Koniec umowy a zaległy urlop.

Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać
Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie musi i może dać ekwiwalent podstawa prawna?
anonim cytuj
27-10-2023
Ekwiwalent to wola pracodawcy.
Pamiętaj, że za ten rok należy Ci się tylko część urlopu.
tzn. jak część , nie 26 tylko 24 bo umowa do końca listopada o to chodzi ?

Tak. Proporcjonalnie. Ale jeśli nie jesteś w okresie wypowiedzenia to pracodawca nie może wysłać cię na urlop bez twojego wniosku. Od kiedy pracujesz w firmie?

anonim cytuj
27-10-2023
Zgodnie z Kodeksem pracy, jeżeli pracownik nie wykorzystał w całości przysługującego mu urlopu, ma prawo do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Jeżeli pracodawca nie przedłuża umowy, a pracownik ma niewykorzystane dni urlopu, powinien on otrzymać ekwiwalent pieniężny za te dni.
Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy, musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie musi i może dać ekwiwalent podstawa prawna?

Pracodawca ma obowiązek dać ekwiwalent za niewykorzystany urlop w przypadku zakończenia stosunku pracy. Odnosi się do tego art. 167 § 2 Kodeksu pracy.

tzn. jak część, nie 26 tylko 24 bo umowa do końca listopada o to chodzi?

Tak, jeżeli pracownik pracuje nie przez cały rok kalendarzowy, przysługuje mu urlop wypoczynkowy w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego w danym roku. Jeżeli pracujesz od początku roku do końca listopada, liczba dni urlopu będzie proporcjonalna do 11 miesięcy pracy, a nie 12.

Co do wypowiedzenia o tym, że "jeśli nie jesteś w okresie wypowiedzenia to pracodawca nie może wysłać cię na urlop bez twojego wniosku" - jest to prawda. Pracodawca nie może jednostronnie wysyłać pracownika na urlop, chyba że jest taka sytuacja opisana w przepisach (np. urlop w okresie wypowiedzenia). Referencja: art. 167 § 4 Kodeksu pracy.

Mam nadzieję, że wyjaśniło to Państwa wątpliwości.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

przesunięta granica
Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację? 25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej je...
Umorzenie grzywny.
Sąd na podstawie art. 25 pkt 1 kw zamienił mi grzywnę 500 zł na 40 godzin pracy społecznej w wymiarze 1 miesiąca. Czy mogę liczyć na umorzenie tej grzywny powołując się na fakt, że ten sam sąd 25 lat temu umieszczał mnie trzy razy na interwencji sądowo psychiatrycznej z powodu schizofrenii paranoidalnej?...
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...

Wyszukiwarka