Blokada bankowa.

Dzień dobry,
W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję do złożenia zeznań, w których potwierdziliśmy, iż przelew był prawidłowy, a żona mnie nie okradła. Dzisiaj odebrałem pismo z prokuratury, iż sprawa jest umorzona i nie widzą znamion przestępstwa. Żona zadzwoniła do swojego banku, ale odmówili zniesienia blokady, gdyż nie otrzymali pisma z prokuratury i nie jest dla nich wystarczającym przesłanie im pisma, które my otrzymaliśmy, gdyż twierdzą, że muszą je otrzymać bezpośrednio z sądu/prokuratury. Prokuratura odmawia wysłania pisma do banku, gdyż bank jest jest stroną postępowania.
1) Co w takiej sytuacji możemy zrobić aby odblokowano nasze środki?
2) Czy możemy pozwać bank za blokowanie naszych środków przez blisko pół roku?
anonim cytuj
18-08-2023
Dzień dobry,
W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję do złożenia zeznań, w których potwierdziliśmy, iż przelew był prawidłowy, a żona mnie nie okradła. Dzisiaj odebrałem pismo z prokuratury, iż sprawa jest umorzona i nie widzą znamion przestępstwa. Żona zadzwoniła do swojego banku, ale odmówili zniesienia blokady, gdyż nie otrzymali pisma z prokuratury i nie jest dla nich wystarczającym przesłanie im pisma, które my otrzymaliśmy, gdyż twierdzą, że muszą je otrzymać bezpośrednio z sądu/prokuratury. Prokuratura odmawia wysłania pisma do banku, gdyż bank jest jest stroną postępowania.

Idźcie do najbliższego oddziału swojego banku i wyjaśnijcie sprawę. Na infolinii takiej sprawy wam nikt nie załatwi.

anonim cytuj
18-08-2023

Czy uznano środki w umorzonym postępowaniu za dowody rzeczowe? To wydaje się jedyną możliwością, że takie postanowienie wydano, dlatego środki są cały czas zablokowane.
Najlepiej jak zadzwonicie Państwo do prokuratury (Pan, bo jest Pan pokrzywdzonym), umówicie się na czytanie akt i zobaczycie jakie postanowienia były wydawane w związku z blokadą środków, porobicie Państwo zdjęcia tych postanowień i wtedy można pomyśleć co dalej. Środki mogły być uznane za dowód rzeczowy (szczególnie po nowelizacji kpk) i w związku z tym żeby były zwrócone prokurator musi wydać postanowienie (art. 230 par. 1 kpk). Tak czy inaczej najpierw trzeba iść do prokuratury na czytanie akt i reszta jak wyżej.
W międzyczasie można złożyć w banku reklamację.

anonim cytuj
18-08-2023
W kontekście twojej sytuacji i związanych z nią problemów:

Aby odblokować środki, sugeruję, by w pierwszej kolejności złożyć oficjalną reklamację w banku ING dotyczącą niewłaściwej blokady środków. W reklamacji należy załączyć kopię pisma z prokuratury potwierdzającego umorzenie postępowania. Mimo że bank twierdzi, że musi otrzymać pismo bezpośrednio od prokuratury, dobrze jest podjąć próbę załatwienia sprawy tą drogą, ponieważ każdy bank ma obowiązek odpowiedzieć na złożoną reklamację w określonym terminie (zgodnie z art. 7 ust. 1 Ustawy o rozpatrywaniu reklamacji przez podmioty rynku finansowego i o Rzeczniku Finansowym).

Jeśli chodzi o ewentualne pozwienie banku za blokowanie środków, istnieje możliwość podjęcia działań prawnych w oparciu o naruszenie praw konsumenta. W szczególności można podnieść kwestię, że bank nie działał w dobrej wierze i naruszył standardy świadczenia usług bankowych. Jeżeli postanowisz podjąć takie kroki, warto wcześniej skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie bankowym i konsumenckim.

Dlatego sugeruję podjęcie następujących działań:

Złożenie oficjalnej reklamacji w banku w celu odblokowania środków.
W przypadku negatywnej odpowiedzi lub braku reakcji ze strony banku, warto rozważyć podjęcie działań prawnych w celu dochodzenia swoich praw. Zanim jednak podjąłbyś decyzję o wszczęciu postępowania sądowego, warto rozważyć mediację lub inne formy pozasądowego rozwiązywania sporów, które mogą okazać się bardziej efektywne i mniej kosztowne.
Mam nadzieję, że powyższe informacje pomogą Ci w rozwiązaniu Twojego problemu.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile pracodawca płaci za zwolnienie lekarskie?
Po okresie próbnym podpisałem umowę o pracę na rok. Niestety los chciał że wylądowałem na chorobowym i teraz pracodawca nie chce zapłacić chorobowego, bo jak twierdzi to już ZUS musi zapłacić, a z tego co wyczytałem w Internecie za pierwsze 30 dni płaci pracodawca. Jak to wygląda naprawdę?...
Skarga na adwokata.
Chcialbym zlozyc skarge na adwokata za nieuzasadnione wypowiedzenie pelnomocnictwa. Zaplacilem za calosc ponad 11 lat temu za sprawe o podzial czesci wspolnych to jest suteren i poddasza w budynku. Posiadam emaile w ktorych adwokat domaga sie oplaty w calosci bo inaczej nie podejmie sie tej sprawy. Na dzien dzisiejszy sprawa poszla do Sadu Okregowego poniewaz zlozylem pismo odwolawcze od postanowienia wstepnego a moj adwokat zlozyl wypowiedzenie...
Uszkodzenie wypożyczonego pojazdu.
Proszę o pomoc, wypożyczyłem skuter wodny, którym podczas użytkowania wjechałem na mieliznę. Elementy silnika i napędowe zassały kamieni i mułu i skuter nie chciał odpalić. Wpłynięcie na mieliznę oczywiście nie było celowe, z uwagi na niski stan jeziora nie wiedziałem że jest tam tak płytko. Nie mam patentu na korzystanie z tego typu pojazdów. Po całym zajściu spisaliśmy oświadczenie, że pokryję koszty naprawy. Proszę o informację czy wypożycza...
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci....

Wyszukiwarka