Oskarżony o kradzież.

Pracowałem prawie 3 lata na stacji paliw. Niedawno szefowa oskarżyła mnie i zmiennika o kradzież pieniędzy.
Nasza kradzież miała polegać na tym że z faktur które zostały wystawione dla klientów po pewnym czasie były poprawiane niby przez nas tak aby kasą nie trafiała do kasy kasjerów a kasy głównej ( każda transakcja trafia do lasy kasjerów a kasa główna to wszystko co wypłacaliśmy szefowej) oskarżyła nas że te pieniądze zabraliśmy my. Te faktury były rzeczywiście przez nas wystawiane za tankowanie. A później niby je zmienialiśmy aby te pieniądze się nie wyświetlały w saldzie dziennym.
Oskarżyła nas że przez 1,5 roku tak robiliśmy. Ja ze wystawiłem faktury i zmieniłem na kwotę ponad 200 tys. a kolega 80 tys. Faktury były zmieniane nie z naszych kont a z konta zakupy do którego miał każdy dostęp. Dodam że są kamery ale bardzo nie wyraźne a druga sprawa że można cofnąć się tylko o kilka dni i się kasuje wszystko...
Kolega się wyparł i odszedł. powiedział że ma to gdzieś... Mnie nastraszyli policją i znajomościami w prokuraturze. Że dzwonili do znajomego w prokuraturze i że on im powiedział że kilka lat za kratami mam jak w banku. Mam rodzinę i dzieci małe więc się przestraszyłem. Szefostwo powiedziało że jak się nie przyznam to załatwia tak w prokuraturze że pójdę siedzieć. A bałem się bo że tak powiem jak ktoś nie brał faktury na paliwo to się czasem pisało faktury dla kogoś kto potrzebuje. i oni o tym wiedzieli i to wykorzystali i straszyli że się nie pozbieram i parę lat posiedzę. Od razu mnie zmusili że aby tego nie zgłosili tego na policję o prokuraturę to muszę im dać zabezpieczenie. I jeszcze tego samego dnia mnie zmusili żebym pojechał z nimi do zaprzyjaźnionego notariusza i ustalili zabezpieczenie w 4 księdze. Oczywiście na całą kwotę moją i dopisali mi to kolegi oraz zrobili inwentaryzację itp. i wyszło prawie 300 tys.
Co ja mam robić? Do końca lutego zgodnie z zabezpieczeniem ma im oddać kwotę cała. Stracę cały majątek? Czy mogę coś działać? Mam jakieś szansę? Z tym notariuszem to byłem zastraszony i nie myślałem racjonalnie. Bałem się że mnie wsadzą i dzieci nie zobaczę...
anonim cytuj
06-11-2023
Przyznałeś się do czegoś czego nie zrobiłeś?

anonim cytuj
06-11-2023
No można tak powiedzieć... Znaczy inaczej... Wystawiałem faktury jak ktoś nie brał na inne osoby i brałem od nich za to kasę z litra. Wiem że to też jest przestępstwo. Nie myślałem racjonalnie...bałem się że mnie wsadzą a teraz stracę pewnie cały majątek.

anonim cytuj
06-11-2023
Co ty niby u tego "znajomego" notariusza podpisałeś, ale dokładnie.

anonim cytuj
06-11-2023
Gdyby głupota mogła latać, to byś właśnie okrążał 4 raz ziemię...
Tak naprawdę z wstępnego opisu za dużo to Ci zrobić nie mogą, bo nie ma na to żadnych dowodów (poza ich twierdzeniami, które mogą być linią obrony) skoro kamery monitoringu się same kasują, a zmiany były dokonywane z ogólnodostępnego konta kasowego. Równie dobrze mogli to robić właściciele. Straszyli Ciebie, że wystawiasz faktury bez pokrycia, ale skoro o tym wiedzieli to też popełnili przestępstwo, bo powinni to niezwłoczne zgłosić, dodatkowo to Oni jako firma są wystawcą faktury.

anonim cytuj
06-11-2023
Mówisz że za dużo zrobić nie mogą. To co mam robić teraz? U notariusza jest wpis w 4 księdze na zabezpieczeniu. Nie oddam to mnie zlicytuje. Co robić? Jak walczyć? Stracę cały dorobek życia

anonim cytuj
06-11-2023
Bardziej chodziło o to że za bardzo nic ci nie mogli zrobić i tylko ciebie straszyli. Ale ty popełniłeś największą głupie swojego życia i poszedłeś do notariusza.

anonim cytuj
06-11-2023
I co teraz mogę zrobić?

anonim cytuj
06-11-2023
Iść do porządnego adwokata. Potem iść na Policję i się przyznać do wszystkiego i powiedzieć że cię szantażowali.
Ty zapewne będziesz musiał powiedzieć komu sprzedawałeś FV itd., i za co pewnie też dostaniesz wyrok.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska dziecku.
Córka 10lat , podczas rozmowy przez kamerkę oznajmiła mi że za rok mama z nowym partnerem będzie brać ślub, powiedziałem że to super, na co córka że nie bo mama mi będzie chciała zmienić nazwisko a tego nie chce ... Nie mam ograniczonych praw Place alimenty. Czy jeśli się nie zgodzę to będzie i tak mogła je zmienić?...
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi? W sensie jaka kara? Karta przekazana za życia dobrowolnie. Dopiero dowiedziałem się , że to jest przestępstwo. Dodam że mam dwójkę starszych braci. Całą kwotę mam w domu....
Nieuczciwy i nekajacy właściciel mieszkania
Wynajmowałam mieszkanie. Dostałam wypowiedzenie z okresem miesięcznym, bo właściciel twierdził, że chce sprzedać mieszkanie. Umowa na czas nieokreślony. Ponieważ nie mogłam nic znaleść, przedłużał mi aneksami aż do 31.12.2019 r. W czerwcu 2019 spóźniłam się z opłatami tzn wpłaciłam tylko część, resztę uregulowałam w przeciągu 2 tygodni. Przy rozliczeniu właściciel oznajmił, że kaucja 900 zł przepada, bo spóźniłam się raz z opłatami. Ponieważ rozl...
RODO
Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR. Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy peł...

Wyszukiwarka