Po jakim czasie przedawnia się dług? W 2012 r. zaciągałam pożyczkę, teraz przyszedł list ze sądu, tzn. tak powiedział listonosz, mama nie odbiera listów dlatego, że nas nie ma w kraju. Podobny list odebrałam w tamtym roku i był to od komornika.
Za mało informacji. Od kogo pożyczyłaś pieniądze? Czy była to pożyczka na raty? Jaki był termin wymagalności roszczenia? Kiedy wierzyciel wystąpił do sądu?
anonim cytuj
01-03-2023
Z banku FM, tak była to pożyczka na raty, spłaciliśmy z mężem połowę od kwoty 15 tys., teraz mamy wpłacić 26 tys., na 3 lata to była pożyczka. To było, nie pamiętam dokładnie lata 2013 lub 2014.
anonim cytuj
01-03-2023
To nadal jest za mało informacji, żeby określić przedawnienie. Jeśli jest to nakaz z sądu, to najlepiej jest się z sądem skontaktować i zajrzeć do akt.
anonim cytuj
01-03-2023
Wtedy co przyszedł list w październiku wiem, że on był od komornika. Ale jeśli my spłaciliśmy połowę kwoty od 15 tys. a na dzień dzisiejszy jest 25 tys. to tak może być.
anonim cytuj
01-03-2023
Są doliczone odsetki, koszty sądowe i koszty komornicze.
anonim cytuj
01-03-2023
Jeśli to jest, że sądu? A jeśli tylko komornik wysyła?
anonim cytuj
01-03-2023
Komornik nie działa bez tytułu wykonawczego, czyli sąd musiał wydać nakaz.
anonim cytuj
01-03-2023
Czyli po tylu latach mogą się ubiegać? Wiem, że też wspomnieli o działce, że mogą wejść? Jeśli ona wart 100 tys. to tak mogą?
anonim cytuj
01-03-2023
Co w tym wypadku będzie się dziać?
anonim cytuj
01-03-2023
Tak jest możliwość egzekucji roszczenia i zajęcia nieruchomości.
anonim cytuj
01-03-2023
A jeśli kredyt był na męża? Dlaczego do mnie też wysyłają?
anonim cytuj
01-03-2023
To kredyt czy pożyczka? Na Ciebie czy na męża?
anonim cytuj
01-03-2023
Na męża.
anonim cytuj
01-03-2023
W poście piszesz, że Ty zaciągnęłaś pożyczkę. Proszę się skontaktować z sądem i ustalić, o co chodzi.
anonim cytuj
01-03-2023
To był bank dla przedsiębiorców, gdzie on brał kwocie 15 tys., dodam, że ten bank już nie istnieje.
anonim cytuj
01-03-2023
No nie akurat mąż zaciągnął w 2012 r. i do mnie i do męża przychodzi.
anonim cytuj
01-03-2023
A oni będą chcieli wyegzekwować całą sumę czy można to ratalnie?
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?...
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Witam, pytanie. Pracodawca wypowiedział umowę z 3-miesiecznym okresem wypowiedzenia. Pracownik znalazł już prace, natomiast pracodawca nie chce zgodzić się na porozumienie stron, aby mógł odejść wcześniej. Jakie są konsekwencje porzucenia pracy? Jakie w razie czego może ponieść koszty pracownik? Są jakieś "widełki"? Zaznaczam, że na tym stanowisku pracuje jeszcze jedna osoba. Z góry dziękuję....
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: