Wywiad środowiskowy po zabraniu praw rodzicielskich.

Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?
anonim cytuj
19-10-2023
Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest). Pytania typowe gdzie pracujesz, ile zarabiasz jak mieszkacie jak wyglądają kontakty z 2 rodzicem, jakie masz wykształcenie, opisanie całej sytuacji, stan zdrowia dziecka i twój. Takie ogólne pytanie.

anonim cytuj
19-10-2023
U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy. Tak, zazwyczaj przy pozbawieniu władzy jest wywiad u obojga rodziców.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?

Wywiad środowiskowy ma kluczowe znaczenie w postępowaniach dotyczących ograniczenia, zawieszenia lub pozbawienia praw rodzicielskich. Pozwala na zgromadzenie informacji o sytuacji dziecka oraz warunkach jego wychowania i opieki w rodzinie. Na podstawie art. 109 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.) sąd może zlecić przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.

Polega to na zebraniu informacji dotyczących warunków życia i wychowania dziecka, zdolności opiekuńczych rodziców oraz innych istotnych okoliczności mających wpływ na dobro dziecka.

Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest).

Tak, kurator sądowy jest odpowiedzialny za przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Na podstawie zebranych informacji sporządza raport, który jest przedstawiany sądowi. Zgodnie z art. 109 § 2 K.r.o., kurator przedstawia sądowi wnioski dotyczące dalszego postępowania w sprawie.

U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy.

To zrozumiałe, ponieważ to kurator sądowy jest zobowiązany do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego w takich sprawach. Dzielnicowy może być zaangażowany w inne czynności w kontekście sprawy, ale głównym wykonawcą wywiadu jest kurator sądowy.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy moge starać się o alimenty od rodziców?
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....
Niewypłacenie pensji w terminie.
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?...
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...

Wyszukiwarka