Koniec umowy a zaległy urlop.

Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać
Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie musi i może dać ekwiwalent podstawa prawna?
anonim cytuj
27-10-2023
Ekwiwalent to wola pracodawcy.
Pamiętaj, że za ten rok należy Ci się tylko część urlopu.
tzn. jak część , nie 26 tylko 24 bo umowa do końca listopada o to chodzi ?

Tak. Proporcjonalnie. Ale jeśli nie jesteś w okresie wypowiedzenia to pracodawca nie może wysłać cię na urlop bez twojego wniosku. Od kiedy pracujesz w firmie?

anonim cytuj
27-10-2023
Zgodnie z Kodeksem pracy, jeżeli pracownik nie wykorzystał w całości przysługującego mu urlopu, ma prawo do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Jeżeli pracodawca nie przedłuża umowy, a pracownik ma niewykorzystane dni urlopu, powinien on otrzymać ekwiwalent pieniężny za te dni.
Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy, musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie musi i może dać ekwiwalent podstawa prawna?

Pracodawca ma obowiązek dać ekwiwalent za niewykorzystany urlop w przypadku zakończenia stosunku pracy. Odnosi się do tego art. 167 § 2 Kodeksu pracy.

tzn. jak część, nie 26 tylko 24 bo umowa do końca listopada o to chodzi?

Tak, jeżeli pracownik pracuje nie przez cały rok kalendarzowy, przysługuje mu urlop wypoczynkowy w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego w danym roku. Jeżeli pracujesz od początku roku do końca listopada, liczba dni urlopu będzie proporcjonalna do 11 miesięcy pracy, a nie 12.

Co do wypowiedzenia o tym, że "jeśli nie jesteś w okresie wypowiedzenia to pracodawca nie może wysłać cię na urlop bez twojego wniosku" - jest to prawda. Pracodawca nie może jednostronnie wysyłać pracownika na urlop, chyba że jest taka sytuacja opisana w przepisach (np. urlop w okresie wypowiedzenia). Referencja: art. 167 § 4 Kodeksu pracy.

Mam nadzieję, że wyjaśniło to Państwa wątpliwości.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...
Pozew o alimenty z zabezpieczeniem.
Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje....
odzież ochronna
Zna się tutaj ktoś na przepisach pracy? Chodzi o pobieranie odzieży ochronnej rękawic, kamizelek itp. Żeby cokolwiek wziąć trzeba przejść około 3km. Jak to się ma gdy jest cały czas robota i nie ma czasu iść? Mam to załatwiać po pracy? Przysługuje tylko po max 2 komplety...
Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...

Wyszukiwarka