Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci

Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności. unikałem tych kar więc został unieważniony mój paszport. dodam że te kary są stare jedna z 2011 druga 2012 roku. jaką mam szanse na powodzenie i ile to trwa. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2025
Nie zrobisz „wyroku łącznego” z zastępczych kar pozbawienia wolności. Wyrok łączny (art. 85–92 k.k.) łączy kary zasadnicze orzeczone wyrokami za przestępstwa, a nie kary powstałe z zamiany w wykonaniu (KKW).

chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny … a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności

Właściwa ścieżka to wniosek do sądu wykonawczego o wstrzymanie wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności i podjęcie wykonywania niewykonanej części kary ograniczenia wolności. Podstawa: art. 65 § 5–6 k.k.w. (zamiana i możliwość „powrotu” do ograniczenia wolności, gdy są realne warunki wykonania). Dołącz deklarację gotowości, harmonogram prac, wskazanie miejsca wykonywania, dotychczasowe zaliczenia. Wniosek składasz do sądu, który zamienił karę albo do sądu I instancji właściwego do wykonania orzeczenia (art. 3 § 1 k.k.w.).

Jeśli chcesz „łączności”, to wyłącznie po uprzednim uchyleniu zamiany i powrocie do kar ograniczenia wolności można rozważyć wyrok łączny tych kar, ale tylko gdy spełniona jest przesłanka z art. 85 § 1 k.k. (wszystkie czyny popełnione przed pierwszym prawomocnym wyrokiem; łączy się kary tego samego rodzaju lub wg art. 87 k.k.).

Sprawdź jeszcze, czy nie doszło do przedawnienia wykonania kary (art. 103–106 k.k.). Terminy biegu mogą być przerywane lub zawieszane przez czynności egzekucyjne, ukrywanie się, list gończy itp., więc kluczowe są akta wykonawcze.

Dodatkowe dźwignie, jeśli „powrót” nie przejdzie: wniosek o odroczenie lub przerwę w wykonaniu zastępczej kary pozbawienia wolności z przyczyn z art. 151, 153 k.k.w. (np. szczególne względy rodzinne, zdrowotne).

anonim cytuj
21-08-2025

Sugerowane Tematy

Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....
Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...

Wyszukiwarka