Zwolnienie z pracy w dobie pandemii

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia przeze mnie (pracownika) dokumentu bez tego podpisu?
anonim cytuj
13-11-2020
Może Pani wysłać starym, dobrym poleconym, jest skuteczne z chwilą kiedy pracodawca miał możliwość zapoznać się

anonim cytuj
13-11-2020
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że mam wysłać to na adres firmy? Tylko tutaj pojawia się problem, ponieważ nie wiem kiedy pracodawca się z tym zapozna - obecnie czynny jest tylko sekretariat w określone dni, a cała firma pracuje zdalnie. Co jeśli pracodawca będzie mógł dopiero odebrać korespondencję w grudniu? (Wypowiedzenie muszę złożyć do końca listopada)

anonim cytuj
13-11-2020
Liczy się data doręczenia np. do sekretariatu.

anonim cytuj
13-11-2020
Jak nie odebrali to, liczy się dzień po awizowaniu przez pocztę, bo oświadczenie woli jest skuteczne z chwilą kiedy adresat MÓGŁ się z nim zapoznać

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Umowa B2B - rozwiązanie umowy.
Witam, Byłem zatrudniony na umowie B2B w ramach której świadczyłem usługi doradcze dla innej firmy. Umowa skończyła się z dniem 31.06.2023, jednak po jej trwaniu wspólnie ustaliliśmy że będziemy ją przedłużać (słownie, posiadam screenshot rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej jak codziennie dojeżdżam do biura) Świadczyłem usługi do 14.07 wtedy też z mojej strony pojawiła się inna opcja zatrudnienia bardziej dochodowego. Wystawi...
zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Rezygnacja z kupna działki budowlanej.
Dzień dobry, zdecydowałem się na kupno działki budowlanej. Z właścicielem działki ustaliliśmy już cenę. Mieliśmy też ustalony termin podpisania umowy notarialnej. Wszystko było w zasadzie gotowe. Niestety z przyczyn osobistych musiałem zrezygnować z kupna tej działki. Właściciel grozi mi sądem za to, że zrezygnowałem, a się "umawialiśmy" i że przeze mnie "stracił ponad tydzień czasu". Czy w związku z tym, właściciel będzie mia...
Zawieszenie działalności a umowa B2B?
Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?...

Wyszukiwarka