Rozwiązanie umowy o pracę.

Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę o pomoc w tej sprawie.
anonim cytuj
24-02-2024
Art.30 § 1 pkt.2 Przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Okresy wypowiedzenie to: - praca u pracodawcy do 6 miesięcy, wypowiedzenie 2 tygodnie licząc od najbliższej soboty po złożeniu wypowiedzenia, - praca u pracodawcy powyżej 6 miesięcy ale do 3 lat, wypowiedzenie 1 miesiąc licząc od ostatniego dnia miesiąca, - praca u pracodawcy powyżej 3 lat, wypowiedzenie 3 miesiące licząc od ostatniego dnia miesiąca. W tym czasie należy wykorzystać przysługujący urlop wypoczynkowy.

anonim cytuj
24-02-2024
Warto dodać, że urlop należy wykorzystać o ile pracodawca go udzieli, no i za bieżący rok będzie on proporcjonalny po złożeniu wypowiedzenia, a nie całe 26 dni.

anonim cytuj
24-02-2024
Masz opcje:
1) wykorzystać urlop wypoczynkowy podczas okresu wypowiedzenia i zacząć pracę u nowego w tym czasie
2) zrobić porzucenie pracy (ale wtedy dostaniesz dyscyplinarne zwolnienie i wpis w papiery, ale jeśli ta nowa praca jest super to czasem się ludzie na to decydują)
No i można jednak liczyć na to porozumienie stron.

anonim cytuj
24-02-2024
1. Umowa na czas nieokreślony to 3 m-ce wypowiedzenia a urlop skąd??
2. Taka opcja wchodzi w grę
3. Przy braku pracowników w firmie wątpię

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Służebność i długi.
Witam. Moi rodzice, przepisali na siebie mieszkanie mojego wujka alkoholika. Wujek ma dożywotnią służebność i nie płaci rachunków, moi rodzice mają przez niego 10 000zł długu. Czy jest możliwość zrzeknięcia się takiego mieszkania? Ledwo mamy pieniądze na spłatę własnych długów, a przez długi wujka może wejść na nas komornik. Czy można znieść służebność w inny sposób niż przez śmierć wujka?...
Mieszkanie w darowiźnie.
Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania. Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu....
Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024
Dzień dobry, Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...

Wyszukiwarka