Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie zaprzeczyłem żeby były one niezgodne z prawem. Wysłali mnie na badania psychiatryczne, na które się nie stawiałem, ale w końcu doprowadzono mnie na nie siłą. Na długo przed badaniami sąd na wniosek prokuratury wyznaczył adwokata z urzędu gdyż uznali że wysoce prawdopodobna była i jest moja niepoczytalność.
W międzyczasie zgromadziłem mocne materiały dowodowe potwierdzające, że nie łamię prawa moimi wpisami.
Czy na tym etapie mogę jako podejrzany złożyć wniosek o zwykłe umorzenie ze względu na brak znamion czynu zabronionego? Jeżeli tak to gdzie należy go złożyć - do prokuratury? do sądu za pośrednictwem prokuratury? czy bezpośrednio do sądu?
Z twojej wypowiedzi wynika, że nie jesteś świadom, że wygłaszając określoną opinię publicznie można znieważyć kogoś również mówiąc prawdę. Być może z tego wynika cały twój problem. Nie jesteś represjonowany tylko nie dopuszczasz do siebie myśli że popełniłeś przestępstwo albo nie jesteś tego świadomy.
anonim cytuj
07-02-2024
Prokuratura złożyła wniosek o wyznaczenie adwokata z urzędu a sąd przychylił się do tego wniosku i nadał sprawie sygnaturę akt.
W ostatnich dniach uzyskałem materiał dowodowy potwierdzający moją niewinność.
Pytam się czy na tym etapie jako podejrzany mogę złożyć wniosek o umorzenie wraz z materiałem dowodowym? Jeżeli mogę to do kogo - do prokuratury? Do sądu za pośrednictwem prokuratury? Czy do sądu bezpośrednio?
anonim cytuj
07-02-2024
Nie istnieje coś takiego jak wniosek o umorzenie postępowania. Nie istnieje taki tryb w postępowaniu. Jak prokurator uzna, że jest brak znamion czynu zabronionego to umorzy postępowanie.
anonim cytuj
07-02-2024
Czyli jak mam dowody na niewinność to na tym etapie mam je dostarczyć do prokuratury? Do sądu za pośrednictwem prokuratury? Czy bezpośrednio do sądu? Sygnatura akt jest już w sądzie nadana.
anonim cytuj
07-02-2024
Do sądu zaznaczając sygnaturę akt. Co rozumiesz jako dowody na niewinność, bo może warto jednak powiedzieć o co chodzi abyś nie stracił bez sensu czasu i wyroku I instancji, być może warto już na tym etapie jednak skonsultować się z prawnikiem. Ponawiam… zniesławić publicznie można również mówiąc prawdę. Skoro nawet sąd i prokuratura ci sugeruje obrońcę z urzędu to coś musi być na rzeczy.
Witajcie,
Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
Witam,
mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).)
Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania
1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: