Rozwiązanie umowy o pracę.

Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę o pomoc w tej sprawie.
anonim cytuj
24-02-2024
Art.30 § 1 pkt.2 Przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Okresy wypowiedzenie to: - praca u pracodawcy do 6 miesięcy, wypowiedzenie 2 tygodnie licząc od najbliższej soboty po złożeniu wypowiedzenia, - praca u pracodawcy powyżej 6 miesięcy ale do 3 lat, wypowiedzenie 1 miesiąc licząc od ostatniego dnia miesiąca, - praca u pracodawcy powyżej 3 lat, wypowiedzenie 3 miesiące licząc od ostatniego dnia miesiąca. W tym czasie należy wykorzystać przysługujący urlop wypoczynkowy.

anonim cytuj
24-02-2024
Warto dodać, że urlop należy wykorzystać o ile pracodawca go udzieli, no i za bieżący rok będzie on proporcjonalny po złożeniu wypowiedzenia, a nie całe 26 dni.

anonim cytuj
24-02-2024
Masz opcje:
1) wykorzystać urlop wypoczynkowy podczas okresu wypowiedzenia i zacząć pracę u nowego w tym czasie
2) zrobić porzucenie pracy (ale wtedy dostaniesz dyscyplinarne zwolnienie i wpis w papiery, ale jeśli ta nowa praca jest super to czasem się ludzie na to decydują)
No i można jednak liczyć na to porozumienie stron.

anonim cytuj
24-02-2024
1. Umowa na czas nieokreślony to 3 m-ce wypowiedzenia a urlop skąd??
2. Taka opcja wchodzi w grę
3. Przy braku pracowników w firmie wątpię

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Ile można pożyczyć od rodziców bez podatku?
Pożyczyłam od taty kilka dni temu kwotę 9 tysięcy złotych (w gotówce), wg. informacji, które uzyskałam poprzez internet wynika, że od najbliższej rodziny pożyczyka w takiej kwocie nie wymaga zgłoszenia do US i opłacenia podatku, jednak wolę upewnić sie, że to prawda. Będę bardzo wdzięczna za potwierdzenie/zaprzeczenie tym informacjom....
Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Rozwód i podział majątku.
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?...
rozwiązanie umowy przedstępnej
Witam. Wynajęłam mieszkanie niepełnoletniego syna do dnia 30.09.2021 r. za zgodą Sądu. Syn w mojej obecności ( ja umowę pisałam, jeśli to ważne) podpisał przedwstępną umowę najmu od dnia1.10.2021 r do dnia 31.07.2022r, umowa najmu miała być podpisana 6.10.2021 r. - wtedy syna będzie pełnoletni. Dzisiaj powiedział lokatorom, że mają 3 dni na wyprowadzkę. Jakie konsekwencje mogą go czekać? Co lokatorzy mają/ mogą zrobić z nie dotrzymaniem umowy? ...

Wyszukiwarka