Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach od złożenia tego wniosku, sąd przysłał mi postanowienie zawieszenia postępowania na podstawie art. 177 § 1 pkt6 k.p.c.
Co mam teraz przez to rozumieć? Zawieszono z powodu mojego wniosku o wydłużenie zobowiązania? czy zawieszono bo nie wywiązałem się z zobowiązania ? Ale teraz nie wiem co dalej. tym bardziej ze mam mało czasu bo chyba 7 dni na jakieś odwołanie( jeśli dobrze to rozumiem)
Dostałeś pouczenie z sądu, że jeśli w ciągu 2 miesięcy nie przedstawisz sądowi dowodu doręczenia albo dowodu, że pozwany zamieszkuje pod wskazanym adresem to sąd zawiesi postępowanie.
Komornika ten termin nie wiąże. Ma doręczyć odpis pozwu albo ustalić miejsce zamieszkania.
Jeśli doręczy odpis pozwu w okresie zawieszenia postępowania to składasz wniosek o podjęcie o podjęcie zawieszonego postępowania i sprawa ma dalszy bieg (może się zmienić sygnatura).
anonim cytuj
11-02-2024
Czyli jeżeli komornik zakończył próbę dostarczenia korespondencji nieskutecznie, to dalej mogę wnioskować o kuratora i podjęcia zawieszonego postępowania ? Jak to ma wyglądać dalej, da pan jakieś wskazówki?
anonim cytuj
11-02-2024
Jeżeli jest bezskuteczne to składa Pan w sądzie wniosek o ustanowienie o ustanowienie kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu z wnioskiem o podjęcie zawieszonego postępowania.
Testament jedynie odczytany, jeszcze nie został "zaklepany". Mimo tego jest pełna zgodność, że dom sprzedajemy i trzeba to jak najszybciej zrobić (wymaga remontu). Tutaj właśnie wchodzą moje pytania:
1. Czy w takiej sytuacji gdzie jeszcze nie ma statusu własności/prawnego (czy jak fachowo to nazwać) można taki dom sprzedać??
2. Czy jeśli można sprzedać to należy od razu uiścić jakieś opłaty z tego tytułu??
Po prostu chciałem się upew...
Hej, jaki zapisek dodać w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie?
Sprawa wygląda tak, ze wynajmujący może nam dać gwarancje ceny wynajmu 1700zł przez pół roku. Cena może wzrosnąć po tym czasie (stwierdzili, że zależy to od raty kredytu) telefonicznie powiedziałam, ze nie chce aby doszło to do 2000zl. Właścicielka powiedziała ze to uważa że jeśli miałoby wzrosnąć to nieznacznie, ale chce siw zabezpieczyć. Powiedziałam ze dodam t...
Witajcie.
Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie?
Czy mam obowiązek wogóle tam iść?
Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...
W dniu 7.10 zerwałem ścięgno udałem się na SOR (data przyjęcia 7.10 godz. 16:01 data wypisu 0) gdzie została mi udzielona pierwsza pomoc , wystawione zwolnienie lekarskie i skierowanie do poradni i na oddział szpitalny. Dopiero 18.10 do 22.10 udałem się do szpitala na operacje reinsercji ścięgna( wcześniej nie było miejsca).
I teraz mam pytanie. Czy pobyt na SOR to pobyt w szpitalu , ponieważ ubezpieczyciel odmówił wypłaty ubezpieczenia ponieważ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: