 1 wierzyciela...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: