Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci

Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności. unikałem tych kar więc został unieważniony mój paszport. dodam że te kary są stare jedna z 2011 druga 2012 roku. jaką mam szanse na powodzenie i ile to trwa. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2025
Nie zrobisz „wyroku łącznego” z zastępczych kar pozbawienia wolności. Wyrok łączny (art. 85–92 k.k.) łączy kary zasadnicze orzeczone wyrokami za przestępstwa, a nie kary powstałe z zamiany w wykonaniu (KKW).

chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny … a co za tym idzie powrócić do kar ograniczenia wolności

Właściwa ścieżka to wniosek do sądu wykonawczego o wstrzymanie wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności i podjęcie wykonywania niewykonanej części kary ograniczenia wolności. Podstawa: art. 65 § 5–6 k.k.w. (zamiana i możliwość „powrotu” do ograniczenia wolności, gdy są realne warunki wykonania). Dołącz deklarację gotowości, harmonogram prac, wskazanie miejsca wykonywania, dotychczasowe zaliczenia. Wniosek składasz do sądu, który zamienił karę albo do sądu I instancji właściwego do wykonania orzeczenia (art. 3 § 1 k.k.w.).

Jeśli chcesz „łączności”, to wyłącznie po uprzednim uchyleniu zamiany i powrocie do kar ograniczenia wolności można rozważyć wyrok łączny tych kar, ale tylko gdy spełniona jest przesłanka z art. 85 § 1 k.k. (wszystkie czyny popełnione przed pierwszym prawomocnym wyrokiem; łączy się kary tego samego rodzaju lub wg art. 87 k.k.).

Sprawdź jeszcze, czy nie doszło do przedawnienia wykonania kary (art. 103–106 k.k.). Terminy biegu mogą być przerywane lub zawieszane przez czynności egzekucyjne, ukrywanie się, list gończy itp., więc kluczowe są akta wykonawcze.

Dodatkowe dźwignie, jeśli „powrót” nie przejdzie: wniosek o odroczenie lub przerwę w wykonaniu zastępczej kary pozbawienia wolności z przyczyn z art. 151, 153 k.k.w. (np. szczególne względy rodzinne, zdrowotne).

anonim cytuj
21-08-2025

Sugerowane Tematy

Uciążliwe psy sąsiada.
Witam mieszkam w bloku, bezczelna sąsiadka dzień w dzień zostawia 2 psy w domu i ujadają ze nie da się wytrzymać od rana do nocy dzień w dzień. Żadne uwagi nie skutkują ma wszystkich mieszkańców w dupie. Co można zrobić z takimi delikwentami?...
Zakaz wykonywania zawodu liczy się od wydania wyroku czy od uprawomocnienia go?
Witam. Znajomy miał wyrok za przekroczenie uprawnień oraz zakaz wykonywania zawodu na okres pięciu lat. Wyrok był z czerwca 2017, natomiast uprawomocnił się w styczniu 2018. Od której daty należy liczyć te pięć lat zakazu wykonywania zawodu? Z dobry dziękuję za odpowiedź ...
Co z mieszkaniem po śmierci męża?
Mój mąż ma dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa, jego żona zmarła. Po żonie odziedziczył mieszkanie, w którym mieszkamy. Nie mamy wspólnych dzieci. Czy w przypadku jego śmierci będę dziedziczyła to mieszkanie czy tylko jego dzieci?...
ojciec dziecka nie uznał ojcostwa
Witam mam pytanko czy jeżeli ojciec dziecka nie uznał ojcostwa (sprawa w sądzie jest pod koniec listopada) to czy muszę go informować co jest u córki jego słynny tekst to "jak tam xxx" i na tym się kończy nie odwiedza nie loży na dziecko czy muszę mu odpowiadać na takie pytania? Przed chwilą się pytał czy podam mu pilnie datę urodzenia jak wydusilam na co chce to powiedział że tatuaż chce zrobić z datą urodzin po czym mu powiedziałam że...

Wyszukiwarka