Po jakim czasie przedawnia się dług? W 2012 r. zaciągałam pożyczkę, teraz przyszedł list ze sądu, tzn. tak powiedział listonosz, mama nie odbiera listów dlatego, że nas nie ma w kraju. Podobny list odebrałam w tamtym roku i był to od komornika.
Za mało informacji. Od kogo pożyczyłaś pieniądze? Czy była to pożyczka na raty? Jaki był termin wymagalności roszczenia? Kiedy wierzyciel wystąpił do sądu?
anonim cytuj
01-03-2023
Z banku FM, tak była to pożyczka na raty, spłaciliśmy z mężem połowę od kwoty 15 tys., teraz mamy wpłacić 26 tys., na 3 lata to była pożyczka. To było, nie pamiętam dokładnie lata 2013 lub 2014.
anonim cytuj
01-03-2023
To nadal jest za mało informacji, żeby określić przedawnienie. Jeśli jest to nakaz z sądu, to najlepiej jest się z sądem skontaktować i zajrzeć do akt.
anonim cytuj
01-03-2023
Wtedy co przyszedł list w październiku wiem, że on był od komornika. Ale jeśli my spłaciliśmy połowę kwoty od 15 tys. a na dzień dzisiejszy jest 25 tys. to tak może być.
anonim cytuj
01-03-2023
Są doliczone odsetki, koszty sądowe i koszty komornicze.
anonim cytuj
01-03-2023
Jeśli to jest, że sądu? A jeśli tylko komornik wysyła?
anonim cytuj
01-03-2023
Komornik nie działa bez tytułu wykonawczego, czyli sąd musiał wydać nakaz.
anonim cytuj
01-03-2023
Czyli po tylu latach mogą się ubiegać? Wiem, że też wspomnieli o działce, że mogą wejść? Jeśli ona wart 100 tys. to tak mogą?
anonim cytuj
01-03-2023
Co w tym wypadku będzie się dziać?
anonim cytuj
01-03-2023
Tak jest możliwość egzekucji roszczenia i zajęcia nieruchomości.
anonim cytuj
01-03-2023
A jeśli kredyt był na męża? Dlaczego do mnie też wysyłają?
anonim cytuj
01-03-2023
To kredyt czy pożyczka? Na Ciebie czy na męża?
anonim cytuj
01-03-2023
Na męża.
anonim cytuj
01-03-2023
W poście piszesz, że Ty zaciągnęłaś pożyczkę. Proszę się skontaktować z sądem i ustalić, o co chodzi.
anonim cytuj
01-03-2023
To był bank dla przedsiębiorców, gdzie on brał kwocie 15 tys., dodam, że ten bank już nie istnieje.
anonim cytuj
01-03-2023
No nie akurat mąż zaciągnął w 2012 r. i do mnie i do męża przychodzi.
anonim cytuj
01-03-2023
A oni będą chcieli wyegzekwować całą sumę czy można to ratalnie?
Witam, w marcu tego roku urodziłam synka, z ojcem dziecka nie jesteśmy razem od połowy ciąży i nie możemy się dogadać co do alimentów. Ojciec dziecka pracuje w Niemczech z tym że w pracy jest dwa tygodnie a później zjeżdża na dwa tygodnie do Polski i chce mi płacić 500 zł miesięcznie plus około 300 zł które będzie dostawał z Niemiec. Chciałam się dowiedzieć czy to rzeczywiście jest odpowiednia kwota czy mogę liczyć na więcej....
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...
Witam wszystkich.
Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy.
Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym.
Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: