Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.

Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?
anonim cytuj
21-03-2024
Dodam, że chodzi o alimenty. Ja jestem pełnoletnią powódką.

anonim cytuj
21-03-2024
Można aż do rozprawy . Z tym że sąd z urzędu zwraca tylko połowę opłaty bo pozew dostarczono pozwanemu. Dodatkowo pozwany może wystąpić o zwrot kosztów. I sąd wtedy orzeknie czy słusznie np. kto bardziej przegrywa. Dodatkowo warto podkreślić to najczęściej tylko formalność ale sąd bada takie cofnięcie. I gdyby doszedł np. że jedna strona była do tego zmuszona może kontynuować.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów?
Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?...
Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Witam. Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób. Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu. Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo. W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga. Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać. Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
Co zrobić gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów?
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne. Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...

Wyszukiwarka