Pozew o nakaz zapłaty.

Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach od złożenia tego wniosku, sąd przysłał mi postanowienie zawieszenia postępowania na podstawie art. 177 § 1 pkt6 k.p.c.
Co mam teraz przez to rozumieć? Zawieszono z powodu mojego wniosku o wydłużenie zobowiązania? czy zawieszono bo nie wywiązałem się z zobowiązania ? Ale teraz nie wiem co dalej. tym bardziej ze mam mało czasu bo chyba 7 dni na jakieś odwołanie( jeśli dobrze to rozumiem)
anonim cytuj
11-02-2024
Dostałeś pouczenie z sądu, że jeśli w ciągu 2 miesięcy nie przedstawisz sądowi dowodu doręczenia albo dowodu, że pozwany zamieszkuje pod wskazanym adresem to sąd zawiesi postępowanie.
Komornika ten termin nie wiąże. Ma doręczyć odpis pozwu albo ustalić miejsce zamieszkania.
Jeśli doręczy odpis pozwu w okresie zawieszenia postępowania to składasz wniosek o podjęcie o podjęcie zawieszonego postępowania i sprawa ma dalszy bieg (może się zmienić sygnatura).

anonim cytuj
11-02-2024
Czyli jeżeli komornik zakończył próbę dostarczenia korespondencji nieskutecznie, to dalej mogę wnioskować o kuratora i podjęcia zawieszonego postępowania ? Jak to ma wyglądać dalej, da pan jakieś wskazówki?

anonim cytuj
11-02-2024
Jeżeli jest bezskuteczne to składa Pan w sądzie wniosek o ustanowienie o ustanowienie kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu z wnioskiem o podjęcie zawieszonego postępowania.

anonim cytuj
11-02-2024

Sugerowane Tematy

Młodociany pracownik na L4
Witam? Chodzę do szkoły zawodowej i jestem młodocianym pracownikiem w warsztacie samochodowym. Ostatnio się rozchorowałem i poszedłem na zwolnienie L4 na tydzień czasu i mam pytanie czy ma prawo szef do mnie dzwonić w czasie zwolnienia i mówić mi, że jego zwolnienie nie interesuje i że przyjął sobie kogoś innego na moje miejsce, a ja mam przyjść sobie po wypowiedzenie umowy?. I pytanie jeszcze, czy można to jakoś zgłosić, że poza tym musimy jako ...
Pracodawca wypisał urolp bez zgody pracownika
Dzień dobry proszę o poradę. Firma zakończyła z mężem współpracę. W okresie od 01.09.2021 do 31.09.2021 został zwolniony z obowiązku pracy, natomiast do końca września jeszcze pracownikiem był. Dzisiaj okazało się, że nie otrzyma ekwiwalentu urlopowego ponieważ dział kadr wpisał w systemie mężowi urlop zaległy, bez jego zgody. Czy jest to zgodne z prawem pracy?...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Pieniądze na koncie zablokowane przez komornika
Witam. Nie wiedziałam że mam komornika na koncie bankowym, na które wpływała kwota wolna czyli 2230 zł z wypłaty mojej. Wczoraj syn przelał na to moje konto 2 tys, po czym automatycznie zostało zablokowane przez komornika. Czy jest szansa żeby te pieniądze odzyskać? To była wypłata syna...

Wyszukiwarka