mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?

Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego
Czy można coś z tą sprawą zrobic ?
Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon)
Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel
anonim cytuj
06-10-2021
Radca prawny: rodzice zobowiązani są do współdziałania dla szeroko pojętego dobra dziecka. Nie trzeba informować drugiego rodzica o tym co dziecko robi w danym momencie, chyba ze dzieje się coś ważnego. Zdecydowanie powinna znać nr tel. Porozumiewanie się rodziców za pośrednictwem dziecka jest niedopuszczalne.

anonim cytuj
06-10-2021
Nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Prawo rodzinne, tak jak inne działy prawa cywilnego, celowo nie jest w pełni uregulowane i zawiera takie jakby „wentyle bezpieczeństwa”.
Póki sąd nie wyda odpowiednich postanowień, trzeba dbać w ogólnym rozumieniu o dobro dziecka i tak samo po wydaniu postanowień - trzymać się ich, a w pozostałych sprawach nadal działać w ogólnym rozumieniu dobra dziecka.
Każdy sąd też może to nieco inaczej interpretować.

anonim cytuj
06-10-2021
Czy można coś z tą sprawą zrobic ?

Jeśli doświadczasz częstych obraźliwych wiadomości od byłej partnerki, możesz zastanowić się nad podjęciem działań prawnych w celu ochrony swoich praw. Zgodnie z art. 216 Kodeksu karnego, znieważenie innej osoby w sposób publiczny lub w zamiarze, by doszło do niej, jest przestępstwem podlegającym karze grzywny, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Jeśli zatem działania Twojej byłej partnerki stanowią znieważenie, możesz złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na odpowiedniej komendzie policji.

Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon)

Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym rodzice mają równe prawa i obowiązki w stosunku do osoby i dóbr dziecka, niezależnie od tego, czy żyją razem. W praktyce oznacza to, że nie ma obowiązku informowania drugiego rodzica o każdej czynności dnia codziennego dziecka. Oczywiście, jeśli zdarzy się coś ważnego dotyczącego zdrowia czy bezpieczeństwa dziecka, zasadne jest poinformowanie drugiego rodzica. Niemniej jednak, codzienne sprawy, takie jak zabawa czy spotkania z przyjaciółmi, nie wymagają takiego informowania.

Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel

Jeśli nie ma konkretnego postanowienia sądowego nakazującego udostępnienie numeru telefonu, nie ma takiego wymogu w przepisach prawa. Niemniej jednak, w praktyce, jest to zalecane w celu umożliwienia komunikacji w sprawach związanych z dzieckiem, zwłaszcza w sytuacjach awaryjnych.

Radca prawny: rodzice zobowiązani są do współdziałania dla szeroko pojętego dobra dziecka.

Dokładnie tak. Zgodnie z art. 71 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice są zobowiązani do współdziałania w celu zapewnienia dobra dziecka. Obejmuje to zarówno dbałość o jego zdrowie, rozwój fizyczny i duchowy, jak i edukację.

W skrócie, działaj w najlepszym interesie dziecka i dbaj o jego dobro, ale nie ma obowiązku informowania byłej partnerki o każdym kroku. Jeśli uznasz, że komunikacja za pośrednictwem własnych numerów telefonów jest korzystna dla dobra dziecka, warto jest ją zachować. Jeśli natomiast komunikacja prowadzi do konfliktów, warto zastanowić się nad znalezieniem innych metod komunikacji.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci....
ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??...
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...

Wyszukiwarka