Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r.
Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu)
Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa.
Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu.
I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie pieniądze za ubezpieczenie pojazdu, który już dawno został zdemontowany?
Gość na infolinii mówi, że dla nich liczy się termin wpłynięcia zaświadczenia.
Tak mają prawo. Możesz się jednak próbować odwołać faktem, że nie było Cię w Polsce. Gorzej będzie jak się odezwie skarbówka ja miałam taki problem. Miałam wypadek auto poszło do kasacji ale zapomniałam to zgłosić w starostwie. Auto było zarejestrowane na teścia i przyszło mu pismo z urzędu skarbowego aby podał swoje aktywa i majątek bo mamy 19tys kary do zapłacenia.
anonim cytuj
02-02-2023
Nam się udało bo na ubezpieczeniu była nadpłata i teść ma meldunek w Austrii.
anonim cytuj
02-02-2023
Nie wiem jak teściowa to załatwiła ale czapki z głów bo już straciliśmy nadzieje.
anonim cytuj
02-02-2023
Ja zgłosiłem w starostwie od razu, ale nie wysłałem dokumentu do ubezpieczalni.
anonim cytuj
02-02-2023
No to my na odwrót w ubezpieczani zgłoszone było a nie był wyrejestrowany.
anonim cytuj
02-02-2023
Za co ta kara tak konkretnie była?
anonim cytuj
02-02-2023
To nie kara, to opłata za ubezpieczenie nie istniejącego już samochodu. Przedłużyli umowę sami, bez mojej wiedzy i zgody.
anonim cytuj
02-02-2023
Zgodnie z Ustawą ”Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego”.
Jaka miałaby być podstawa do odmowy rozwiązania polisy? Powinna zostać rozwiązana z datą widniejącą na dokumencie. Nie widzę powodu, dla którego znaczenie miałaby mieć data zgłoszenia.
anonim cytuj
02-02-2023
OP nigdy nie wskazał, że wyrejestrował pojazd.
anonim cytuj
02-02-2023
Pod komentarzem niżej napisał, że do starostwa zgłosił fakt demontażu – co wg mnie jest równoznaczne z wyrejestrowaniem, czyż nie?
anonim cytuj
02-02-2023
A czy mam prawny obowiązek zgłosić ten fakt do ubezpieczalni?
Witam. W zeszłym tygodniu sprzedałam pewnemu panu przez portal OLX telefon. Pan przelał na moje konto opłatę za telefon + koszt wysyłki do paczkomatu. Po otrzymaniu przelewu od razu nadałam paczkę w paczkomacie i przekazałam panu nr do śledzenia przesyłki. Kiedy paczka już dotarła pan miał 48 godzin na odbiór. Na śledzeniu przesyłki widziałam, że nie odbierał jej, więc kiedy zostało około 6 godzin napisałam do niego, aby odebrał paczkę lub przedł...
Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną...
Mój tata zmarł wczoraj w szpitalu. Właśnie znalazłem w Jego telefonie smsy od dwóch banków, że zalega z płatnościami za raty kredytów. Oczywiście ani moja mama, ani ja i moje rodzeństwo nie mieliśmy o tym pojęcia i nie czerpaliśmy żadnych korzyści z tych środków, nie wydaliśmy ani grosza z tego bo po prostu o tym nie wiedzieliśmy. Co możemy z tym zrobić dalej ? Mieszkanie w którym żyli moi rodzice jest tylko mojej mamy....
Sytuacja wygląda tak. Podwórko jest wspólne (nasze i jeszcze 3 właścicieli) a budynek(stodoła) należy tylko do tych 3 właścicieli, my nie mamy tam udziałów. Przyczepa, nasza, stała na wspólnym podwórku, zawaliła się na nią stodoła uszkadzając jej część (tą przy budynku) czy mogę się starać o odszkodowanie od pozostałych 3 właścicieli?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: