Przyspieszenie terminu rozprawy rozwodowej.

Witam, czy jest tu ktoś kto może doradzić. Jestem w trakcie rozwodu, mąż złożył wniosek o moje ubezwłasnowolnienie w sądzie w Warszawie, sąd w Warszawie przeniósł sprawę do Gdańska ( moje miejsce zamieszkania ) mąż się od tego odwołał - aktualnie sprawa utknęła w sądzie apelacyjnym w Warszawie. Czy da się jakoś poprosić sąd ( napisać wniosek ) o przyspieszenie ?? Chciałabym już mieć ten rozwód za sobą (przeszłam badania że jestem zdrowa psychicznie ).
Proszę o poradę co mogę zrobić.
anonim cytuj
10-08-2023
Można napisać wniosek o przyspieszenie rozpoznania sprawy. Można też złożyć skargę na przewlekłość postępowania. Lepiej zacząć od tego pierwszego.

anonim cytuj
10-08-2023
Można napisać wniosek o przyspieszenie rozpoznania sprawy. Można też złożyć skargę na przewlekłość postępowania. Lepiej zacząć od tego pierwszego.

Poprosili o uzupełnienie powodu przyspieszenia . Czy wystarczy, że napiszę, iż bez tego nie dostanę rozwodu oraz że posiadam opinie o moim stanie psychicznym wystawioną przez biegłego sadowego ? Czy ktoś może poradzić jak to opisać?

anonim cytuj
10-08-2023
Trzeba po prostu opisać sytuację. Zwięźle i konkretnie. Przedstawić to tak jak nam tu Pani przedstawiła. Nie ma konkretnego wzoru.

anonim cytuj
10-08-2023
Trzeba po prostu opisać sytuację. Zwięźle i konkretnie. Przedstawić to tak jak nam tu Pani przedstawiła. Nie ma konkretnego wzoru.

Bardzo dziękuję, zacznę od wniosku.

anonim cytuj
10-08-2023
Witam, czy jest tu ktoś kto może doradzić. Jestem w trakcie rozwodu, mąż złożył wniosek o moje ubezwłasnowolnienie w sądzie w Warszawie, sąd w Warszawie przeniósł sprawę do Gdańska ( moje miejsce zamieszkania ) mąż się od tego odwołał - aktualnie sprawa utknęła w sądzie apelacyjnym w Warszawie. Czy da się jakoś poprosić sąd ( napisać wniosek ) o przyspieszenie ?? Chciałabym już mieć ten rozwód za sobą (przeszłam badania że jestem zdrowa psychicznie ).

Tak, w polskim systemie prawnym istnieje możliwość wystąpienia z wnioskiem o przyspieszenie rozpoznania sprawy. Wniosek taki powinien zawierać uzasadnienie, dlaczego chce się przyspieszenia procedury sądowej. W przypadku opóźnień w postępowaniu, które mają wpływ na prawa i interesy strony, można również złożyć skargę na przewlekłość postępowania na podstawie art. 13 ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa.

Poprosili o uzupełnienie powodu przyspieszenia . Czy wystarczy, że napiszę, iż bez tego nie dostanę rozwodu oraz że posiadam opinie o moim stanie psychicznym wystawioną przez biegłego sadowego ? Czy ktoś może poradzić jak to opisać?

Tak, wskazanie konkretnych okoliczności wpływających na konieczność przyspieszenia postępowania jest kluczowe. W przypadku wniosku o przyspieszenie, warto odnieść się do przyczyn opóźnienia oraz do negatywnych konsekwencji dla Pani wynikających z opóźnienia, w tym braku możliwości zakończenia postępowania rozwodowego. Opinia biegłego sądowego potwierdzająca Pański stan psychiczny może być ważnym argumentem, szczególnie jeśli była jednym z powodów wniosku o ubezwłasnowolnienie.

To prawda. Najważniejsze jest, aby w sposób przejrzysty przedstawić sądowi okoliczności sprawy i uzasadnienie, dlaczego przyspieszenie postępowania jest konieczne. Odniesienie się do kluczowych faktów, takich jak wniosek męża o ubezwłasnowolnienie czy opinia biegłego sądowego, z pewnością wzmocni argumentację.

anonim cytuj
11-08-2023
Chciałabym jeszcze spytać, czy przy składaniu takiego wniosku powinnam dołączyć kopię opinii biegłego sądowego o moim stanie psychicznym? Czy wystarczy, jeśli odniosę się do niej w treści wniosku, a sama opinia jest już w aktach sądowych? Mam obawę, że brak tej opinii w załączniku może osłabić moją pozycję. Czy może ktoś doradzić w tej kwestii?

anonim cytuj
11-08-2023
Chciałabym jeszcze spytać, czy przy składaniu takiego wniosku powinnam dołączyć kopię opinii biegłego sądowego o moim stanie psychicznym? Czy wystarczy, jeśli odniosę się do niej w treści wniosku, a sama opinia jest już w aktach sądowych? Mam obawę, że brak tej opinii w załączniku może osłabić moją pozycję. Czy może ktoś doradzić w tej kwestii?

Jeśli opinia biegłego sądowego została już wcześniej złożona w sądzie i jest częścią akt sprawy, teoretycznie nie ma konieczności dołączania jej ponownie. Niemniej jednak, aby wzmocnić argumentację i ułatwić sądowi rozpatrywanie wniosku, warto załączyć kopię tej opinii. Dodatkowo, w treści wniosku warto odnieść się do tej opinii i podkreślić jej znaczenie w kontekście wniosku o przyspieszenie postępowania. W ten sposób eliminuje się ryzyko, że sąd nie weźmie pod uwagę tego dokumentu podczas rozpatrywania wniosku.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
1-miesięczny okres wypowiedzenia.
Proszę o pomoc. Kiedy zacznie się 3 miesięczny okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, dla osoby zatrudnionej 16.06.21 chodzi mi o to kiedy jest ostatni moment, żeby złożyć wypowiedzenie zachowując 1-miesięczny okres wypowiedzenia....
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Jestem po rozwodzie, alimenty zostały zabezpieczone w kwietniu, jednak dziecku nie została przelana nawet złotówka. Mamy październik. Gdzie to zgłosić? Czy można od razu do prokuratury? Funduszu?...

Wyszukiwarka