Czy można coś z tą sprawą zrobic ?
Jeśli doświadczasz częstych obraźliwych wiadomości od byłej partnerki, możesz zastanowić się nad podjęciem działań prawnych w celu ochrony swoich praw. Zgodnie z art. 216 Kodeksu karnego, znieważenie innej osoby w sposób publiczny lub w zamiarze, by doszło do niej, jest przestępstwem podlegającym karze grzywny, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Jeśli zatem działania Twojej byłej partnerki stanowią znieważenie, możesz złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na odpowiedniej komendzie policji.
Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon)
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym rodzice mają równe prawa i obowiązki w stosunku do osoby i dóbr dziecka, niezależnie od tego, czy żyją razem. W praktyce oznacza to, że nie ma obowiązku informowania drugiego rodzica o każdej czynności dnia codziennego dziecka. Oczywiście, jeśli zdarzy się coś ważnego dotyczącego zdrowia czy bezpieczeństwa dziecka, zasadne jest poinformowanie drugiego rodzica. Niemniej jednak, codzienne sprawy, takie jak zabawa czy spotkania z przyjaciółmi, nie wymagają takiego informowania.
Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel
Jeśli nie ma konkretnego postanowienia sądowego nakazującego udostępnienie numeru telefonu, nie ma takiego wymogu w przepisach prawa. Niemniej jednak, w praktyce, jest to zalecane w celu umożliwienia komunikacji w sprawach związanych z dzieckiem, zwłaszcza w sytuacjach awaryjnych.
Radca prawny: rodzice zobowiązani są do współdziałania dla szeroko pojętego dobra dziecka.
Dokładnie tak. Zgodnie z art. 71 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice są zobowiązani do współdziałania w celu zapewnienia dobra dziecka. Obejmuje to zarówno dbałość o jego zdrowie, rozwój fizyczny i duchowy, jak i edukację.
W skrócie, działaj w najlepszym interesie dziecka i dbaj o jego dobro, ale nie ma obowiązku informowania byłej partnerki o każdym kroku. Jeśli uznasz, że komunikacja za pośrednictwem własnych numerów telefonów jest korzystna dla dobra dziecka, warto jest ją zachować. Jeśli natomiast komunikacja prowadzi do konfliktów, warto zastanowić się nad znalezieniem innych metod komunikacji.