Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci

Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności. unikałem tych kar więc został unieważniony mój paszport. dodam że te kary są stare jedna z 2011 druga 2012 roku. jaką mam szanse na powodzenie i ile to trwa. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2025
Nie zrobisz „wyroku łącznego” z zastępczych kar pozbawienia wolności. Wyrok łączny (art. 85–92 k.k.) łączy kary zasadnicze orzeczone wyrokami za przestępstwa, a nie kary powstałe z zamiany w wykonaniu (KKW).

chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny … a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności

Właściwa ścieżka to wniosek do sądu wykonawczego o wstrzymanie wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności i podjęcie wykonywania niewykonanej części kary ograniczenia wolności. Podstawa: art. 65 § 5–6 k.k.w. (zamiana i możliwość „powrotu” do ograniczenia wolności, gdy są realne warunki wykonania). Dołącz deklarację gotowości, harmonogram prac, wskazanie miejsca wykonywania, dotychczasowe zaliczenia. Wniosek składasz do sądu, który zamienił karę albo do sądu I instancji właściwego do wykonania orzeczenia (art. 3 § 1 k.k.w.).

Jeśli chcesz „łączności”, to wyłącznie po uprzednim uchyleniu zamiany i powrocie do kar ograniczenia wolności można rozważyć wyrok łączny tych kar, ale tylko gdy spełniona jest przesłanka z art. 85 § 1 k.k. (wszystkie czyny popełnione przed pierwszym prawomocnym wyrokiem; łączy się kary tego samego rodzaju lub wg art. 87 k.k.).

Sprawdź jeszcze, czy nie doszło do przedawnienia wykonania kary (art. 103–106 k.k.). Terminy biegu mogą być przerywane lub zawieszane przez czynności egzekucyjne, ukrywanie się, list gończy itp., więc kluczowe są akta wykonawcze.

Dodatkowe dźwignie, jeśli „powrót” nie przejdzie: wniosek o odroczenie lub przerwę w wykonaniu zastępczej kary pozbawienia wolności z przyczyn z art. 151, 153 k.k.w. (np. szczególne względy rodzinne, zdrowotne).

anonim cytuj
21-08-2025

Sugerowane Tematy

Urlop.
Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam....
Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
spadek, zachowek, scheda spadkowa
Witam czy jesli Majatek mojego ojca opiewa na 1000000 i ma trojke dzieci. Ja otrzymalem dom z dzialka i budynkami gospodarczymi o wartosci 500000 bez wylaczenia ze schedy spadkowej.Kazdy z reszty rodzenstwa otrzymal w gotowce i dzialkach po 250000 z wylaczeniem ze schedy spadkowej. Czy dwojga z rodzenstwa moze wymagac jakiegos zachowku ode mnie ?...

Wyszukiwarka