Rozwiązanie umowy o pracę.

Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę o pomoc w tej sprawie.
anonim cytuj
24-02-2024
Art.30 § 1 pkt.2 Przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Okresy wypowiedzenie to: - praca u pracodawcy do 6 miesięcy, wypowiedzenie 2 tygodnie licząc od najbliższej soboty po złożeniu wypowiedzenia, - praca u pracodawcy powyżej 6 miesięcy ale do 3 lat, wypowiedzenie 1 miesiąc licząc od ostatniego dnia miesiąca, - praca u pracodawcy powyżej 3 lat, wypowiedzenie 3 miesiące licząc od ostatniego dnia miesiąca. W tym czasie należy wykorzystać przysługujący urlop wypoczynkowy.

anonim cytuj
24-02-2024
Warto dodać, że urlop należy wykorzystać o ile pracodawca go udzieli, no i za bieżący rok będzie on proporcjonalny po złożeniu wypowiedzenia, a nie całe 26 dni.

anonim cytuj
24-02-2024
Masz opcje:
1) wykorzystać urlop wypoczynkowy podczas okresu wypowiedzenia i zacząć pracę u nowego w tym czasie
2) zrobić porzucenie pracy (ale wtedy dostaniesz dyscyplinarne zwolnienie i wpis w papiery, ale jeśli ta nowa praca jest super to czasem się ludzie na to decydują)
No i można jednak liczyć na to porozumienie stron.

anonim cytuj
24-02-2024
1. Umowa na czas nieokreślony to 3 m-ce wypowiedzenia a urlop skąd??
2. Taka opcja wchodzi w grę
3. Przy braku pracowników w firmie wątpię

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...
Kwota wolna od zajecia komorniczego, wypłata a bank
Mam pytanie. Posiadam konto w alior banku, mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego dnia miesiąca jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi? Dodam że Kwotę wolną od zajecia komorniczego mam wykorzy...
L4 na wypowiedzeniu umowy o prace.
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy mam sam złożyć wniosek do ZUS-u o zasiłek, czy pójdzie to automatycznie? Co konkretnie mam zrobić. Bardzo proszę o pomoc....
Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...

Wyszukiwarka