Wywiad środowiskowy po zabraniu praw rodzicielskich.

Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?
anonim cytuj
19-10-2023
Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest). Pytania typowe gdzie pracujesz, ile zarabiasz jak mieszkacie jak wyglądają kontakty z 2 rodzicem, jakie masz wykształcenie, opisanie całej sytuacji, stan zdrowia dziecka i twój. Takie ogólne pytanie.

anonim cytuj
19-10-2023
U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy. Tak, zazwyczaj przy pozbawieniu władzy jest wywiad u obojga rodziców.

anonim cytuj
19-10-2023
Czy zawsze przy zabraniu praw rodzicielskich przez wnioskodawczynię jest wykonywany wywiad środowiskowy przez dzielnicowego u wnioskodawczyni i na czym on polega?

Wywiad środowiskowy ma kluczowe znaczenie w postępowaniach dotyczących ograniczenia, zawieszenia lub pozbawienia praw rodzicielskich. Pozwala na zgromadzenie informacji o sytuacji dziecka oraz warunkach jego wychowania i opieki w rodzinie. Na podstawie art. 109 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.) sąd może zlecić przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.

Polega to na zebraniu informacji dotyczących warunków życia i wychowania dziecka, zdolności opiekuńczych rodziców oraz innych istotnych okoliczności mających wpływ na dobro dziecka.

Wywiad kuratora sądowego jest. Kilka pytań zada tylko. Później protokół jest streszczony na rozprawie (przynajmniej w moim rejonowym tak jest).

Tak, kurator sądowy jest odpowiedzialny za przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Na podstawie zebranych informacji sporządza raport, który jest przedstawiany sądowi. Zgodnie z art. 109 § 2 K.r.o., kurator przedstawia sądowi wnioski dotyczące dalszego postępowania w sprawie.

U mnie był kurator sądowy na wywiadzie, nie dzielnicowy.

To zrozumiałe, ponieważ to kurator sądowy jest zobowiązany do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego w takich sprawach. Dzielnicowy może być zaangażowany w inne czynności w kontekście sprawy, ale głównym wykonawcą wywiadu jest kurator sądowy.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Dozór elektroniczny
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...
Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...
Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.
Witam Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u ...

Wyszukiwarka