Wywiad środowiskowy po zabraniu praw rodzicielskich.

Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?
anonim cytuj
19-10-2023
Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest). Pytania typowe gdzie pracujesz, ile zarabiasz jak mieszkacie jak wyglądają kontakty z 2 rodzicem, jakie masz wykształcenie, opisanie całej sytuacji, stan zdrowia dziecka i twój. Takie ogólne pytanie.

anonim cytuj
19-10-2023
U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy. Tak, zazwyczaj przy pozbawieniu władzy jest wywiad u obojga rodziców.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?

Wywiad środowiskowy ma kluczowe znaczenie w postępowaniach dotyczących ograniczenia, zawieszenia lub pozbawienia praw rodzicielskich. Pozwala na zgromadzenie informacji o sytuacji dziecka oraz warunkach jego wychowania i opieki w rodzinie. Na podstawie art. 109 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.) sąd może zlecić przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.

Polega to na zebraniu informacji dotyczących warunków życia i wychowania dziecka, zdolności opiekuńczych rodziców oraz innych istotnych okoliczności mających wpływ na dobro dziecka.

Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest).

Tak, kurator sądowy jest odpowiedzialny za przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Na podstawie zebranych informacji sporządza raport, który jest przedstawiany sądowi. Zgodnie z art. 109 § 2 K.r.o., kurator przedstawia sądowi wnioski dotyczące dalszego postępowania w sprawie.

U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy.

To zrozumiałe, ponieważ to kurator sądowy jest zobowiązany do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego w takich sprawach. Dzielnicowy może być zaangażowany w inne czynności w kontekście sprawy, ale głównym wykonawcą wywiadu jest kurator sądowy.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
W postepowaniu spadkowym po mamie otrzymałam z bratem gospodarstwo po 1/2 części. Chcemy obecnie znieść tą współwłasność za obopólną zgodą. Jak to zrobić? Słyszałam, że koszta są dużo niższe jeżeli zrobimy to przez sąd a niżeli u notariusza . Jakie są różnice miedzy zniesieniem przez sąd a u notariusza oprócz kosztów ?...
przewóz zwierząt domowych w autobusie
Witam, mam pytanie co zrobić w sytuacji jeżeli kierowca nie będzie chciał mnie wpuścić do autobusu mimo, że spełniam regulamin? Ostatnio właśnie kierowca mi zagroził, że nie wpuści mnie do autobusu, bo w regulaminie jest "małe zwierzę domowe". Napisane jest jak byk "zwierzę domowe" które jest zabezpieczone i jedzie na kolanach może być w autobusie. Oczywiście on uznał, że mój pies z którym jechałam nie jest zwierzęciem domowy...
Szef bezpodstawnie wypowiada UOP z art.52
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...
Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....

Wyszukiwarka