Wywiad środowiskowy po zabraniu praw rodzicielskich.

Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?
anonim cytuj
19-10-2023
Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest). Pytania typowe gdzie pracujesz, ile zarabiasz jak mieszkacie jak wyglądają kontakty z 2 rodzicem, jakie masz wykształcenie, opisanie całej sytuacji, stan zdrowia dziecka i twój. Takie ogólne pytanie.

anonim cytuj
19-10-2023
U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy. Tak, zazwyczaj przy pozbawieniu władzy jest wywiad u obojga rodziców.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?

Wywiad środowiskowy ma kluczowe znaczenie w postępowaniach dotyczących ograniczenia, zawieszenia lub pozbawienia praw rodzicielskich. Pozwala na zgromadzenie informacji o sytuacji dziecka oraz warunkach jego wychowania i opieki w rodzinie. Na podstawie art. 109 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.) sąd może zlecić przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.

Polega to na zebraniu informacji dotyczących warunków życia i wychowania dziecka, zdolności opiekuńczych rodziców oraz innych istotnych okoliczności mających wpływ na dobro dziecka.

Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest).

Tak, kurator sądowy jest odpowiedzialny za przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Na podstawie zebranych informacji sporządza raport, który jest przedstawiany sądowi. Zgodnie z art. 109 § 2 K.r.o., kurator przedstawia sądowi wnioski dotyczące dalszego postępowania w sprawie.

U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy.

To zrozumiałe, ponieważ to kurator sądowy jest zobowiązany do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego w takich sprawach. Dzielnicowy może być zaangażowany w inne czynności w kontekście sprawy, ale głównym wykonawcą wywiadu jest kurator sądowy.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak przysposobić dziecko?
Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie: Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci. Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dok...
Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...
Spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej.
Witam proszę wytłumaczyć mi co dokładnie oznacza sformułowanie "mieszkanie posiada spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej"? Czy warto kupić takie mieszkanie? Jakie ewentualne niebezpieczeństwa na mnie czyhają?...

Wyszukiwarka