Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.

Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?
anonim cytuj
21-03-2024
Dodam, że chodzi o alimenty. Ja jestem pełnoletnią powódką.

anonim cytuj
21-03-2024
Można aż do rozprawy . Z tym że sąd z urzędu zwraca tylko połowę opłaty bo pozew dostarczono pozwanemu. Dodatkowo pozwany może wystąpić o zwrot kosztów. I sąd wtedy orzeknie czy słusznie np. kto bardziej przegrywa. Dodatkowo warto podkreślić to najczęściej tylko formalność ale sąd bada takie cofnięcie. I gdyby doszedł np. że jedna strona była do tego zmuszona może kontynuować.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci....
jak odzyskać pieniądze za niewykonaną usługę
11 września 2021 rokumiałam ślub. W czerwcu 2020 podpisałam umowę z dekoratorka (ubiór sali i Kościoła). Przez ten czas dogrywalysmy szczegóły. Od 6 września 2021 próbowałam się z Panią skontaktować. Dzwoniłam i pisałam. Zero odzewu. 7 września 2021 (5dni przed ślubem) Pani napisała mi wiadomość że jest chora i nie wykona usługi i że odda zaliczkę. Była to jedna wiadomość. I dalej zero kontaktu pomimo dzwonienia. Po x razie oddzwonila i mąż powi...
Czy odebranie praw do dziecka zwalnia z płacenia alimentów?
Dzien dobry mam pytanie Ojciec dziecka ma odebrane prawa do syna zaraz po urodzeniu. Matka wychodzi za mąż i dziecko dostaje nazwisko męża. Czy biologiczny ojciec dziecka dalej jest zobowiązany łożyć na dziecko czy juz aktualny mąż który dał nazwisko ?...
problem z mechanikiem
Witam. Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto. Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...

Wyszukiwarka