Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.

Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?
anonim cytuj
21-03-2024
Dodam, że chodzi o alimenty. Ja jestem pełnoletnią powódką.

anonim cytuj
21-03-2024
Można aż do rozprawy . Z tym że sąd z urzędu zwraca tylko połowę opłaty bo pozew dostarczono pozwanemu. Dodatkowo pozwany może wystąpić o zwrot kosztów. I sąd wtedy orzeknie czy słusznie np. kto bardziej przegrywa. Dodatkowo warto podkreślić to najczęściej tylko formalność ale sąd bada takie cofnięcie. I gdyby doszedł np. że jedna strona była do tego zmuszona może kontynuować.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?
Niestety życie nie potoczyło mi się jakbym chciała i jestem zmuszona wrócić do mieszkania w którym mieszka moja rodzina. Jestem tam zameldowana lecz nie zamieszkuję już bardzo długo, (mieszkanie miasta). Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?...
Umowa zlecenie a komornik.
Proszę o poradę. Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto. Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna. To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę. Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem. Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku. Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to? Czy mogą zabrać jeśli do n...
Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znę...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Witam serdecznie, czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...

Wyszukiwarka