Wywiad środowiskowy po zabraniu praw rodzicielskich.

Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?
anonim cytuj
19-10-2023
Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest). Pytania typowe gdzie pracujesz, ile zarabiasz jak mieszkacie jak wyglądają kontakty z 2 rodzicem, jakie masz wykształcenie, opisanie całej sytuacji, stan zdrowia dziecka i twój. Takie ogólne pytanie.

anonim cytuj
19-10-2023
U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy. Tak, zazwyczaj przy pozbawieniu władzy jest wywiad u obojga rodziców.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?

Wywiad środowiskowy ma kluczowe znaczenie w postępowaniach dotyczących ograniczenia, zawieszenia lub pozbawienia praw rodzicielskich. Pozwala na zgromadzenie informacji o sytuacji dziecka oraz warunkach jego wychowania i opieki w rodzinie. Na podstawie art. 109 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.) sąd może zlecić przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.

Polega to na zebraniu informacji dotyczących warunków życia i wychowania dziecka, zdolności opiekuńczych rodziców oraz innych istotnych okoliczności mających wpływ na dobro dziecka.

Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest).

Tak, kurator sądowy jest odpowiedzialny za przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Na podstawie zebranych informacji sporządza raport, który jest przedstawiany sądowi. Zgodnie z art. 109 § 2 K.r.o., kurator przedstawia sądowi wnioski dotyczące dalszego postępowania w sprawie.

U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy.

To zrozumiałe, ponieważ to kurator sądowy jest zobowiązany do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego w takich sprawach. Dzielnicowy może być zaangażowany w inne czynności w kontekście sprawy, ale głównym wykonawcą wywiadu jest kurator sądowy.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Reklamacja produktu.
Witam, 24.08.2023 - kupiłem nowy akumulator do kampera 30.09.2023 - oddałem go do sklepu na gwarancji, bo się rozładowywał bardzo szybko. Pracownik sklepu powiedział, że musi on go wysłać do producenta i zazwyczaj trwa to tydzień (tutaj wykonałem kilka telefonów prosząc o informacje i pracownik mówił zawsze, że producent tak długo zwleka) 11.10.2023 - pracownik sklepu napisał SMSa, że nagle potrzebuje zdjęcie karty gwarancyjnej i paragonu. W ...
ZUS żąda oddania renty po mężu.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Nieuczciwy handlarz samochodowy.
Witajcie, mój problem polega na tym że chciałem kupić auto z zagranicy od handlarza z ogłoszenia internetowego. Pojechałem zobaczyłem, po wstępnych oględzinach byłem zainteresowany, auto było sprawne oprócz silnika wycieraczek, handlarz zaproponował, że to naprawi a także w okazyjnej cenie zrobi serwis tego auta (rozrząd, filtry itp.) Zgodziłem się, zapłaciłem 500zl zaliczki, a handlarz pokwitował jej odbiór na piśmie. Umówiliśmy się ze jeśli sam...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...

Wyszukiwarka