Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci

Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności. unikałem tych kar więc został unieważniony mój paszport. dodam że te kary są stare jedna z 2011 druga 2012 roku. jaką mam szanse na powodzenie i ile to trwa. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2025
Nie zrobisz „wyroku łącznego” z zastępczych kar pozbawienia wolności. Wyrok łączny (art. 85–92 k.k.) łączy kary zasadnicze orzeczone wyrokami za przestępstwa, a nie kary powstałe z zamiany w wykonaniu (KKW).

chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny … a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności

Właściwa ścieżka to wniosek do sądu wykonawczego o wstrzymanie wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności i podjęcie wykonywania niewykonanej części kary ograniczenia wolności. Podstawa: art. 65 § 5–6 k.k.w. (zamiana i możliwość „powrotu” do ograniczenia wolności, gdy są realne warunki wykonania). Dołącz deklarację gotowości, harmonogram prac, wskazanie miejsca wykonywania, dotychczasowe zaliczenia. Wniosek składasz do sądu, który zamienił karę albo do sądu I instancji właściwego do wykonania orzeczenia (art. 3 § 1 k.k.w.).

Jeśli chcesz „łączności”, to wyłącznie po uprzednim uchyleniu zamiany i powrocie do kar ograniczenia wolności można rozważyć wyrok łączny tych kar, ale tylko gdy spełniona jest przesłanka z art. 85 § 1 k.k. (wszystkie czyny popełnione przed pierwszym prawomocnym wyrokiem; łączy się kary tego samego rodzaju lub wg art. 87 k.k.).

Sprawdź jeszcze, czy nie doszło do przedawnienia wykonania kary (art. 103–106 k.k.). Terminy biegu mogą być przerywane lub zawieszane przez czynności egzekucyjne, ukrywanie się, list gończy itp., więc kluczowe są akta wykonawcze.

Dodatkowe dźwignie, jeśli „powrót” nie przejdzie: wniosek o odroczenie lub przerwę w wykonaniu zastępczej kary pozbawienia wolności z przyczyn z art. 151, 153 k.k.w. (np. szczególne względy rodzinne, zdrowotne).

anonim cytuj
21-08-2025

Sugerowane Tematy

problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Umowa dożywocia, czyli mieszkanie w zamian za opiekę.
Witam mam takie pytanie opiekuję się osobą, która nie ma rodziny osoba ta chce mi przepisać swój dom w zamian za tą opiekę. Jak to najlepiej załatwić?...
Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...
Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?
Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?...

Wyszukiwarka