Spłata OC po zmarłej osobie.

Witam wszystkich. Znalazłem dzisiaj w skrzynce pocztowej pismo z firmy windykacyjnej w sprawie spłaty długu wynikającego z nieopłacenia składki OC przez mojego dziadka który zmarł w 2014 roku. Przez wiele lat nie było żadnego kontaktu w tej sprawie, sprawdziłem więc sobie skrzynkę mailową i ostatni kontakt miał miejsce 5 lat temu w 2017 roku, sprawa stanęła wtedy na tym iż przesłałem akt zgonu dziadka i więcej żadnego kontaktu w tej sprawie nie było, aż do teraz. Nagle po 5 latach firma windykacyjna przypomina sobie o sprawie i dodatkowo nalicza kilkaset złotych odsetek. Dodam że nie jestem spadkobiercą dziadka (miał on troje dzieci - moją mamę oraz dwie ciocie), również żadne postępowania sądowe w sprawie spadku nie były przeprowadzane. Czy miałby ktoś jakieś rady jak podejść do tego tematu? Czy może w tego typu przypadkach następuje przedawnienie?
anonim cytuj
18-10-2023
Czy może w tego typu przypadkach następuje przedawnienie?

Następuje, ale roszczenie przedawnione nie znika. Ty nie jesteś spadkobiercą, więc poinformuj ich, że swoje roszczenia mogą kierować do osób które spadek przyjęły.
żadne postępowania sądowe w sprawie spadku nie były przeprowadzane.

Ty możesz tego nie wiedzieć, jeśli nie jesteś w gronie spadkobierców.

anonim cytuj
18-10-2023
Dzięki za odpowiedź! Nie znika czyli tak czy siak spadkobiercy będą musieli spłacić ten dług? Czy jak to wygląda po przedawnieniu i czy w ogóle ten konkretny dług po takim czasie jest już przedawniony?
I jak również wygląda kwestia odsetek - przez tyle lat windykator kompletnie nic nie robił w tej sprawie, nie było żadnej odpowiedzi kilka lat temu po dostarczeniu aktu zgonu i nagle po kilku latach następuje ponowny kontakt wraz z naliczonymi odsetkami w kwocie kilkuset złotych - czy można takie odsetki zakwestionować?

anonim cytuj
18-10-2023
Witam wszystkich. Znalazłem dzisiaj w skrzynce pocztowej pismo z firmy windykacyjnej w sprawie spłaty długu wynikającego z nieopłacenia składki OC przez mojego dziadka który zmarł w 2014 roku. Przez wiele lat nie było żadnego kontaktu w tej sprawie, sprawdziłem więc sobie skrzynkę mailową i ostatni kontakt miał miejsce 5 lat temu w 2017 roku, sprawa stanęła wtedy na tym iż przesłałem akt zgonu dziadka i więcej żadnego kontaktu w tej sprawie nie było, aż do teraz. Nagle po 5 latach firma windykacyjna przypomina sobie o sprawie i dodatkowo nalicza kilkaset złotych odsetek. Dodam że nie jestem spadkobiercą dziadka (miał on troje dzieci - moją mamę oraz dwie ciocie), również żadne postępowania sądowe w sprawie spadku nie były przeprowadzane. Czy miałby ktoś jakieś rady jak podejść do tego tematu? Czy może w tego typu przypadkach następuje przedawnienie?

W takim przypadku jak ten tutaj opisywany to absolutnie nie należy się kontaktować z windykacją, zaczną nękać telefonami spamować maila żeby im wysłać akt zgonu dzięki czemu wykonacie za windykacje 50 % pracy.
Zero kontaktu i sami odpuszczą po pewnym czasie, ewentualnie po informacji o śmierci niech sami udają się do usc żeby uzyskać akt zgonu co wcale dla nich nie jest takie proste jak nie posiadają prawomocnego wyroku sądowego i nakazu zapłaty.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...
Mieszkanie w darowiźnie.
Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania. Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu....
Praca krótkoterminowa, umowa na 24 dni
Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?...
Odroczenie kary
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi...

Wyszukiwarka