Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego?
Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego, jeśli wierzyciel telefonicznie i mailowo prosił dłużnika o czas do namysłu ws. przygotowanej przez dłużnika i wstępnie uzgodnionej ustnie ugody dot. spłaty zadłużenia, byli w kontakcie a równocześnie za plecami dłużnika, uzyskał zaocznie tytuł egzekucyjny i ściągnął dług komornikiem?
Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie ...
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe
Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji
Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...
Chcielibyśmy złożyć do Sądu wniosek o nabycie posiadłości przez zasiedzenie. Wg. wzoru pisma, który otrzymaliśmy w Sądzie - do wniosku należy załączyć m.in.: mapkę nieruchomości, odpis z księgi wieczystej, wypis z rejestru gruntów itp. Niestety tak w Starostwie Powiatowym jak i w Urzędzie Gminy przekazano Nam, że jako osoby nie będące właścicielami posiadłości na papierze, nie możemy uzyskać takich dokumentów.
Co w takiej sytuacji? Jak uzyskać w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: