Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci

Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności. unikałem tych kar więc został unieważniony mój paszport. dodam że te kary są stare jedna z 2011 druga 2012 roku. jaką mam szanse na powodzenie i ile to trwa. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2025
Nie zrobisz „wyroku łącznego” z zastępczych kar pozbawienia wolności. Wyrok łączny (art. 85–92 k.k.) łączy kary zasadnicze orzeczone wyrokami za przestępstwa, a nie kary powstałe z zamiany w wykonaniu (KKW).

chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny … a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności

Właściwa ścieżka to wniosek do sądu wykonawczego o wstrzymanie wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności i podjęcie wykonywania niewykonanej części kary ograniczenia wolności. Podstawa: art. 65 § 5–6 k.k.w. (zamiana i możliwość „powrotu” do ograniczenia wolności, gdy są realne warunki wykonania). Dołącz deklarację gotowości, harmonogram prac, wskazanie miejsca wykonywania, dotychczasowe zaliczenia. Wniosek składasz do sądu, który zamienił karę albo do sądu I instancji właściwego do wykonania orzeczenia (art. 3 § 1 k.k.w.).

Jeśli chcesz „łączności”, to wyłącznie po uprzednim uchyleniu zamiany i powrocie do kar ograniczenia wolności można rozważyć wyrok łączny tych kar, ale tylko gdy spełniona jest przesłanka z art. 85 § 1 k.k. (wszystkie czyny popełnione przed pierwszym prawomocnym wyrokiem; łączy się kary tego samego rodzaju lub wg art. 87 k.k.).

Sprawdź jeszcze, czy nie doszło do przedawnienia wykonania kary (art. 103–106 k.k.). Terminy biegu mogą być przerywane lub zawieszane przez czynności egzekucyjne, ukrywanie się, list gończy itp., więc kluczowe są akta wykonawcze.

Dodatkowe dźwignie, jeśli „powrót” nie przejdzie: wniosek o odroczenie lub przerwę w wykonaniu zastępczej kary pozbawienia wolności z przyczyn z art. 151, 153 k.k.w. (np. szczególne względy rodzinne, zdrowotne).
-1  
anonim cytuj
21-08-2025
555IsApHhov

anonim cytuj
06-05-2026
-1 OR 5*5=25 --

anonim cytuj
06-05-2026
-1 OR 5*5=25

anonim cytuj
06-05-2026
-1' OR 5*5=25 --

anonim cytuj
06-05-2026
-1" OR 5*5=25 --

anonim cytuj
06-05-2026
-1' OR 5*5=25 or '7ejrsuon'='

anonim cytuj
06-05-2026
-1" OR 5*5=25 or "M0JP8io0"="

anonim cytuj
06-05-2026
555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)

anonim cytuj
06-05-2026

Sugerowane Tematy

Testament, zmiana nazwiska
Witam, proszę o pomoc, babcia sporządziła testament, w którym widnieje ja z nazwiskiem przed rozwodem. Jest szansa na zmianę tego nazwiska w testamencie na moje panieńskie? ...
Dług
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne względem mojej osoby i moje pytanie jest następujące, od kiedy liczyć czas przedawnienia długu. Od dnia zasądzenia długów, czy od dnia umorzenia postępowania egzekucyjnego?...
Sprawa spadkowa
Witam Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi . Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy . Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został o...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Moje pytanie dotyczy alimentów dla córki. Były mąż nigdy nie interesował się córkami. Rozwiedliśmy się, kiedy miały 3 a druga 5 lat. Teraz to dorosłe kobiety. Jedna skończyła studia i z automatu przestała dostawać swoje 300 zł alimentów. Druga studiuje, ma teraz 21 lat. Starała się o dofinansowanie unijne, a warunkiem było założenie firmy. Ma więc firmę i sporadyczne dochody. Ponadto szuka pracy. Moje pytanie tego właśnie dotyczy: - czy alimenty...

Wyszukiwarka